«Ούτε τότε υπήρξε «εθνική ομοψυχία», ούτε σήμερα μπορεί να υπάρξει...»

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 15:00

«Τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τιμούμε τον ξεσηκωμό του λαού μας για την απόκρουση του ιταλικού φασισμού και στη συνέχεια τον τιτάνιο αγώνα του κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής...


Η αστική τάξη με την κυβέρνηση και τα κόμματά της γιορτάζουν αυτή την επέτειο πασχίζοντας να περάσουν στις λαϊκές και νεολαιίστικες συνειδήσεις την πολιτική της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας και ενότητας», η οποία τάχα κατακτήθηκε τότε και χρειάζεται σήμερα για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία, η όξυνση των αντιθέσεων με την τουρκική αστική τάξη, ενώ όλα αυτά τα διαχειρίζονται σε όφελος της αστικής τάξης ενάντια στον λαό μας και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όμως, ούτε τότε υπήρξε «εθνική ομοψυχία», όπως δεν μπορεί να υπάρξει και σήμερα. Ο αγώνας της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, με την πρωτοπόρα δράση, την αυτοθυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών έγραψε το μεγαλειώδες έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, που συνέτριψε τον φασισμό, τους ναζί κατακτητές. Το ΚΚΕ σάλπισε τον ξεσηκωμό, αμέσως με το πρώτο από τα τρία γράμματα του Γ. Γ. Ν. Ζαχαριάδη, από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας όπου ήταν φυλακισμένος, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, από το φασιστικό καθεστώς της Μεταξικής δικτατορίας... Που επεδίωκε να μετατρέψει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε «τουφεκιά στον αέρα για την τιμή των όπλων», γιατί δεν πίστευε στη λαϊκή δύναμη και ορμή που έδιωξε έξω από τα σύνορα τον Ιταλό φασίστα εισβολέα...
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι αγωνιστές της Αντίστασης, οι φίλοι και απόγονοι, οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες την πάλη, έχοντας παρακαταθήκη το πραγματικό νόημα του απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα εργατικό, λαϊκό κίνημα, με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στον αγώνα κατά του φασισμού που είναι αγώνας κατά του καπιταλισμού ο οποίος τον γεννά, τον αναπαράγει και τον αξιοποιεί ενάντια στις λαϊκές δυνάμεις που τον αντιπαλεύουν. Ο φασισμός δεν είναι μια παραφωνία, μια παρέκκλιση από τον καπιταλισμό... Η μόνη αποτελεσματική αντιφασιστική πάλη συνδέεται άρρηκτα με τον αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό αγώνα... Αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης ήταν η πρόσφατη δικαστική καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, η οποία, κατά δήλωση της ηγεσίας της, είναι «η σπορά των ηττημένων του '45», δηλαδή οι απόγονοι των ναζί, των δωσιλόγων, των κουκουλοφόρων, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των συνεργατών των Γερμανών ναζί.
Τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτώβρη δυναμώνουμε την πάλη μας κατά της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή... Σ' όλα αυτά συμμετέχει και η Ελλάδα που οι κυβερνήσεις και η αστική τάξη της χώρας την έχουν μετατρέψει σε πολεμικό ορμητήριο με τις στρατιωτικές βάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό μας. Εδώ εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί με την έξαρση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης... Η επική πορεία του αντιστασιακού αγώνα του λαού μας, τη μεγάλη δεκαετία του 1940, δείχνει ότι αυτή την ώρα που τα αστικά επιτελεία κουνάνε το δάχτυλο στον λαό με τα περί «ατομικής ευθύνης και ατομικής λύσης», ο λαϊκός παράγοντας πρέπει πιο αποφασιστικά να οργανώσει τον δίκαιο αγώνα του για τα δικαιώματά του... Δείχνει επίσης ότι ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όταν οι αστοί τα παζαρεύουν με τη συνεκμετάλλευση. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε... Συνεχίζουμε τον αγώνα για κοινωνική προκοπή με την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass