Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον Ελασσονίτη ποταμό

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2020 15:18

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την «Ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ελασσονίτη ποταμού» προκηρύσσει ο Δήμος Ελασσόνας, μετά από πρόταση του Τμήματος Προγραμματισμού και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δημ. Καρανίκα, η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή 30

Οκτωβρίου στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση των αρχιτεκτονικών βραβείων.
Η παρόχθια ζώνη του Ελασσονίτη ποταμού εντός του σχεδίου πόλης Ελασσόνας διαμορφώθηκε ήδη από τη δεκαετία του ‘80 ως κοινόχρηστος χώρος, καθώς το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο αστικές περιοχές, το ιστορικό κέντρο που απλώνεται στην ανατολική όχθη του ποταμού και τη συνοικία Αμπελοκήπων (Βαρόσι), που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Παναγίας Ολυμπιώτισσας.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Ν. Γάτσας, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες δρομολογούμε την ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ελασσονίτη εντός σχεδίου πόλης, με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που σύντομα θα βγει στη δημοσιότητα. Οι πόλεις από τις οποίες διέρχονται ποταμοί είναι σε πλεονεκτική θέση και αυτό το πλεονέκτημα που αφορά το αστικό τοπίο δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο. Στη διατύπωση της τελικής πρότασης για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού συνέβαλε με τις προτάσεις του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από σύμβαση που υπογράφηκε με την Επιτροπή Ερευνών, μία συνεργασία που εξελίσσεται και από την οποία θα προκύψουν μέσα στους επόμενους μήνες πολύ σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου».
Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις θα αξιολογηθούν και η επιλογή της πληρέστερης θα γίνει µε βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υψηλής ποιότητας συνολικό αποτέλεσμα.
Η συνολική δαπάνη της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 77.600,00 ευρώ και η δαπάνη των βραβείων ανέρχεται στο ποσό των 14.835 ευρώ. Η κατανομή των βραβείων στους βραβευθέντες θα γίνει ως εξής: Α’ βραβείο 6.675,00 ευρώ - Β’ βραβείο 4.895,00 ευρώ - Γ’ βραβείο 3.265,00 ευρώ.
Η περιοχή μελέτης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού διακρίνεται στις ακόλουθες επί μέρους ενότητες:
* Βορειοδυτική ζώνη που περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή που συνδέει το παλιό πέτρινο γεφύρι στη βόρεια πλευρά της και στη συνέχεια με το Μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας.
* Ζώνη Αρχαιολογικού Μουσείου και εισόδου στο Βαρόσι, που περιλαμβάνει τα τμήματα που περιβάλλουν τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ιστορικού Τζαμιού της Ελασσόνας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ασφαλτοστρωμένων, όσο και των πλακοστρωμένων επιφανειών τους.
* Δυτική ζώνη έναντι δικαστηρίων, που καταλαμβάνει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς.
* Νοτιοδυτική ζώνη, από το βόρειο άκρο της επιφανείας που καταλαμβάνει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς μέχρι το νότιο άκρο του σχεδίου πόλεως της Ελασσόνας.
* Ζώνη αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου περιλαμβάνει την ήδη διαμορφωμένη έκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νοτιοανατολικό άκρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των επιφανειών πρασίνου, όσο και των πλακοστρωμένων ζωνών που τις συνοδεύουν.
* Ανατολική παρόχθια ζώνη, που περιλαμβάνει τη σχετικά ευρεία παρόχθια έκταση που αναπτύσσεται μεταξύ του βόρειου άκρου της ζώνης αθλητικών εγκαταστάσεων και της πεζογέφυρας που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού.
* Ζώνη Δικαστηρίων και Πνευματικού Κέντρου, που περιλαμβάνει την πεζοδρομημένη έκταση που αναπτύσσεται στα ανατολικά του ποταμού στο ύψος των Δικαστηρίων και του Πνευματικού Κέντρου.

Σχετικά Άρθρα