Περισσότερα κρεβάτια για την πανδημία στα νοσοκομεία της Λάρισας

ΣΤΟ ΓΝΛ 72 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΓΝΛ 60 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ * ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΝΛ * ΣΥΣΚΕΨΗ 5ης ΥΠΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΘ * ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 99, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 58 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2020 21:30
 Ειδικοί χώροι στο ισόγειο κτίσμα δίπλα στην είσοδο διαμορφώθηκαν  για τις ανάγκες των δειγματοληψιών στο Γενικό Νοσοκομείο Ειδικοί χώροι στο ισόγειο κτίσμα δίπλα στην είσοδο διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες των δειγματοληψιών στο Γενικό Νοσοκομείο

Του Δημ. Κατσανάκη
Έντονες πιέσεις για νοσηλείες ασθενών με Covid-19 δέχεται το σύστημα υγείας στη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα, που μπήκε πρώτη στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, συνεχίζει να παρουσιάζει -έστω και

μικρή- υποχώρηση.
Το γεγονός υποχρεώνει την 5η ΥΠΕ να προχωρά σε νέα αναδιάταξη των δυνάμεων του συστήματος υγείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.
Έτσι από χθες τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας αύξησαν τις δυνατότητες νοσηλείας ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διαθέτοντας 132 συνολικά κρεβάτια, όπου μέχρι το βράδυ νοσηλεύονταν 57 ασθενείς, ενώ ανάλογες κινήσεις προωθούνται και στα υπόλοιπα νομαρχιακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Το 25% των κρεβατιών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, συνολικά 72, δεσμεύτηκαν και αποδόθηκαν χθες για τη νοσηλεία ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας στη Θεσσαλία.
Το ποσοστό των διατιθέμενων κρεβατιών στο νομαρχιακό νοσοκομείο με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας για τις ανάγκες της πανδημίας είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Φώτη Σερέτη να διαβεβαιώνει πάντως με δηλώσεις του στην «Ε» ότι δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε νοσοκομείο covid για την Περιφέρεια. Ωστόσο είναι το πρώτο νοσοκομείο στην περιοχή που διαθέτει πλέον μια ολόκληρη κλινική, τη Β΄ Παθολογική, για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19
Τα υπόλοιπα 60 κρεβάτια -ποσοστό 9,2% του συνολικού αριθμού κρεβατιών που προβλέπονται στον Οργανισμό- διατίθενται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ. Από αυτά τα 8 κρεβάτια αφορούν στη ΜΕΘ, τα 16 στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών και τα 36 στον 4ο όροφο για τη νοσηλεία ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, αργά χθες το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη της 5ης ΥΠΕ με τους διευθυντές των ΜΕΘ των νομαρχιακών νοσοκομείων αποφασίστηκε η διάθεση 4 κρεβατιών στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου και 3 κρεβατιών στο Νοσοκομείο Τρικάλων για περιστατικά Covid-19, ενώ στο Νοσοκομείο Καρδίτσας ελλείψει υποδομών θα αναπτυχθούν κρεβάτια για τη νοσηλεία περιστατικών με ήπια συμπτωματολογία.
ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΝΛ
Τον ανασχεδιασμό των χώρων του νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών σε νοσηλείες περιστατικών Covid-19 παρουσίασε χθες στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Είχε προηγηθεί η έκτακτη σύσκεψη της διοίκησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας και τους διευθυντές του Χειρουργικού Τομέα, το προηγούμενο Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε σειρά παρεμβάσεων και ρυθμίσεων στο εσωτερικό του ιδρύματος για την εξασφάλιση πρόσθετων δυνατοτήτων νοσηλείας ασθενών.
Με τις παρεμβάσεις διατίθενται στο νομαρχιακό νοσοκομείο 72 συνολικά κρεβάτια, εκ των οποίων τα 12 για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 46 για ήπια κρούσματα και 14 για ύποπτα κρούσματα, μετά από τιτάνιες προσπάθειες συνεργείων και ιδιωτικών εταιρειών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την ετοιμασία των νέων χώρων και τη μεταφορά κλινικών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Χειρουργική και η Οδοντιατρική (ΑΜΕΑ) Κλινική μεταφέρθηκαν στη Β’ Παθολογική, η οποία μεταφέρθηκε στην Α’ Παθολογική Κλινική. Παράλληλα, η Παιδοχειρουργική Κλινική φιλοξενείται πλέον στην Παιδιατρική Κλινική και η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική Κλινική μεταφέρθηκαν στην Ορθοπεδική.
Έτσι, μετά τις συγκεκριμένες αλλαγές η νοσηλεία ύποπτων περιστατικών λοίμωξης Covid-19 θα νοσηλεύονται στην ΩΡΛ Κλινική οι ενήλικες και στην Παιδοχειρουργική Κλινική τα παιδιά. Όσον αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται οι ενήλικες στη Χειρουργική Κλινική και στην Ουρολογική Κλινική και τα παιδιά στην Παιδοχειρουργική Κλινική.
«Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αν και δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς συμπεριφέρεται ως νοσοκομείο αναφοράς» δήλωσε ο κ. Σερέτης μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση, την οποία ευχαρίστησε, όπως άλλωστε και όλους τους παράγοντες του νοσοκομείου, για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια για την εξασφάλιση περισσότερων κρεβατιών σε μια εποχή που η πανδημία παρουσιάζει έξαρση.
Ωστόσο, συμπλήρωσε στέλνοντας σαφή μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση, «όσα κρεβάτια και αν εξασφαλίσουμε ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν επαρκούν στο σύστημα υγείας αν οι κάτοικοι της Λάρισας, της Θεσσαλίας δεν κατανοήσουν ότι έχουν αυξημένη ευθύνη να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και το σύστημα υγείας, που δέχεται πιέσεις.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των αλλαγών εκκενώθηκε και το ισόγειο κτίσμα, όπου στεγάζεται το Δερματολογικό Ιατρείο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες λήψης δειγμάτων για εξέταση, ενώ στο νοσοκομείο διατέθηκαν χίλια rapid tests για τον έλεγχο του προσωπικού και ειδικών περιπτώσεων.
Με αφορμή την αύξηση των κρεβατιών για τις ανάγκες της πανδημίας ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου, κ. Απόστολος Κομνός, σε δήλωσή του τονίζει:
«Με την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη μας και στην περιφέρεια γενικότερα και τη συνεπαγόμενη αύξηση των προσερχομένων περιστατικών Covid-19, τα οποία αρκετά ήταν βαριά και ο αριθμός των διατιθέμενων κλινών ήταν ανεπαρκής, δεδομένου ότι ούτε το Νοσοκομείο αναφοράς μπορούσε να ανταποκριθεί, αποφασίσαμε, η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των Κλινικών να προχωρήσουμε σε ανακατανομή των κλινών του Νοσοκομείου μας, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες Covid-19 σε 46 και της Εντατικής Φροντίδας σε 20.
Εμείς ανταποκριθήκαμε στο καθήκον μας.
Ελπίζουμε να ανταποκριθούν ανάλογα και οι συμπολίτες μας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας στην περιοχή μας».
ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υποχώρηση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες εμφάνισε για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλία, που κινήθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 κρουσμάτων. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19, στη Θεσσαλία καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο 99 νέα κρούσματα.
Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 58 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ 2 ακόμα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική. Τέλος 44 εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, είκοσι πέντε στο Γ.Ν. Λάρισας, εννέα σε ιδιωτικά εργαστήρια και δέκα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας.
Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα Covid-19. Όλα τα κρούσματα εξετάστηκα στο Γ.Ν. Τρικάλων, 2 κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8 κατόπιν συμπτωματολογίας, ενώ στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, από τα οποία 5 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν τρία στο Γ.Ν. Καρδίτσας και δύο σε ιδιωτικά εργαστήρια. Ενώ 8 ακόμα κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων στο Γ.Ν. Καρδίτσας.
Δεκαεπτά νέα κρούσματα καταγράφτηκαν στην περιοχή του Βόλου: Πέντε κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν τρία σε ιδιωτικά εργαστήρια και δύο στο Γ.Ν. Βόλου, ενώ 12 κρούσματα εξεταστήκαν κατόπιν συμπτωμάτων, έξι σε ιδιωτικά εργαστήρια και έξι στον Γ. Ν. Βόλου.
Τέλος, ένα νέο κρούσμα καταγράφτηκε και στην περιοχή της Σκιάθου. Εξετάστηκε στο Κ.Υ. του νησιού κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα άλλης περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass