Στο στόχαστρο του νέου ΚΟΚ πατίνια-ποδήλατα

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ «ΑΙΓΑΙΟΥ» ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ -ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2020 15:01

Χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα

για να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, προέκυψαν κατά την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) Πάνος Μυλωνάς.
Από τη μία ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και ο πρόεδρος της ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής Χρήστος Κέλλας, αναφέρθηκαν στις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ασφαλούς οδήγησης, το οποίο στηρίζεται στην αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του Κ.Ο.Κ. και στην ενοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται με τον παράγοντα «τροχαία ατυχήματα», κι από την άλλη, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αστέριος Μαντζιώκας και ο διοικητής ΤΤ Αυτοκινητοδρόμου Π.Ε. Μαγνησίας Ελευθέριος Αναδιώτης αναφέρθηκαν στη συμβολή των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ
Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και γιατρού Χρήστου Κέλλα για τη σημασία που πρέπει να δοθεί τόσο στην παροχή άμεσης βοήθειας στους τραυματίες ενός τροχαίου, όσο και στη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους. «Η ιατρική και ψυχολογική φροντίδα μετά το ατύχημα συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής οδικής ασφάλειας.
Βάσει του γεωγραφικού αναγλύφου της, η χώρα χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση των ιατρικών μεταφορικών μέσων, με ελικόπτερα - ιδίως στη νησιωτική επικράτεια και το Αιγαίο - και τακτική ανανέωση του στόλου, προκειμένου οι βαριά τραυματίες να μεταφέρονται ταχύτερα στα νοσοκομεία και να σώζονται ζωές, δεδομένου ότι οι ελαφρά τραυματίες δύνανται να περιθάλπονται από την ΠΦΥ.
Συνδυαστικά, έχω προτείνει σε συνεδρίαση της Επιτροπής και το έχουμε ενσωματώσει στην έκθεση, ότι είναι απαραίτητη η σύσταση ομάδων ψυχικής υποστήριξης ανά περιφερειακή ενότητα, σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα υποστηρίζουν δωρεάν και σε βάθος χρόνου τις οικογένειες θανόντων και τα θύματα με βαριές σωματικές βλάβες».

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΙΝΙΑ
Κι ενώ συνήθως σε ανάλογες ημερίδες, η συζήτηση επικεντρώνεται στα αυτοκίνητα, στην πρόσφατη συζήτηση που είχε ως θέμα «μηδενικά τροχαία», έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τον Κ.Ο.Κ. των ποδηλάτων (ηλεκτρικών και συμβατικών) και των πατινιών, τα οποία έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό «λόγω της αυξανόμενης χρήσης ποδηλάτων, χρειάζεται μια ανάλογης φιλοσοφίας ενημερωτική καμπάνια και για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Η κυκλοφοριακή αγωγή των ποδηλάτων χρειάζεται να καθοριστεί και να διαδοθεί για να μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στη μετακίνηση όλων όσοι το επιλέγουν σαν μέσο μετακίνησης και είναι κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί».
Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας ανέφερε πως «η επιθετική οδήγηση, τα δίκυκλα που κινούνται ανάποδα σε μονοδρόμους, η οδήγηση δικύκλου χωρίς κράνος, η παραβίαση των σηματοδοτών από τους πεζούς και, εσχάτως, τα ηλεκτρικά πατίνια, έχουν καταστεί στοιχεία της καθημερινότητάς μας, τα οποία αντανακλούν αντικοινωνική συμπεριφορά και πρέπει να ελεγχθούν, τόσο με τη νομοθεσία, όσο και με τη συνδρομή της Αστυνομίας».
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Δημήτρη Γκατσώνη «ο παράγοντας οδηγός ευθύνεται για το 70% των τροχαίων ατυχημάτων και ακολουθούν οι υποδομές και το όχημα».
 Ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Hellas A.E. κ. Κάπρας παρουσίασε την παθητική ασφάλεια που προσφέρουν σήμερα τα νέα αυτοκίνητα στους οδηγούς, αρχικά με τα abs και τους αερόσακους και τελευταία με τους σένσορες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αυτομάτως να μειώνουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου, όταν αντιλαμβάνονται ξένα αντικείμενα στην πορεία του ή την κοντινή προσέγγισή του, με προπορευόμενο όχημα.
Εξέλιξη σημαντική, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αναδιώτης «τα περισσότερα τροχαία οφείλονται στην κούραση και στην υπνηλία του οδηγού».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass