Μετατρέπουν το ΓΝΛ σε νοσοκομείο Covid!

Δημοσίευση: 18 Νοε 2020 21:12 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Νοε 2020 22:29

Του Δημ. Κατσανάκη
Σε νοσοκομείο Covid προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να μετατρέψει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να αντέξει την τεράστια πίεση, για νοσηλεία ασθενών τις επόμενες εβδομάδες. Την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας μετέφερε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης

Σερέτης στη διάρκεια πολύωρης επίσκεψής του χθες το πρωί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Ο κ. Σερέτης στην επίσκεψή του συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γρηγόρη Βλαχάκη, τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρη Τσιλιάκο και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολο Κομνό και κατέθεσε χωρίς περιστροφές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, προφανώς κατόπιν εισήγησης της 5ης ΥΠΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, που πάντως συζητείται χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, μετά τη μεταφορά όλων των μη Covid παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών στις δύο ιδιωτικές κλινικές της περιοχής προκειμένου οι χώροι των κλινικών να δοθούν για Covid περιστατικά, θα ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει μετατροπή των χειρουργείων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με δυνατότητα ανάπτυξης 8-10 κρεβατιών για Covid ασθενείς σε μια εποχή που Υπουργείο Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για την αύξηση των κρεβατιών σε ΜΕΘ.
Επιπρόσθετα, στις ιδιωτικές κλινικές ανάλογα με τις δυνατότητές τους αναμένεται να μεταφερθούν σταδιακά και οι ασθενείς άλλων κλινικών, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο να μείνουν η Ογκολογική Κλινική με τους ασθενείς της, τα τμήματα του Τεχνητού Νεφρού και της Μεσογειακής Αναιμίας, η Αιμοδοσία, το Ακτινολογικό και τα Εργαστήρια με όλους τους υπόλοιπους χώρους να διατίθενται για ασθενείς Covid.
Η υιοθέτηση αυτής της προοπτικής θέτει εκ των πραγμάτων επί τάπητος το θέμα των εφημεριών μεταξύ των δύο νοσοκομείων, καθώς δεν είναι δυνατή η εφημερία στο Γενικό Νοσοκομείο χωρίς τη δυνατότητα εισαγωγών μη Covid ασθενών σε κλινικές. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η προοπτική καθημερινής εφημερίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη συνδρομή γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου τις ημέρες εφημερίας του Γενικού Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Σερέτης αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου σήμερα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενώ το μεσημέρι καλεί σε σύσκεψη τα δύο νοσοκομεία στην ΥΠΕ προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος εφόσον δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει.
Πηγές προσκείμενες στην ΥΠΕ σημείωναν χθες ότι την «ώρα της μάχης» εξετάζονται όλες οι δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, για να συμπληρώσουν πως αν υπάρχει θέμα μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου σε Νοσοκομείο Covid θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.
ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος κατέθεσε στην 5η ΥΠΕ κατάλογο με 13 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη σχετική έκκληση τόσο του Πανελλήνιου όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
Μετά τη χθεσινή ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας που ρυθμίζει τις διαδικασίες για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, η 5ης ΥΠΕ θα προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων με τα δύο νοσοκομεία -αντίστοιχες συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν και στις άλλες θεσσαλικές πόλεις όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για νοσηλείες ασθενών Covid.
159 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Στο μέτωπο της πανδημίας, μετά από ένα διήμερο υποχώρησης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εμφανίζεται αυξημένος με τα 159 κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να αντιστοιχούν το 69,5% του συνόλου των 229 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 159 νέα κρούσματα η Λάρισα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση στη λίστα με τις πλέον επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές μετά τη Θεσσαλονίκη των 595 κρουσμάτων και την Περιφέρεια Αττικής με τα 513 κρούσματα.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία 42 κρούσματα (18,3%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 17 κρούσματα (7,4%) στην Π.Ε. Τρικάλων και 11 κρούσματα (4,8%) στην Π.Ε. Καρδίτσας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Στο μεταξύ έντονη υπήρξε η αντίδραση του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού στην απόφαση της 5ης ΥΠΕ να μετακινήσει νοσηλευτικό προσωπικό από 3 μεγάλα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας στο Γ.Ν.Λ. για «…κάλυψη επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών…», όπως αναφέρεται στις εν λόγω αποφάσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου «Το νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται από την πανδημία και αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους συναδέλφους του Γ.Ν.Λ., αγόγγυστα θα μετακινηθεί για να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί έμαθε πάντα να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίνοντας έτσι μια ηχηρή απάντηση σ’ αυτούς που κατά καιρούς προσπαθούν να αμφισβητήσουν την προσφορά του. Υπογραμμίζεται ότι το παραπάνω προσωπικό είναι υποχρεωμένο να μετακινείται σε καθεστώς lockdown, δίχως να μπορεί να χρησιμοποίει ΜΜΜ, υποχρεούμενο να καλύψει αποστάσεις πέραν των 40 χιλιομέτρων με ΙΧ αυτοκίνητα, για να προσέλθει και να αποχωρήσει από την εργασία του και μάλιστα σε κυκλικό ωράριο. H διοίκηση της ΥΠε, δυστυχώς, δεν φρόντισε ούτε για την κάλυψη αυτών των εξόδων μετακίνησης.
Οι μετακινήσεις, όμως, αυτές προβληματίζουν σοβαρά, τόσο τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας όσο και τους κατοίκους του νομού και για άλλους λόγους.
Αρχικά αποδυναμώνονται από έμπειρο προσωπικό, δομές υγείας αναφοράς για τον πληθυσμό, υποβαθμίζοντας έτσι τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε περίοδο μάλιστα που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει να παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επιπλέον, με τις μετακινήσεις αυτές, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η απουσία σχεδιασμού της διοίκησης για την κάλυψη αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής μας. Η επιλογή αυτή συντηρεί τις παθογένειες του συστήματος και αποτελεί ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της στον τομέα των προσλήψεων. Οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού πρέπει να γίνονται με τεκμηριωμένο, αξιοκρατικό και στοχευόμενο τρόπο.
Ανησυχούμε, τέλος, για το ότι οι μετακινήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί αλλά θα παραταθούν χρονικά και θα επεκταθούν αριθμητικά και στο ιατρικό προσωπικό. Μια τέτοια προοπτική θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και την υγεία των κατοίκων. Θα επιβαρύνει όμως ακόμη πιο πολύ τα ήδη στενάζοντα νοσοκομεία της περιοχής μας. Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει απέναντι με κάθε τρόπο.
Ζητάμε η Διοίκηση της 5ης ΥΠε:
• Να καταθέσει άμεσα σχέδιο ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων του νομού, για την αντιμετώπιση των τωρινών προκλήσεων αλλά και τη μελλοντική προστασία της υγείας των κατοίκων.
• Να συνεχίσει την απρόσκοπτη προμήθεια των Κέντρων Υγείας με μέσα ατομικής προστασίας, αυξάνοντας μάλιστα και τις ποσότητες (το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη σε γάντια).
* Να αυξήσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού καθαριότητας ΣΟΧ και να προβεί άμεσα σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η κάλυψη ελλιπής .
* Διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.
* Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας & της ΠΦΥ.
* Ένταξη στα ΒΑΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

 

Νέα κρούσματα στην Alpha Bank
Στο μεταξύ θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν ακόμα δύο εργαζόμενοι της Alpha Bank, αλλά αυτή φορά στο κατάστημα της τράπεζας στη συνοικία Χαραυγή της Λάρισας. Το κατάστημα λειτουργεί από χθες με νέο προσωπικό καθώς οι υπόλοιποι 4 εργαζόμενοι μπήκαν σε προληπτική καραντίνα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank «όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας έθεσε σε εφαρμογή η Alpha Bank στο Κατάστημά της, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών –Θεσσαλονίκης και Ηφαιστίωνος στη Λάρισα, σε συνέχεια επιβεβαίωσης κρουσμάτων Covid-19 σε δύο εργαζομένους, τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε εχθές γενική απολύμανση του Καταστήματος, ενώ οι υπάλληλοι που εργάζονταν σε αυτό έως και τη Δευτέρα 16.11, θα παραμείνουν προληπτικά κατ’ οίκον για 14 ημέρες. Το Κατάστημα λειτουργεί κανονικά με νέα σύνθεση Προσωπικού από Καταστήματα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας της Alpha Bank. Με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια του Προσωπικού και των Πελατών της, η Alpha Bank τηρεί αυστηρά τα δέοντα μέτρα προστασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη συνέχιση των τραπεζικών συναλλαγών και τη στήριξη της Οικονομίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass