Πρόταση του ΤΕΕ για 11 γκαράζ στη Λάρισα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ -ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ 6.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 15:08

Δέσμη προτάσεων για τη δημιουργία περισσότερων από 6.000 θέσεων στάθμευσης,

σε χώρους εκτός κέντρου, περιμετρικά του εσωτερικού δακτυλίου, αλλά και στο κέντρο της Λάρισας, καταθέτει η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου - Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας (ΤΕΕ- ΚΔΘ). Μάλιστα, 2.500 εξ αυτών εκτιμά ότι μπορούν να δημιουργηθούν αμέσως, σε υπαίθριους χώρους και να είναι δωρεάν για τους πολίτες, ώστε να εξομαλυνθούν οι πιέσεις και οι φόρτοι που ασκούνται στην κυκλοφορία, εξαιτίας των παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ.
Αναλυτικότερα, το ΤΕΕ προτείνει βραχυπρόθεσμα τη διαμόρφωση 7 συγκεκριμένων υπαίθριων χώρων στάθμευσης, ήτοι χώρος σχολείων επί της οδού Σαρίμβεη, επί της οδού Κοζάνης, χώρος δημοτικού σχολείου και γυμναστηρίου επί της οδού Καστελίου, στο Κοιμητήριο της οδού Φαρσάλων, επί της Ηρ. Πολυτεχνείου αλλά και στην Ασκληπιού στο πρώην ΙΚΑ, όπου μπορούν να προκύψουν 2.500 θέσεις στάθμευσης με δαπάνη περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να μισθωθούν από τον Δήμο, όπου αυτό απαιτείται, και να γίνει η διαμόρφωσή τους. Επίσης προτείνεται μεσοπρόθεσμα η κατασκευή 3 υπόγειων χώρων στάθμευσης στην πλατεία ΟΣΕ επί της Ηρ. Πολυτεχνείου, στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Ταχυδρομείου καθώς και υπέργειου γκαράζ πλησίον των ΚΤΕΛ, με πρόβλεψη για 3.800 θέσεις συνολικά και εκτιμώμενο κόστος 5,5 εκατ. ευρώ. Η σχετική πρόταση στάλθηκε στον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
«Είναι κοινός στόχος όλων μας η δημιουργία μιας αξιοβίωτης -όχι απλά βιώσιμης- πραγματικότητας, η δημιουργία ενός κέντρου λειτουργικού, αποφορτισμένου από περιβαλλοντικούς ρύπους, με μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως ποδηλατόδρομοι, μετακίνηση πεζή και αστική συγκοινωνία. Οι προτάσεις που καταθέτουμε σήμερα, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, υπηρετούν αυτόν τον κοινό μας στόχο», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, Νίκος Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας: «Με βάση τα ζητήματα, ειδικά για τη στάθμευση και τη διαχείριση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, που αναγνωρίστηκαν στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ-ΚΔΘ για το ΣΒΑΚ Λάρισας, προχωρούμε στην κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Οι θέσεις αυτές, περισσότερες από 6.000, μπορούν να δημιουργηθούν σε χώρους που βρίσκονται εκτός κέντρου, περιμετρικά του εσωτερικού δακτυλίου (Ηρ. Πολυτεχνείου-Λαγού), καθώς και στο κέντρο. Έχουμε προχωρήσει σε βασικές εκτιμήσεις τόσο για την απαιτούμενη επιφάνεια, όσο και για το κόστος δημιουργίας αυτών των θέσεων, σε δύο χρονικούς άξονες: περίπου 2.500 δωρεάν θέσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα, βραχυπρόσθεσμα και σε 3.800 θέσεις που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μεσοπρόθεσμα. Οι λύσεις που προτείνουμε μπορούν να διερευνηθούν από τον Δήμο Λαρισαίων και κάποιες από αυτές να υιοθετηθούν άμεσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θεωρούμε ότι ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος της στάθμευσης, καθώς ασκούνται τεράστιες πιέσεις, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις πέριξ αυτού περιοχές, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Σχεδίου ΒΑΚ».
Να σημειωθεί ότι η δέσμη προτάσεων αποφασίστηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ - Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ενώ στη σχετική ανακοίνωση προστίθενται και τα ακόλουθα: «Το παράδειγμα των φορολογικών (ΔΟΥ) και κοινωνικών κρατικών υπηρεσιών (ΕΦΚΑ) που μεταφέρθηκαν σε σημείο της πόλης όπου προσφέρονται χώροι για στάθμευση οχημάτων (Πολυχώρος «Γαία», Φιλιππούπολη-Νεάπολη) είναι χαρακτηριστικό: το κέντρο της πόλης αποφορτίστηκε από τις μετακινήσεις με (ΙΧ) προς και από αυτές τις υπηρεσίες. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα αποκέντρωσης και άλλων υπηρεσιών (Τελωνείου, Δήμου, Περιφέρειας, Δικαστηρίων), υπηρεσίες που έλκουν μεγάλο αριθμό μετακινήσεων με ΙΧ στο κέντρο της πόλης, καθώς τόσο η καθημερινή μετακίνηση των υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών, όσο και οι μετακινήσεις πολιτών από όλη την Ελλάδα προς και από τις υπηρεσίες αυτές ασκούν σημαντική πίεση και δημιουργούν αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους. Να θυμίσουμε ότι ειδικά για το Τελωνείο, υπάρχει ημιτελές κτίριο (Ομορφοχώρι). Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και διασύνδεση των υπηρεσιών, από τη στιγμή που θα αποκεντρωθούν, με δημόσια συγκοινωνία.
Τέλος, ως έσχατη λύση -και μόνον ως έσχατη λύση- αντιμετώπισης του προβλήματος και μέχρι να δρομολογηθεί η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, εκτιμούμε ότι ο Δήμος μπορεί να διαθέτει τις αυλές των σχολείων (στο κέντρο και περιμετρικά αυτού) για δωρεάν στάθμευση, κατά τις περιόδους που αυτά δεν λειτουργούν».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass