Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Υποστελεχωμένη η υπηρεσία ελέγχων εν μέσω πανδημίας»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 21:10

Την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας, από τη διασπορά του κορονοϊού ζήτησε χθες από την Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνάντηση που είχε με την προϊσταμένη του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Γκουντοπούλου, στα γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η υπηρεσία να ανταπεξέλθει στο έργο της, μεταξύ αυτών η υποστελέχωσή της και η έλλειψη προμήθειας υλικών μέσων προστασίας από τον κορονοϊό για τους υπαλλήλους της.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κ. Γιάννη Σκόκα, «το τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, της Επιθεώρησης Εργασίας ν. Λάρισας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υποστελεχωμένο, λειτουργεί με μεγάλη δυσκολία και η κατάσταση έγινε χειρότερη μετά την εφαρμογή των μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού. Από τους πέντε υπαλλήλους, οι τρεις δουλεύουν με τηλεργασία και οι δύο που έχουν φυσική παρουσία στην υπηρεσία, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα ένα πλήθος τουλάχιστον 4.500 επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό. Επίσης δεν τους έχουν προμηθεύσει με τα ανάλογα υλικά μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε και οι ίδιοι να διεξάγουν με ασφάλεια του ελέγχους σε επιχειρήσεις, όπως μάσκες, ειδικές φόρμες κ.ά. Ως εκ τούτου η επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ προβλέπεται με βάση και τη σχετική ΠΝΠ ως ένας από τους βασικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, δε δύναται να πραγματοποιήσει γενικευμένους και συστηματικούς ελέγχους».
Να σημειωθεί ότι τη συνάντηση επιδίωξε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, λόγω της σωρείας καταγγελιών που φτάνουν στα Σωματεία του, για την ύπαρξη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς.  Σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο και κοινοποιεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γ. Βρούτση, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Σε πολλούς χώρους εργασίας υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα και ήδη δύο εργοστάσια βρίσκονται σε αναστολή λόγω των πολλών κρουσμάτων που υπάρχουν σε αυτά. Οι συνάδελφοι σε χώρους δουλειάς είναι σε μεγάλο κίνδυνο.  Είναι πολύ ανησυχητικό πως με όλη αυτήν την έκρυθμη κατάσταση δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση ενημέρωση με το σταγονόμετρο για το αν υπάρχουν κρούσματα σε χώρους εργασίας στη βιομηχανία, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας, δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία ουσιαστική εικόνα, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους.  Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά γιατί τα θεωρεί κόστος για το κράτος, για τους εργοδότες. Άφησε τους εργαζομένους και τον λαό ανοχύρωτους στην πανδημία και μας κουνά επιδεκτικά το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει τη δική της ευθύνη» και αιτείται, μεταξύ άλλων,: «Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να γίνει άμεση αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού, με μαζικούς ελέγχους σε χώρους εργασίας. Να ενταθούν οι έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας, Υγειονομικό της Περιφέρειας κ.ά.) στους χώρους εργασίας, με την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μηχανισμών αυτών. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού, κ.λπ., για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζομένους στους χώρους».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα