Απεργία δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ *«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ 300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΚΑΤΕΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2020 15:58

Απεργία κήρυξαν για αύριο Πέμπτη συνδικαλιστικοί φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα, αντιδρώντας στο νέο εργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία.


Η ΑΔΕΔΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ανακοίνωσε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας.
Τα αιτήματά της είναι τα εξής: «Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις
προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία.
Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων».
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για αύριο Πέμπτη και απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του «να νεκρώσουν τους χώρους δουλειάς!»
Μεταξύ των αιτημάτων είναι: «Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Δωρεάν μαζικά τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Εξασφάλιση έκτακτων αδειών ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Όχι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Ουσιαστική προστασία των ανέργων».
ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στην απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών , Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων ν. Λάρισας, που ζητά «ενίσχυση των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ, των δρομολογίων των Μέσων Μεταφοράς, αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών…» και καταγγέλλει: «Αντί για αυτά, σπεύδει να αξιοποιήσει την πανδημία για να μειώσει τους μισθούς, να καταργήσει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε πρόσφατα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η αμοιβή των υπερωριών. Συγκεκριμένα, οι βασικότερες ρυθμίσεις του νέου νομοσχέδιου προβλέπουν: Απλήρωτες υπερωρίες – Κατάργηση 8ωρου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα εξοφλούνται με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Νομιμοποιείται δηλαδή η απλήρωτη εργασία. Διευκόλυνση των απολύσεων.
Οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν την αποζημίωση - όπως προβλέπεται και σήμερα - χωρίς όμως την ενοχλητική γι’ αυτούς παρουσία του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας. Θέλουν να μας φτάσουν να δουλεύουμε για 300 ευρώ τον μήνα, χωρίς ωράρια και δικαιώματα».
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απεργούν και οι εργαζόμενοι στους Δήμους ν. Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας σημειώνει: «Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα κατ’ εντολή των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών προκειμένου να τονώσουν την κερδοφορία τους.
Προωθούν την 10ωρη ημερήσια εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή, επεκτείνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας παντού».
ΦΟΡΕΙΣ
Την απεργία στηρίζουν επίσης οι: ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass