Εργολάβοι... της ρύπανσης

ΠΕΤΟΥΝ ΤΟΝΟΥΣ ΜΠΑΖΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ -«ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ...» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΖΑΟΥΤΣΟΣ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2020 21:05
Συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων,  κλήθηκαν γι’ άλλη μια φορά χθες  να μαζέψουν μπάζα που έριξαν  άγνωστοι, σε πλάτωμα κοντά  στη ΔΕΥΑΛ και σε παραποτάμιο σημείο Συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων, κλήθηκαν γι’ άλλη μια φορά χθες να μαζέψουν μπάζα που έριξαν άγνωστοι, σε πλάτωμα κοντά στη ΔΕΥΑΛ και σε παραποτάμιο σημείο

Της Λένα Κισσάβου

Μπροστά σε τόνους μπαζών, που πετάχτηκαν σε πλάτωμα κοντά στη ΔΕΥΑΛ, βρέθηκε προχθές, γι’ άλλη μια φορά,

η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, η οποία δεν «προφταίνει» να κλείνει τις πληγές ρύπανσης που ανοίγουν ασυνείδητοι στην πόλη. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Ζαούτσο, «πρόκειται για μπάζα που προέρχονται από οικοδομική δραστηριότητα και η ποσότητά τους (τόνους φορτηγών) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ρυπαντές είναι επαγγελματίες κατασκευής έργων, οι οποίοι διαπιστώνεται ότι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών που προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες».
Σημειώνει επίσης, ότι «δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά δεν θα είναι ούτε και η τελευταία φορά που η Υπηρεσία ανακαλύπτει νέες χωματερές με μπάζα, μέσα στον αστικό ιστό, καθώς το φαινόμενο αυτής της παράνομης δραστηριότητας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό εδώ και χρόνια» και τονίζει πως: «Αυτό έχει μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά του Δήμου...».
«Θα πρέπει να συλληφθούν οι ρυπαντές...» δηλώνει αγανακτισμένος ο αντιδήμαρχος, και απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες «να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά», αν και εκτιμάται ότι η παράνομη αυτή δράση γίνεται τις βραδινές ώρες, ώστε οι δράστες να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, προκειμένου να αποκαταστήσει το περιβάλλον, απομακρύνοντας τους τόνους των μπαζών, σε κάθε τέτοια περίπτωση, τα φορτώνει με ειδικά μηχανήματα σε φορτηγά αυτοκίνητα και τα μεταφέρει σε πιστοποιημένο σημείο απόθεσης και ανακύκλωσης μπαζών, που βρίσκεται στην Αμυγδαλέα. Ανάλογα με την ποσότητα και το είδος των μπαζών, υποχρεούται να καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό, στη μονάδα υποδοχής και ανακύκλωσής τους -τέλος εισόδου- το οποίο βαραίνει φυσικά τα έξοδα της Υπηρεσίας και ως εκ τούτου τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Το ελάχιστο κόστος του τέλους εισόδου, ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τόνο και αυξάνεται ανάλογα με το είδος των μπαζών. Όσοι λοιπόν υποχρεούνται να μεταφέρουν τα μπάζα από εργασίες στη μονάδα ανακύκλωσης, και αντί αυτού, τα πετούν διάσπαρτα στην πόλη, είναι πασιφανές ότι στοχεύουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Όπως αναφέρει ο κ. Ζαούτσος, σε κάθε σύμβαση κατασκευής έργου, που υπογράφει ο Δήμος Λαρισαίων με εργολάβο, περιλαμβάνεται και το κόστος απόθεσης των μπαζών που υποχρεούται να κάνει ανάδοχος σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης.ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΠΑΖΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
Τις ποσότητες μπαζών (αδρανών υλικών) που προέρχονται από εργασίες μικρής κλίμακας, αναλαμβάνει να τις συλλέξει ο Δήμος Λαρισαίων, μετά από συνεννόηση του ενδιαφερόμενου με την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Συγκεκριμένα το όριο της ποσότητας ανέρχεται στα 10 με 15 τσουβάλια οικοδομικά μπάζα, των 20 με 25 κιλών το καθένα.
Ο Δήμος Λαρισαίων, ακολουθώντας τις επιταγές της αειφορίας και της Κυκλικής Οικονομίας, έχει συνάψει από το 2017, σύμβαση με την Α.Α.Ν.ΕΛ. (Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας), που είναι Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ).
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μέριμνα για ανακύκλωση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.) τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος με ευθύνη του.
Σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα Α.Ε.Κ.Κ. (δηλαδή τα μπάζα) είναι ένα ξεχωριστό είδος αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να πετιούνται ούτε μέσα στους κάδους του Δήμου, ούτε σε ανοιχτούς χώρους γύρω από πόλεις και χωριά, ούτε φυσικά σε ρέματα και στη φύση.
-Τι πρέπει να κάνουν οι δημότες του Δήμου Λαρισαίων;
Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για τη σωστή διαχείριση των μπαζών:
«Χτίζετε, γκρεμίζετε ή ανακαινίζετε: Καλορίζικα!... αλλά τι θα κάνετε τα μπάζα; Πλέον η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των οικοδομών να υπογράφουν σύμβαση με ΣΣΕΔ – όπως η ΑΑΝΕΛ, για οποιαδήποτε εργασία από τις παραπάνω και να μισθώνουν αντίστοιχα συμβεβλημένο συλλέκτη – μεταφορέα που θα μεταφέρει νόμιμα τα μπάζα σε αδειοδοτημένη και επίσης συμβεβλημένη με το Σύστημα Μονάδα Ανακύκλωσης - Ανάκτησης των Αποβλήτων.
- Θα χρειαστεί να νοικιάσετε κάδο για να απομακρύνετε τα μπάζα από τον χώρο σας;
Ο επαγγελματίας που νοικιάζει τους κάδους πρέπει να είναι συμβεβλημένος με Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ και να σας υπογράψει την αντίστοιχη Υπεύθυνη Δήλωση (με γνήσιο υπογραφής), προκειμένου να του αναθέσετε τη «δουλειά».
Ζητήστε να σας φέρει διαφορετικά δοχεία για τους διαφορετικούς τύπους σκουπιδιών που θα βγάλουν οι εργασίες σας, θα σας έρθει φθηνότερα στο τέλος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να σας επιστρέψει Βεβαίωση Παραλαβής των μπαζών από τη συμβεβλημένη Μονάδα Ανάκτησης όπου τα έχει οδηγήσει.
Ερώτηση του δημότη: Γιατί να κάνω συμβόλαιο με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης αφού ο Δήμος μπορεί να πάρει δωρεάν τα μπάζα που θα παράγω;
Απάντηση: Εφόσον για τις εργασίες σας έχει εκδοθεί άδεια για εκτέλεση εργασιών από την Πολεοδομία, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία (Ν. 4685/2020, άρθρο 89) είστε υποχρεωμένοι να συμβληθείτε με το Σύστημα και να διαχειριστείτε τα απόβλητά σας όπως περιγράφεται παραπάνω. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται όταν λάβετε από το Σύστημα τη βεβαίωση παραλαβής των ΑΕΚΚ (μπαζών).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών του ΤΕΕ «e-adeies» είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν ποιες άδειες εκδίδονται .
-Μήπως μαστορεύατε και κάνατε κάποια μικρο - μερεμέτια;
Ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες μπαζών δεν επιτρέπεται να μπουν στους κάδους του Δήμου. Αυτή η πρακτική καταστρέφει τους κάδους και τους μηχανισμούς των απορριμματοφόρων, επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή μας και οικονομικά τον Δήμο μας, δηλαδή όλους μας.
Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τα μπάζα σε ξεχωριστά σακουλάκια και να ειδοποιήσετε την Υπηρεσία Καθαριότητας ότι πρόκειται να απορρίψετε μικρή ποσότητα μπαζών. Τα σακουλάκια πρέπει να είναι γερά, όχι ξεχειλισμένα, βάρους μικρότερου των 25 κιλών έκαστο και τα αφήνουμε συμμαζεμένα δίπλα στους κάδους απορριμμάτων. Ειδικό όχημα του Δήμου, θα τα μαζέψει και θα τα οδηγήσει σε αδειοδοτημένη και νόμιμη Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων στον αριθμό: 2410-680.200, από 07.00 έως 15.00».
Οι πολίτες καλούνται, όταν αντιλαμβάνονται παράνομη απόρριψη μπαζών ή άλλων αποβλήτων, να απευθύνονται στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, τηλ. 2410.680.200 στη Δημοτική Αστυνομία, τηλ. 2410. 680.217, στην ΑΑΝΕΛ, τηλ. 2421-078.279.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass