Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «σοφή» λύση κατά των τρωκτικών

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ, Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ -Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΥ «ΤΥΤΩ»

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 21:03
«Tyto alba» είναι η επιστημονική ονομασία της κοινής «Τυτώ», ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου συνυφασμένου με τη θεσσαλική ύπαιθρο που μπαίνει στην «υπηρεσία» του Δήμου Λαρισαίων με στόχο να αντικαταστήσει τη «χημική» εξόντωση των επιβλαβών τρωκτικών «Tyto alba» είναι η επιστημονική ονομασία της κοινής «Τυτώ», ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου συνυφασμένου με τη θεσσαλική ύπαιθρο που μπαίνει στην «υπηρεσία» του Δήμου Λαρισαίων με στόχο να αντικαταστήσει τη «χημική» εξόντωση των επιβλαβών τρωκτικών

Της Λένας Κισσάβου

Σε πρόγραμμα που στοχεύει στη διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας

στα αγροτικά οικοσυστήματα στη χώρα και πιο συγκεκριμένα που αφορά στην αύξηση του πληθυσμού του αρπακτικού με την ονομασία «Τυτώ», θα μετάσχει ο Δήμος Λαρισαίων. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Ρίτα Απρίλη, «ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να προχωρήσει (και είναι ο πρώτος Δήμος που το κάνει), μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα» «ΤΥΤΩ», θεωρώντας χρήσιμη και εποικοδομητική την προσπάθεια δημιουργίας και υλοποίησης ενός πλαισίου καινοτόμων αγροτικών δράσεων, που συμφιλιώνουν τη βιοποικιλότητα και την αγροτική διαχείριση, δίνοντας λύση σε συγκεκριμένα αγροτικά προβλήματα».
Σημειώνει δε ότι «το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας είναι ανοιχτό, δηλώνει την πρόθεσή μας, διαμορφώνοντας έτσι μία δυναμική, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έγκριση και χρηματοδότηση ενός προγράμματος από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειες κ.α.)». Για τη λήψη της παραπάνω πρωτοβουλίας, η κ. Απρίλη δηλώνει πως ο Δήμος Λαρισαίων έλαβε υπόψη τα ακόλουθα: «Τα επιβλαβή τρωκτικά πέρα από τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρουν και επικίνδυνες ζωονόσους όπως λεπτοσπείρωση, τουλαραιμία, εξανθηματικός τύφος, σαλμονέλωση, αιμορραγικός ίκτερος, τριχινίαση.
Ανά 2ετείς ή 3ετείς περιόδους, και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ανά χρονική περίοδο, οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν πληθυσμιακές εκρήξεις φτάνοντας μέχρι και 1.000 άτομα ανά εκτάριο αγροτικών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή και να απειλούν τη δημόσια υγεία λόγω υπερπληθυσμού.
Οι ζημιές στην παραγωγή από τα επιβλαβή τρωκτικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
Η συνήθης καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικών γίνεται με την εφαρμογή τρωκτικοκτώνων, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Πεπλόγλαυκα, πιο γνωστό με την κοινή ονομασία Τυτώ (Tyto alba), είναι ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου, άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ενδιαιτεί, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Συνεπώς, είναι ένα εμβληματικό είδος για την αγροτική διαχείριση και τη βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων, αλλά ο πληθυσμός του μειώνεται καθώς μειώνονται οι κλασικές θέσεις φωλεοποίησής του (παλαιά κτίρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό, κλπ.)
Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ τρέφεται αποκλειστικά με μικρά θηλαστικά (95%-99% της διατροφής του αποτελείται από τρωκτικά και ποντίκια), και συνεπώς αποτελεί την καλύτερη φυσική λύση ως ελεγκτής-θηρευτής των επιβλαβών τρωκτικών στα αγροτικά οικοσυστήματα.
Η διαχείριση πληθυσμού του νυκτόβιου αρπακτικού πτηνού αποτελεί σε άλλες χώρες (Ισραήλ, Κύπρος) Εθνικό Πρόγραμμα Καταπολέμησης Επιβλαβών Τρωκτικών, με τη διαδικασία χωρικής τοποθέτησης τεχνητών κλωβών φωλεοποίησης για το είδος Τυτώ εντός των αγροτεμαχίων.
Η «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα - Τυτώ», συμμετέχει ενεργά από το 2015 μέσω του νόμιμου εκπροσώπου της, σε επίσημη τριμερή συνεργασία μεταξύ των χωρών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με την ερευνητική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στοχεύοντας στη διαμόρφωση της στρατηγικής ελέγχου των επιβλαβών τρωκτικών μέσω της διαχείρισης πληθυσμού του νυκτόβιου αρπακτικού Τυτώ στα αγροτικά οικοσυστήματα, στη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχοντας ήδη κατασκευάσει και τοποθετήσει 120 ξύλινους τεχνητούς κλωβούς φωλεοποίησης για το νυκτόβιο αρπακτικό Τυτώ, στα αγροτικά οικοσυστήματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ως το πρώτο πανελλήνιο πιλοτικό πρόγραμμα φυσικού ελέγχου επιβλαβών τρωκτικών».