ΕΛΕΝΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ:

Τα χειρουργεία δεν μπορούν να περιμένουν το τέλος της πανδημίας

ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΓΝΛ -ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - «ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ»

Δημοσίευση: 29 Νοε 2020 21:30

Συνέντευξη: Σωτ. Κέλλας

Η μάχη στα νοσοκομεία γίνεται με τον COVID, αλλά τι γίνεται με τα επείγοντα

και έκτακτα χειρουργεία; Τι συμβαίνει με την υπόλοιπη υγεία ή όλοι ασχολούνται με τον COVID; Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αγγείων και καρδιάς προς αποκατάσταση, εγκυμονούσες οι οποίες πρέπει να γεννήσουν εν μέσω πανδημίας, μπορούν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία; Αν αρχίσουν να μη γίνονται επείγοντα χειρουργεία, αν ο κόσμος που έχει πρόβλημα δεν πηγαίνει στο νοσοκομείο γιατί φοβάται τον COVID, τότε τα ποσοστά θνητότητας και άλλων ασθενειών θα ανέβουν...
Η Ελένη Αρναούτογλου, διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος, διευθύντρια του Χειρουργικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μάς απαντάει για το θέμα των χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: «Ο Χειρουργικός Τομέας του Π.Γ.Ν.Λ. από την αρχή της πανδημίας έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει μάχη, για να κρατηθούν τα δημόσια χειρουργεία ανοικτά και ασφαλή.
Λόγω του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της υψηλής επιστημονικής κατάρτισης των χειρουργών και των αναισθησιολόγων, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν σταματούν να έρχονται στο νοσοκομείο ογκολογικοί ασθενείς από 7 χειρουργικές ειδικότητες, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αγγείων και καρδιάς προς αποκατάσταση, και μην ξεχνάμε και τις εγκυμονούσες, οι οποίες πρέπει να γεννήσουν εν μέσω πανδημίας.
Με τη συνεργασία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, κ. Φώτη Σερέτη και του διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Δημήτρη Κατσικονούρη, που από την αρχή της πανδημίας στήριξαν το έργο των χειρουργικών ειδικοτήτων, έχουμε πετύχει, παρά το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο COVID της περιοχής, να εξυπηρετούνται στο δημόσιο νοσοκομείο οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και δεν μπορούν να περιμένουν τη λήξη της πανδημίας.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα εξυπηρετούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όλοι οι χειρουργικοί ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 στο μοναδικό COVID χειρουργείο που υπάρχει στην περιοχή μας, όπως επίσης και οι εγκυμονούσες με COVID σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του μαιευτηρίου».
*Τι γίνεται με τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά;
- Πρόσφατα, ο Χειρουργικός Τομέας του Π.Γ.Ν.Λ. συμβάλλοντας επιπλέον στη δημόσια υγεία, στήριξε το σχέδιο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, κ. Φώτη Σερέτη, για την ανάπτυξη νέων απλών κλινών COVID και κλινών ΜΕΘ COVID στο Γ.Ν.Λ., πέρα από τις ήδη υπάρχουσες στα δύο νοσοκομεία, και ανέλαβε αποκλειστικά την εφημερία για τους χειρουργικούς ασθενείς του Νομού.
Στην πράξη, λοιπόν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει αποκλειστικά εδώ και μία εβδομάδα όλα τα έκτακτα χειρουργεία και τα μαιευτικά περιστατικά της περιοχής μας. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονίσω ότι για να γίνει αυτό συνεργάστηκαν αρμονικά με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, οι Διοικητές και οι χειρουργοί των δύο νοσοκομείων. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Α. Κομνό, διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Λ., για την κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων και πρόσκαιρων αρρυθμιών σε αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα συνεργασίας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας.
Το κυριότερο είναι ότι όλη αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε περίοδο κρίσης όταν παλεύουμε πέρα από τις προσωπικές επιδιώξεις για το κοινό καλό. Εύχομαι αυτό το παράδειγμα να βρει μιμητές και στον πολιτικό χώρο.
*Ακούμε συνεχώς ότι οι αναισθησιολόγοι ανήκουν στις ειδικότητες της πρώτης γραμμής σε όλη αυτήν την κρίση και ότι είναι απαραίτητοι. Σαν διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής μπορείτε να μας πείτε πώς συμβάλλουν οι αναισθησιολόγοι γενικότερα στη διαχείριση αυτής της κρίσης;
- Χαίρομαι πραγματικά που μου δώσατε την ευκαιρία να ακουστεί και δημόσια ο κομβικός και διπλός ρόλος των αναισθησιολόγων την εποχή που διανύουμε. Καταρχάς οι αναισθησιολόγοι είναι οι ιατροί που στελεχώνουν όλα τα χειρουργεία και μαιευτήρια στηρίζοντας αυτήν την περίοδο τα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα στελεχώνουν τα COVID χειρουργεία και τα COVID μαιευτήρια.
Επιπλέον, είναι οι ιατροί που αποκλειστικά λόγω της εξειδίκευσής τους, διασωληνώνουν τους ασθενείς με COVID και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν τη διαχείριση αυτών κατά τη διάρκεια της διακομιδής τους στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων ακόμη και σε διαφορετικούς νομούς. Επιπλέον, συμβάλλουν λόγω των γνώσεών τους στη στελέχωση των ΜΕΘ COVID και βοηθούν στη διαχείριση COVID ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται σε απλούς θαλάμους. Επιβάλλεται να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ και ευγνωμοσύνη σε όλους τους αναισθησιολόγους της Ελλάδας για το πολύ δύσκολο και κυρίως αθόρυβο έργο που υπηρετούν αυτήν την περίοδο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass