Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών του ΟΑΕΔ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΙΤΣΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 16:20

Ερώτηση με κοινωνικό πρόσημο κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, σε σχέση με την έλλειψη κυβερνητικής πρόνοιας για το εργασιακό μέλλον μεγάλου αριθμού απασχολουμένων σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.


Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της: «Με απόφαση της Κυβέρνησης, από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, οι κρατικοί βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε ολόκληρη τη χώρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται με κοινωφελή προγράμματα σε αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ να μένουν “στον αέρα”, για όσο διάστημα διαρκεί το λουκέτο.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Δήμοι ανά την επικράτεια τοποθέτησαν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους σε άλλες δομές και υπηρεσίες -κι έτσι θα συνεχίσουν να αμείβονται κανονικά- μεγάλος αριθμός από τους εν λόγω απασχολούμενους θα μείνει απλώς εκτός εργασίας και ουσιαστικά απλήρωτος εν μέσω γιορτών.
Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει επειδή για το διάστημα που η υπηρεσία στην οποία απασχολούνται βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, οι παραπάνω εργαζόμενοι ούτε πληρώνονται, ούτε λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επειδή, ωστόσο, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δημάρχου να μεταφέρει σε άλλη υπηρεσία τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται, δεδομένου ότι αναμφίβολα η αξιοποίησή τους θα ήταν χρήσιμη αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, και επειδή η απρόσκοπτη απασχόληση των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας συμβάλλει στο να μην μείνουν εκτεθειμένες χιλιάδες οικογένειες κατά την περίοδο της πανδημίας, που συμβαίνει αυτήν τη φορά να συμπίπτει με την εορταστική περίοδο, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς, σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να υπάρξει συνολική μέριμνα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση της Κυβέρνησης και δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες».

Σχετικά Άρθρα