Ο Πηνειός... μπαίνει στη ζωή της Λάρισας

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ, ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ, ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ -ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ -ΡΙΖΟΜΥΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΣΒΑΚ: ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΣ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2020 21:00

Της Λένας Κισσάβου

«Σε γραμμικό πάρκο θα διαμορφωθεί ο Πηνειός ποταμός από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι

και τα Σφαγεία, με ποδηλατόδρομους, αναψυκτήρια, χώρους άθλησης...», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στο πλαίσιο παρουσίασης του ΣΒΑΚ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων. Παράλληλα ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας του ΣΒΑΚ στον Δήμο Λαρισαίων, πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος κ. Χρυσ. Ριζομυλιώτης, υποστήριξε ότι «η ενσωμάτωση του Πηνειού ποταμού στην πόλη, αποτελεί αντικείμενο εκτενούς μελέτης στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού του ΣΒΑΚ».
Επίσης τόνισε πως «ένα μεγάλο στοίχημα στα επόμενα βήματα της μελέτης του ΣΒΑΚ, είναι η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας οχημάτων στον περιμετρικό του κέντρου δακτύλιο της Λάρισας, στις οδούς δηλαδή Πολυτεχνείου, Γεωργιάδου κ.α., όπου έχει συσσωρευθεί η κίνηση...» και απαντώντας σε προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με πιθανές διορθώσεις του σχεδιασμού, δήλωσε πως: «μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μικρή κλίμακα, αλλά δεν είναι δυνατόν να αλλαχθούν οι βασικές αρχές ενός ΣΒΑΚ».
Η ένταξη του Πηνειού ποταμού στα σχέδια του ΣΒΑΚ, οι θέσεις στάθμευσης στην πόλη, αλλά και η χρήση των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν χθες από τους επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, με τον κ. Ρυζομυλιώτη να ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Δεν μειώθηκαν οι θέσεις στάθμευσης στους ήδη διαμορφωμένους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, αλλά απομακρύνθηκαν οι παράνομες σταθμεύσεις στις γωνίες».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «Στον σχεδιασμό προβλέπεται η διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς πρόσβασης στις σχολικές μονάδες» και για τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας εξήγησε: «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας σε περιοχές με μικτές χρήσεις...». Ενώ απαντώντας σε ερώτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένας Καραλαριώτου, ο κ. Ριζομυλιώτης απέκλεισε κάθε σκέψη για λειτουργία τραμ στην πόλη, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται με βάση τα οικονομικά δεδομένα για το μέγεθος της Λάρισας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις του φορέα για αλλαγές της μελέτης του ΣΒΑΚ, καθώς και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας κ. Μιχάλης Σακελλαρίου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΒΑΚ
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Ριζομυλιώτη τα επόμενα βήματα του ΣΒΑΚ περιλαμβάνουν: «Δίκτυο πέντε αξονικών ποδηλατόδρομων σύνδεσης συνοικιών με το κέντρο και όχι μόνο, δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ροών πεζών, σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και ηλεκτρονικά παρκόμετρα, ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων των κύριων δρόμων (Φαρσάλων, Καρδίτσης, Γεωργιάδου, Σαρίμβεη κ.α.) με βιοκλιματική προσέγγιση, προσβάσεις για ΑμεΑ, κυκλικούς κόμβους, διάνοιξη της οδού Καλλιθέας και σύνδεσή της με τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ, δημιουργία λωρίδων κίνησης λεωφορείων κ.α.».
*Αναλυτικότερα την οργάνωση της στάθμευσης στην κεντρική περιοχή θα χαρακτηρίζουν τα εξής στοιχεία:
- Προτεραιότητα στη στάθμευση των κατοίκων (περίπου 5.000 θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων).
- Δημιουργία 700 περίπου θέσεων βραχυχρόνιας στάθμευσης επισκεπτών.
- Δημιουργία 900 περίπου θέσεων μακροχρόνιας στάθμευσης (έως 24 ώρες) επισκεπτών και εργαζομένων.
- Δημιουργία χώρων στάθμευσης εκτός οδού στην περίμετρο της κεντρικής περιοχής.
- Πλήρης εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης με συστηματική και αυστηρή αστυνόμευση.
Για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων διατίθενται 1.700 θέσεις σεσταθμούς αυτοκινήτων και υπαίθρια parking.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Δημιουργούνται 2 Ζώνες με πληρωμή τέλους στάθμευσης και χρονικό περιορισμό και 1 Ζώνη με θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων:
‐ Πορτοκαλί Ζώνη, που περιλαμβάνει περίπου 650 θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης επισκεπτών, με πληρωμή τέλους στάθμευσης και επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια έως τρεις ώρες, οι οποίες χωροθετούνται σε μικρή απόσταση βαδίσματος από τον κεντρικό πυρήνα.
‐ Πράσινη Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει περίπου 470 θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης (έως 24 ώρες) επισκεπτών και εργαζομένων, με χαμηλή τιμολόγηση, που χωροθετούνται σε μέση απόσταση βαδίσματος από τον κεντρικό πυρήνα.
‐ Μπλε Ζώνη, με 2.870 θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων, οι οποίες χωροθετούνται σε όλους τους τοπικούς δρόμους, που πρόκειται να σημανθούν άμεσα και να χαρακτηρισθούν ως ήπιας κυκλοφορίας και σταδιακά να διαμορφωθούν κατάλληλα. Στις θέσεις αυτές έχουν δικαίωμα να σταθμεύουν, σε όλο το 24ωρο, μόνο οι κάτοχοι κάρτας στάθμευσης κατοίκου.
* Πλήρως εκσυγχρονισμένο δίκτυο κίνησης πεζών στην ευρύτερη κεντρική περιοχή, το οποίο θα αποτελείται από:
- Τα πεζοδρόμια των κύριων οδών, τα οποία θα ανακατασκευασθούν σταδιακά, ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές σχεδιασμού και υλικών.
- Ράμπες ΑμεΑ, διαβάσεις πεζών, οδεύσεις τυφλών.
- Φυτεύσεις, φωτισμός φιλικός προς το περιβάλλον, βιοκλιματική προσέγγιση.
- Το δίκτυο των υφιστάμενων και προβλεπόμενων πεζοδρόμων.
- Το εκτεταμένο δίκτυο όλων των τοπικών οδών, οι οποίες θα διαμορφωθούν σταδιακά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.

ΕΡΓΑ ΣΒΑΚ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Εκ των έργων που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση και θα δημοπρατηθούν είναι η κατασκευή ποδηλατόδρομου ο οποίος θα συνδέει τη συνοικία της Νέας Σμύρνης μέσω της όχθης της τάφρου του ποταμού και μέσω τμημάτων των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Αγιάς, Αιόλου και Βυζαντίου με τον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο της οδού Ιουστινιανού και κατ’ επέκταση με το κέντρο της πόλης.
Οι οδοί Αιόλου και Βυζαντίου θα διαμορφωθούν πλήρως ως οδοί ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης η ανάπλαση οδών: Νικηταρά, Αυξεντίου, Κύπρου (από Ολύμπου έως Νικηταρά), Βενιζέλου (από Ογλ έως Ολύμπου) και Ογλ. Η παρέμβαση περιλαμβάνει κατασκευή ποδηλατόδρομου και τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Νικηταρά, 23ης Οκτωβρίου και 28ης Οκτωβρίου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass