Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλατεία σε δεσμευμένο οικόπεδο για... 31 χρόνια

ΑΠΟΚΤΑ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ -ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ -ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 21:01

Της Λένας Κισσάβου

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία πλατείας έδωσε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, σε δεσμευμένο από το 1989

οικοδομικό τετράγωνο, στη συνοικία Ιπποκράτη. Μετά από 31 χρόνια, το αίτημα των κατοίκων να αποκτήσει η συνοικία την πρώτη της πλατεία, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά από δέσμευση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, ενώ την οριστική λύση της μακρόχρονης ιστορίας, ανέλαβε να δρομολογήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Ντίνος Διαμάντος.
Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή εξετάζει την περίπτωση να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου, σε δημοτική έκταση στο κέντρο της συνοικίας, με στόχο να εκπληρωθεί μια άλλη «υπόσχεση» τριακονταετίας στους κατοίκους της. Αναλυτικότερα ο κ. Διαμάντος δηλώνει στην «Ε»: «Το 1989, επί δημαρχίας Λαμπρούλη, είχε δεσμευθεί οικοδομικό τετράγωνο, για τρεις χρήσεις και συγκεκριμένα για τη δημιουργία πλατείας, παιδικής χαράς και Πολιτιστικού Κέντρου, στη συνοικία Ιπποκράτη. Το οικόπεδο ανήκε σε ιδιώτες, οι οποίοι για πολλά χρόνια μέχρι και πρόσφατα, ήταν «όμηροι» της δέσμευσης του χώρου, εφόσον δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία αποζημίωσής τους, και ως εκ τούτου κανένας σχεδιασμός υλοποίησης ενός έργου, από την πλευρά του Δήμου.
Από την πρώτη θητεία της, η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη, είχε στοχεύσει να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, που θα οδηγούσαν στην αποζημίωση των ιδιοκτητών του οικοπέδου και στη χρήση του ως πλατεία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, σήμερα «ελευθερώθηκαν» 6.500 στρέμματα Κοινόχρηστου Χώρου και στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι η σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία πλατείας, έκτασης τεσσάρων στεμμάτων, που θα περιλαμβάνει και παιδική χαρά και η ένταξη του έργου στο «Πράσινο Ταμείο» προς χρηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών που πραγματοποιήθηκαν για την οριστική λύση αυτής της μακροχρόνιας ιστορίας, εξασφαλίστηκε να μην πληρώσουν οι περίοικοι της δεσμευμένης έκτασης, ως υπόχρεοι, ούτε ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες». Και τα σχέδια του Δήμου Λαρισαίων για την ανάπτυξη της συνοικίας Ιπποκράτη, δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με τον κ. Διαμάντο «εξετάζεται η δημιουργία και δεύτερης πλατείας σε κεντρικό σημείο της συνοικίας, σε δημοτικό χώρο έκτασης 2.815 στρεμμάτων (που γειτνιάζει με Παιδικό Σταθμό), καθώς και η δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, σε επίσης δεσμευμένο οικόπεδο στη συνοικία». Το θέμα της πρώτης πλατείας στον Ιπποκράτη, αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, προκειμένου να λάβει την οριστική έγκριση.