«Ναι, έπινες και στο χωριό σου εσπρέσο»

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’70

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 20:09
Παρέα Φαρσαλινών στην καφετέρια «Εσπέρια» Παρέα Φαρσαλινών στην καφετέρια «Εσπέρια»

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Ποια είναι η καλύτερη ατάκα που έχετε πει/ακούσει ποτέ όταν παραγγέλνετε καφέ;

Λίγο πολύ όλοι μας θα έχουμε γίνει μάρτυρες της συγκεκριμένης στιχομυθίας: «Ναι, έπινες και στο χωριό σου εσπρέσο» απευθυνόμενος σε κάποιον άλλον. Το ερώτημα αυτό καταρρίπτεται από εδώ και στο εξής για τα Φάρσαλα, καθώς υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα από το τέλος της δεκαετίας του ‘70, που οι Φαρσαλινοί απολάμβαναν τον αγαπημένο και πιο δημοφιλή καφέ σήμερα, εσπρέσο.
Μπορεί ο φραπές εκείνη την εποχή να μεσουρανούσε, υπήρχε όμως η επιλογή να παραγγείλει κάποιος από τότε εσπρέσο στα Φάρσαλα. Αυτό έγινε γνωστό από μία δημοσίευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με το όνομα: «Παλιές φωτογραφίες απ’ τα Φάρσαλα και τα γύρω χωριά», που οποιοσδήποτε χρήστης, μπορεί να ανεβάσει και να μοιραστεί παλιές φωτογραφίες με άλλους, να απευθύνει ερωτήματα και να σχολιάσει για το ποιος διακρίνεται στη φωτογραφία ή την παρέα, για το ποια τοποθεσία είναι και γενικότερα για να ανταλλάξει απόψεις, πώς ήταν άλλοτε οι κοινωνίες και πώς ζούσαν, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να νοσταλγούν οι πιο παλαιοί, αποκτώντας μια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία απέναντι στον χρόνο.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μία παρέα Φαρσαλινών, σε μία από τις πρώτες καφετέριες στα Φάρσαλα -αν όχι η πρώτη- να απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους και πιο δίπλα ο Φαρσαλινός Κώστας Ζησόπουλος να φτιάχνει εσπρέσο σε μια μηχανή της τότε εποχής, η οποία είχε χειροκίνητους μοχλούς. Η καφετέρια ήταν ιδιοκτησία του Βασίλη Μαλιαχόβα με την επωνυμία «Εσπέρια» η οποία βρισκόταν στη συμβολή των οδών Καναδά και Αχιλλέως, πλησίον της πλατείας Δημαρχείου στα Φάρσαλα. Πολλές φορές μια απλή εικόνα από το παρελθόν μπορεί να μας ξυπνήσει μνήμες που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε τις παλιές καλές εποχές. Εποχές σίγουρα πιο ανέμελες και λιγότερο μπερδεμένες από τη σημερινή, εποχές που τα πράγματα ήταν απλά και η ζωή πιο ευχάριστη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass