«Μοναχικός» ο εορτασμός του Αγ. Νικολάου

Χαρίτων Ελασσόνας: Ας κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή κι όλα θα περάσουν

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2020 18:35

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φώτο: Ανδρέας Νικούλης
«Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας Διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια.

Διά τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».
«Μοναχική», διαφορετική και «κεκλεισμένων των θυρών» ήταν η φετινή γιορτή του θαυματουργού Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και στην επαρχία Ελασσόνας, στο πλαίσιο των απαγορευτικών μέτρων της Πολιτείας για την ανάσχεση του ιού Covid-19.
Χθες, Κυριακή, το πρωί, στον «κλειδωμένο» Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Ιάκωβος.
Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά, σε απευθείας σύνδεση από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ελασσόνα - 88,4» Web TV.
Στο τέλος, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους όσοι γιορτάζουν και βέβαια και στον συλλειτουργούντα εορτάζοντα π. Νικόλαο Πνευματικό, που για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού και, παρότι συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζει να προσφέρει στην τοπική Εκκλησία. «Ο π. Νικόλαος τρέχει και σπεύδει όπου υπάρχει ανάγκη και όπου η Μητρόπολή μας τον αποστέλλει να εξυπηρετήσει και να καλύψει τα λειτουργικά κενά», επισήμανε με νόημα ο κ. Χαρίτων.
Απευθυνόμενος στους πιστούς ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων τόνισε, χαρακτηριστικά:
«Συστήνω σε όλους να κάνουμε κάτι, που στις μέρες μας σπανίζει, να κάνουμε υπομονή. Δεν έχουμε υπομονή και αυτό πολλές φορές το εκδηλώνουμε με τις αντιδράσεις μας, με τις δηλώσεις μας δείχνουμε ότι δεν έχουμε υπομονή. Και η υπομονή είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Με την υπομονή, την οποία συστήνει και ο Χριστός μέσα στο Ευαγγέλιο, οι Άγιοί μας κέρδισαν τη Βασιλεία των Ουρανών. Οι Άγιοί μας, που μπορεί πολλές φορές, λόγω κάποιας σκλαβιάς ή κάποιων ειδικών συνθηκών, να βρέθηκαν για πολύ καιρό μακριά της Εκκλησίας, αλλά αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να γίνουν κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού.
Για αυτό λοιπόν ας κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή και όλα θα περάσουν. Και πάλι θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας και πάλι θα ανταμώσουμε μέσα στο πνευματικό μας σπίτι που είναι ο ιερός ναός και πάλι θα γευθούμε όλοι την πνευματική Τράπεζα, που είναι το σώμα και το αίμα του Κυρίου».
Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης λειτούργησαν ο νέος εφημέριος της ιστορικής κωμόπολης π. Χρήστος Γεροφάκας και οι ιερείς π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης και π. Γεώργιος Κοντοτάσιος.
Αντίστοιχες Ιερές Ακολουθίες με «κλειστές πόρτες» έγιναν στους φερώνυμους ιερούς ναούς στην Τσαριτσάνη, στην Καρυά Ολύμπου, στο γειτονικό Δαμάσι (ανήκει εκκλησιαστικά στα όρια της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος), στα Γιαννωτά, στον Λόφο, στο Λουτρό, στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι, στο Παλαιόκαστρο, στο Πραιτώρι, στο Λιβάδι, κ.α.

 

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
Κάποια στοιχεία για την ιστορική εκκλησία της Τσαριτσάνης:
Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της, λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντός του.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης ανεγέρθη κατά τα τέλη του 17ου αιώνα ή στις αρχές του 18ου αιώνα.
Σύγχρονο με τις τοιχογραφίες τού κυρίως ναού είναι και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 1615 με τις εξαιρετικές «Δεσποτικές» εικόνες, το δωδεκάορτο και τα «αποστολικά».
Εντύπωση προκαλούν οι περίτεχνες χειροποίητες παλαιές αργυρές κανδήλες που κοσμούν το τέμπλο του ναού, τα δεσποτικά μανουάλια και τα υπόλοιπα ιερά σκεύη του ναού.
Επίσης ο αρχιερατικός θρόνος, το αναλόγιο, τα προσκυνητάρια κοσμημένα με φυτευτό φίλντισι.
Μέσα στον ναό βρίσκονται εξαιρετικά έργα: αρχικά, η πελώρια σύνθεση «η ρίζα του Ιεσσαί» (δηλαδή του γενεαλογικού δέντρου του Χριστού, αφού ο Ιεσσαί ήταν πατέρας του βασιλιά Δαυίδ, απόγονος του οποίου ήταν ο Χριστός). Η σύνθεση περιλαμβάνει 90 ολόσωμες μορφές, από τις οποίες οι 12 είναι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι (...κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, αφού σε πανελλήνια κλίμακα αυτό συναντάται μόνο στην Τσαριτσάνη και σε άλλες 4 περιοχές). Οι 12 ολόσωμοι αρχαίοι Έλληνες σοφοί είναι οι Θαλής, Δίων, Απολλώνιος ο Τυανέας, Πλάτωνας, Πλούταρχος, Ιώσηπος (Εβραίος συγγραφέας βαθιά επηρεασμένος από την ελληνική σκέψη), Σόλων, Ζήνων, Αριστοτέλης, Σίβυλλα, Σοφοκλής, Θουκυδίδης. Υπάρχει η άποψη σχετικά με την τοποθέτησή τους, πως η ελληνική φιλοσοφία προετοίμασε την ανθρωπότητα για το χριστιανικό κήρυγμα, και ο ελληνικός λόγος ήταν το γλωσσικό εργαλείο που θα χρησιμοποιούσε ο χριστιανισμός για να διαδοθεί.
Πολύ μεγάλη εντύπωση μέσα στον ναό κάνει και η σύνθεση «ο καιρός του χρόνου» (1753) γεμάτη αλήθεια και νόημα για τη μοίρα του ανθρώπου, καθώς και η αινιγματική σύνθεση «ο ζωδιακός κύκλος». Ο ναός υπήρξε καθολικό Μονής, όπως μαρτυρούν τα θεμέλια που υπάρχουν γύρω του. Τα θεμέλια αυτά προέρχονται από τα πολλά κελιά που υπήρχαν γύρω από το καθολικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ολύμπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass