Χαμένη ευκαιρία για τη Λάρισα το ΣΒΑΚ

Επικεντρώνεται σε έργα βιτρίνας, εκτιμά η παράταξη του κ. Βαϊούλη

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2020 15:43

Μια χαμένη ευκαιρία για τη Λάρισα θεωρεί ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν»- δημοτικός σύμβουλος Κώστας Βαϊούλης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Εστιάζεται σε έργα βιτρίνας και δεν προωθεί παρεμβάσεις και λύσεις που θα καταστήσουν τη Λάρισα σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
«Τα τελευταία τρία χρόνια οι Λαρισαίοι, τονίζεται, ακούνε και διαβάζουν από τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής το αρκτικόλεξο ΣΒΑΚ. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας όπως εφαρμόζεται, δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα της πόλης και δεν δίνει καμία προοπτική επίλυσής του αλλά και δεν προτείνει την ουσιαστική και ριζική αναμόρφωση της Λάρισας σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
Ενδεικτικά: 1) Δεν ασχολείται με το τεράστιο πρόβλημα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών, της μεταφοράς του τελωνείου και την ένταξη του Πηνειού στη ζωή της πόλης.
2) Αντί να ξεκινήσει από το μείζον πρόβλημα των χώρων στάθμευσης με τη δημιουργία περιφερειακών parking, επελέγησαν «έργα βιτρίνας» στο κέντρο.
Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια 4.500 (!) θέσεων στάθμευσης στο κέντρο, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και σε όσους εργάζονται σ’ αυτό. Σε ώρες αιχμής προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πολλές οδούς περιμετρικά του κέντρου. Η εφαρμογή της πρώτης φάσεως του ΣΒΑΚ δυστυχώς, έχει οξύνει το κυκλοφοριακό και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
3) Σύμφωνα με το Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών περί εφαρμογής του Ν. 4067/2012 του ΥΠΕΚΑ: «...Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας διαμορφώνονται κυρίως σε περιοχές με επικρατούσα χρήση την κατοικία».
Οι οδοί ήπιας κυκλοφορίας αφορούν κυρίως στην οργάνωση περιοχών με επικρατούσα χρήση την κατοικία (αμιγής κατοικία). Η κεντρική περιοχή της Λάρισας έχει χρήσεις Γενικής Κατοικίας και Πολεοδομικού Κέντρου (ΓΠΣ Λάρισας, ΦΕΚ 523/ΑΑΠ/2009) και όχι αμιγούς κατοικίας. Το ΣΒΑΚ Λάρισας επομένως έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω, αφού δημιουργεί δρόμους ήπιας κυκλοφορίας σε περιοχή όχι αμιγούς κατοικίας. Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά στους «πεζόδρομους ήπιας κυκλοφορίας», μία ορολογία που δε στηρίζεται σε κανέναν επίσημο χαρακτηρισμό, αλλά προσπαθεί να συγκεράσει τη νέα “πραγματικότητα” στις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στη δημιουργία, στο κέντρο, οδών ήπιας κυκλοφορίας -οι οποίες, όμως, αφορούν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας- και όχι σε δρόμους και περιοχές όπου ασκούνται οι λειτουργίες διοικητικού, οικονομικού, πολιτιστικού και επικοινωνιακού Κέντρου, που είναι η Λάρισα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ, «υπάρχει ασυμβατότητα του ΣΒΑΚ Λάρισας με τον υπερκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται παραφωνίες του υπερκείμενου σχεδιασμού με το ΣΒΑΚ και να δημιουργούνται προβλήματα στην πόλη και στους πολίτες. Επιπλέον, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι χρήσεις γης που προβλέπονται σε αυτό και οι λειτουργίες της πόλης». Η μη σύννομη απόφαση της δημοτικής αρχής για αυτές τις οδούς έχει προκαλέσει δραματική μείωση της δραστηριότητας στους εκατοντάδες επιχειρηματίες και επιστήμονες της περιοχής αλλά και στους καταναλωτές και τους επισκέπτες της πόλης.
Όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, έχουν ήδη συλλεγεί δεκάδες υπογραφές και ετοιμάζονται αγωγές εναντίον του δημοτικής αρχής για διαφυγόντα κέρδη αλλά και για επιστροφή στη νομιμότητα. Η επιδίκαση αποζημιώσεων σημαίνει απώλεια τεραστίων ποσών από τα ταμεία του Δήμου Λαρισαίων.
Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη προτάσεων ώστε να οδηγηθούμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των πολύ σημαντικών χρηματοδοτήσεων και όχι τη χρησιμοποίησή τους για μικροπολιτικούς σκοπούς ευκαιριακού εντυπωσιασμού με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.
Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη Λάρισα. Ναι στον διάλογο, τη σύνθεση και την ενωτική διεκδίκηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass