Η θεσσαλική ευψυχία δύναμη αγώνα και νίκης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 139 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2020 15:31

Με αφορμή τη συμπλήρωση 139 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Στέφανος Γ. Κούτρας, σε μήνυμά του αναφέρει:


«Η Θεσσαλία με την εύφορη γη της υπέστη στον διάβα της ιστορίας της την εισβολή βαρβάρων λαών με τελευταίους τους Οθωμανούς το 1423 επί Μουράτ Β’.
Παρόλη τη σκλαβιά, η Θεσσαλία διαθέτει τα περισσότερα εκπαιδευτήρια και ίσως γι’ αυτό ξεσηκώνεται κατά των Τούρκων.
«Όλοι, χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα» κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.
Η Θεσσαλία πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 αλλά ο αγώνας για την απελευθέρωση απέτυχε. Έτσι έμεινε έξω από τα σύνορα του Πρώτου Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
Το 1841 στη διάρκεια του Τουρκο-Αιγυπτιακού πολέμου, Κρήτη και Θεσσαλία επαναστάτησαν χωρίς αποτέλεσμα, όπως και το 1854 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.
Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας υπήρξε αποτέλεσμα της αιματηρής Επανάστασης που σημειώθηκε το 1878.
Κρίσιμη κι αποφασιστική για την εξέλιξη της Επανάστασης υπήρξε η Μάχη της Ματαράγκας-Πετρομαγούλας στις 21-3-1878.
Χάρη στον Ηρωισμό του Λαΐου, του Τερτίπη και του Ισχομάχου και τη γενναιότητα όλων των Σωματαρχών, η μάχη αυτή σηματοδότησε την απελευθέρωση για τη θεσσαλική γη
Στις 10 Απριλίου 1878 αντιπρόσωποι της Αγγλικής Κυβέρνησης μετέβησαν στον Αλμυρό και επισκέφτηκαν τον Αρχηγό Βελέντζα, προτείνοντάς του να σταματήσει την Επανάσταση.
Αντίστοιχη πρόταση έγινε στις 19 Απριλίου 1878 και στον Αρχηγό των Άγραφων Κωνσταντίνο Ισχόμαχο στο Λουτρό Καρδίτσας.
Τελικά με την προτροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, οι επαναστάτες δέχθηκαν την παύση του πυρός.
Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας στο Ελληνικό Κράτος σηματοδότησε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, φέρνοντας στο πηδάλιο του Κράτους τον πολιτικό Χαρίλαο Τρικούπη.
Στις 8 Οκτωβρίου 1881 ο Στρατηγός και Βουλευτής Παναγιώτης Κορωναίος αναφερόμενος στη θεσσαλική ευψυχία είπε τα εξής μέσα στη Βουλή των Ελλήνων: «Ποια ήτο η δύναμις η οποία έκαμνε τους άνδρας αυτούς να τολμούν εντός της πεδιάδας και να νικώσι; Τίποτε άλλο παρά η δύναμη της ψυχής».
Τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας τιμούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Η «Πανθεσσαλική Στέγη» με την παρουσία όλων των θεσσαλικών Συλλόγων μελών της τιμά πανηγυρικά κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη επέτειο.
Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά δύσκολη και διαφορετική.
Προέχει η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της υγείας.
Για τον λόγο αυτόν θα τιμήσουμε και αν το επιτρέψουν τελικά οι συνθήκες την 139η Επέτειο Απελευθέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας με την πραγματοποίηση στις 20/12/2020 αρτοκλασίας στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης στην Αθήνα με τη συμμετοχή και μόνο του Δ.Σ. της «Πανθεσσαλικής Στέγης» με την τήρηση των σχετικών μέτρων.
Στην εν λόγω λιτή εκδήλωση τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αντιπεριφερειέρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος και θα μεταδοθεί διαδικτυακά για την ενημέρωση όλων των Ελλήνων.
Παράλληλα η «Πανθεσσαλική Στέγη» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει την προκήρυξη διαγωνισμού συγγραφής επιστημονικής εργασίας με αντικείμενο την Επανάσταση του 1878. Η εργασία που θα βραβευθεί από επιστημονική επιτροπή θα ανακοινωθεί στις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με τον τίτλο:«140 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία» τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Θεσσαλία μας από τον Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Καραϊσκάκη και από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον Οικονόμο των εξ Οικονόμων ήταν μπροστάρης σ’ όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας.
Βλάχοι, Καραγκούνηδες, Πηλιορείτες όλοι ήταν παρόντες στο κάλεσμα της Ελευθερίας.
Σήμερα οφείλουμε να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και με αισιοδοξία να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για τη Θεσσαλία της προκοπής, της ευημερίας, τη Θεσσαλία των δημιουργικών πρωτοβουλιών, τη Θεσσαλία του 21ου Αιώνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass