Νόσηση και εμβολιασμοί η λύση στην πανδημία

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΕΙ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ * 48 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 118 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΝΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ * 6 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 307 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2020 21:39

Ρεπορτάζ Δημ. ΚατσανάκηςΑναμφισβήτητα υπάρχει βελτίωση, είμαστε πολύ καλύτερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κατάσταση εκτονώνεται, πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπει χαλάρωση γιατί η κοινότητα είναι γεμάτη, υποστηρίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής του

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λοιμωξιολόγος, Γιώργος Συρογιαννόπουλος, σχολιάζοντας τη σταθεροποίηση και μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης από τα 1.382 επιπλέον κρούσματα, στη Λάρισα εντοπίζονται τα 48, που αντιπροσωπεύουν το 40,7% των συνολικών 118 νέων κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αριθμοί σημαντικά μειωμένοι συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Με τα 48 κρούσματα η Λάρισα υποχωρεί στη λίστα των περιοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά την Περιφέρεια Αττικής με τα 303 κρούσματα, την Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τα 283 κρούσματα και τις Π.Ε. Κιλκίς (58 κρούσματα), Ξάνθης (52 κρούσματα) και Πιερίας (50 κρούσματα).
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία 25 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας (21,2%),  35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας (29,6%) και 10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων (8,5%).
Με γεμάτες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Λοιμωδών Νοσημάτων, αλλά χωρίς πιέσεις για νοσηλείες ασθενών με ήπια συμπτωματολογία συνεχίζουν τα δύο νοσοκομεία με τις εφημερίες να εξελίσσονται πλέον ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εισαγωγές κινούνται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών παρατηρείται κινητικότητα από ασθενείς της covid, που απευθύνονται για επανέλεγχο.

ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Συρογιαννόπουλος διαπιστώνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που δεν ελέγχεται φοβούμενοι την καραντίνα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν ανεξέλεγκτα αν πρόκειται για ασθενείς θετικοί στον ιό και ασυμπτωματικοί.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει θετικό γεγονός τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αν και υπενθυμίζει ότι ακόμη οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την κόπωση των πολιτών από την πανδημία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γιατί «πιθανή χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε ένα νέο κύμα με ολέθριες συνέπειες».
Ερωτηθείς σχετικά με την ανοσία της αγέλης, που μέλη της ιατρικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι οδηγεί ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων στη Λάρισα, ο λοιμωξιολόγος καθηγητής παραδέχεται ότι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων συμβάλει στην ανοσία της αγέλης, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την ποιότητα, αλλά και τη διάρκεια των αντισωμάτων που αναπτύσσονται από τη νόσο για να καταλήξει: «Ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμών θα μας δώσει τη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας...».     

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΝΛ
Στο μεταξύ οι εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο όπου συμμετείχαν τόσο η διοίκηση, όσο και οι διευθυντές των κλινικών. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι το σύστημα υγείας άντεξε τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων με τη μείωση των εισαγωγών να δίνει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών.
Στο πλαίσιο της επανόδου στην κανονικότητα εκπονήθηκε ένα σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονική λειτουργία του νοσοκομείου με τον σχεδιασμό να προβλέπει την απελευθέρωση μιας Παθολογικής Κλινικής στον δεύτερο όροφο του νέου κτιρίου πάνω από την Καρδιολογική Κλινική προκειμένου να εξυπηρετούνται οι νοσηλείες των μη covid ασθενών και κυρίως τα χειρουργικά περιστατικά.
«Πρόκειται για σχεδιασμό που θα αργήσει να υλοποιηθεί και τοποθετείται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εφόσον η κατάσταση με τους δείκτες της πανδημίας συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία...» τόνιζε χθες παράγοντας του νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να τηρήσει χαμηλά τις προσδοκίες για την επαναφορά του Γενικού Νοσοκομείου στην πρότερη κατάσταση.
Την ίδια ώρα συνεχίστηκε και χθες τόσο από τις εσωτερικές υπηρεσίες, όσο και από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ο έλεγχος του προσωπικού. Στο πλαίσιο της μαζικής δειγματοληψίας ελήφθησαν το τελευταίο διήμερο 100 συνολικά δείγματα από τα οποία μόνο ένα βρέθηκε θετικό στον ιό και αφορούσε εργαζόμενη από το λοιπό προσωπικό που απασχολείται σε υποστηρικτικές υπηρεσίες.   

6 ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΓΟΡΑ
Συνεχίστηκε χθες για τρίτη συνεχή εβδομάδα στη Σκεπαστή Αγορά της Λάρισας ο μαζικός   δειγματοληπτικός   έλεγχος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (Rapid Tests) μέσω της επιτυχημένης δράσης «Drive through testing».
Σύμφωνα με ανακοίνωση στου Συντονιστικού Κέντρου Covid-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνολικό αριθμό 307 δειγμάτων καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα Covid-19, ποσοστό 1,9%. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη και πρόκειται για 5 άντρες και 1 γυναίκα.
Στην Καρδίτσα από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. (στον χώρο της ετήσιας εμποροπανήγυρης στον  περιφερειακό) συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη οι δωρεάν μαζικοί   δειγματοληπτικοί   έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (Rapid Tests) μέσω της δράσης «Drive through testing», από τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους.
Τα Drive through testings δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχονται για  Covid-19 άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους. Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους και να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass