«Να μην είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή»

ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2020 15:30

«Η κοινωνία σήμερα πρέπει να προηγείται της οικονομίας, γιατί πίσω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Απαιτούνται λύσεις ξεκάθαρα, χωρίς ιδεοληψίες. Απαιτούνται λύσεις και πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο». Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωσε χθες βράδυ την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, έχοντας νωρίτερα αναδείξει τη σωρεία των ανοιχτών «πληγών» τόσο στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία από την πανδημία και τις κυβερνητικές αποφάσεις.


Ο Λαρισαίος πολιτικός σήκωσε το γάντι που πέταξαν υπουργοί πως η αντιπολίτευση καταστροφολογεί, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι. Είπε ο κ. Κικίλιας ότι θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο. Εννοείται ότι θα τον κερδίσουμε μαζί. Κανείς λιγότερο, κανείς περισσότερο. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι.
Αλλά το γεγονός ότι αξιοποιούμε τον θεσμικό μας ρόλο και αναδεικνύουμε παραλείψεις και λάθη της Κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι κάνουμε απόπειρα δολιοφθοράς, όπως ακούσαμε από τον κ. Κουμουτσάκο.
Παρατήρησα τις ομιλίες Βουλευτών της Συμπολίτευσης, αλλά και των Υπουργών. Ο χρόνος των περισσοτέρων ομιλιών αφιερώνεται -και αυτό είναι άξιο προσοχής- όχι στη στήριξη του προϋπολογισμού, στην απόδειξη αν ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικός, στην απόδειξη εάν ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, αλλά στον τρόπο που αντιπολιτεύεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο πώς διατυπώνει τα επιχειρήματα. Το καίριο ερώτημα είναι εάν μπορούσε αυτό το οποίο ζούμε τώρα -η γενική απαγόρευση, τα αυξανόμενα κρούσματα και οι πάρα πολλοί νεκροί- να είχε αποφευχθεί. Αυτό είναι το κύριο ερώτημα, στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε μία απάντηση με λογικά επιχειρήματα. Ο τουρισμός άνοιξε όπως έπρεπε; Την απάντηση τη δίνει σε αυτό το ερώτημα ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι δεν άνοιξε όπως έπρεπε. Ήταν προετοιμασμένη η Κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας; Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι». Έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες προσλήψεις; Σε αυτό το ερώτημα την απάντηση τη δίνει η Βουλή. Οι προσλήψεις έγιναν με τροπολογία πριν από είκοσι ή είκοσι πέντε ημέρες, δηλαδή πολύ αργά».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως «το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο «περπάτησε» ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία πρέπει να είναι μη επιστρεπτέα».
Εστιάζοντας στην περιοχή της Λάρισας, ζήτησε από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία για το «πόσες επιχειρήσεις αιτήθηκαν αυτά τα δάνεια στο σύνολο πόσων επιχειρήσεων. Στη Λάρισα, δηλαδή, υπάρχουν εκατό επιχειρήσεις. Και οι εκατό επιχειρήσεις ζήτησαν δάνειο; Διότι αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, επειδή οφείλουν, αποκλείονται από τον δανεισμό. Επαναλαμβάνω ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο «περπάτησε». Και η προκαταβολή δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέα. Πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα, έστω και για τη μερική διαγραφή του χρέους των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που δημιουργήθηκε όμως μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, μιας και μιλάμε με ιατρικούς όρους. Είπατε -και λέτε- ότι δεν προβλέπει αύξηση των φόρων αυτός ο προϋπολογισμός. Δεν κάνετε καμία χάρη».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εστιάζοντας στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει ουσιαστικά πολιτική διαχείριση» για να εξηγήσει τα εξής: «Το να πληρώνονται στην ώρα τους οι ενισχύσεις, οι αποζημιώσεις είναι υποχρέωση του κράτους. Απουσιάζει ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο. Αυτήν τη στιγμή, το πρόβλημα του αγρότη είναι το κόστος παραγωγής. Αυξήθηκε το αγροτικό πετρέλαιο. Περιμένουμε να δούμε το νομοθέτημά σας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, για το θέμα των τιμών».
Κλείνοντας ο κ. Κόκκαλης σημείωσε: «Η κοινωνία σήμερα πρέπει να προηγείται της οικονομίας, γιατί πίσω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Απαιτούνται λύσεις ξεκάθαρα, χωρίς ιδεοληψίες. Απαιτούνται λύσεις και πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass