Με mail και τηλεδιάσκεψη η επίδοση βαθμολογιών

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΡΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ *ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2020 21:22

Της Νατάσας Πολυγένη
Αύριο Τετάρτη θα χτυπήσει το τελευταίο «κουδούνι» για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για δεκαπέντε ημέρες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα σβήσουν τους υπολογιστές.


Ως είθισται αυτήν την περίοδο οι μαθητές έπαιρναν και τη βαθμολογία του Α τετραμήνου. Η πανδημία έφερε αλλαγές, αλλά παρόλα αυτά η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται κανονικά και οι έλεγχοι των μαθητών για τα Γυμνάσια και Λύκεια φτάνουν με mail στους γονείς, ενώ έχουν επιστρατευτεί και τα τηλέφωνα και η τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση, των γονιών για την πρόοδο των παιδιών τους που φοιτούν στα Δημοτικά.
Ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας, κ. Αθανάσιος Φούντας, εξηγεί στην «Ε» ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, αλλά είναι ανοιχτό το πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς όπως λέει υπάρχουν και καθηγητές που αν θέλουν μπορούν να μη στείλουν βαθμολογία, αν θεωρούν ότι δεν έχουν σχηματίσει άποψη για τις επιδόσεις του μαθητή. «Κανονικά η βαθμολογία πρέπει να αφορά το διάστημα κατά το οποίο λειτούργησε η διά ζώσης διδασκαλία. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι καθηγητές θα αποστείλουν βαθμούς, αλλά έχουν τη δυνατότητα όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, να δώσουν βαθμούς όταν ανοίξει το σχολείο, εάν πιστεύουν ότι δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον μαθητή τους».
Πάντως η εγκύκλιος που στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, παρά το γεγονός ότι η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται, ορίζει ότι οι παράγοντες που συνεκτιμώνται για τη βαθμολογία είναι:
Η συνολική συμμετοχή του/της στη μαθησιακή διαδικασία, από την οποία ο/η εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κ.λπ., οι εργασίες που εκτελεί ο/η μαθητής/-τρια στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά, οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, οι διαθεματικές εργασίες, οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες και οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).
Όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία εκεί η διαδικασία είναι διαφορετική. Η παραλαβή των βαθμών γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail), ενώ ήδη οι εκπαιδευτικοί των μικρότερων τάξεων, Α’ και Β’, τηλεφωνούν στους γονείς ή τους καλούν σε τηλεδιασκέψεις για να τους ενημερώσουν για την πρόοδο των παιδιών τους. Μόλις ανοίξουν τα σχολεία οι γονείς θα μπορούν να παραλάβουν τους ελέγχους προόδου και σε χαρτί μέσα σε φάκελο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Λάρισας, Δημήτρης Παπαποστόλου, αναφερόμενος στη διαδικασία σημειώνει ότι η εγκύκλιος στάλθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη, αλλά υπάρχουν κάποιες διευκρινήσεις που θεωρεί πως θα πρέπει να έχουν γίνει εξαρχής. «Θα έπρεπε να έχει διευκρινιστεί ότι η βαθμολόγηση αφορά το διάστημα που τα σχολεία ήταν ανοιχτά και η διδασκαλία γινόταν διά ζώσης. Λειτουργήσαμε δύο μήνες και έχουμε εικόνα πώς είναι τα παιδιά, πολλά τα είχαμε και την περσινή χρονιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας αριθμός μαθητών που δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην τηλεκπαίδευση. Για εμάς είναι απλά μια τυπική διαδικασία. Εμείς τους βαθμούς τους βάζουμε απλόχερα και οι δάσκαλοι βαθμολογούν πάντοτε με επιείκεια. Σε κάθε περίπτωση όμως τα παιδιά πρέπει να αξιολογηθούν για το διάστημα που βρίσκονταν μέσα στην τάξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, για το αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου όπως προγραμματίζεται, ο κ. Παπαποστόλου εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο και τα μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται μέσω διαδικτύου για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά τις γιορτές και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ακούγοντας τους ειδικούς, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η τηλεκπαίδευση θα συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα μετά τις γιορτές, καθώς υπάρχει ο φόβος της μη τήρησης των μέτρων αυτήν την περίοδο. Πιστεύω όμως ότι στα τέλη Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν στην τάξη και είναι κάτι που το ευχόμαστε όλοι, καθώς γνωρίζουμε ότι οι μαθητές των μικρών τάξεων της Α’ και Β’ Δημοτικού πληρώνουν βαρύ τίμημα και αυτό θα το διαπιστώσουμε στις επόμενες τάξεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass