Φωτοβολταϊκά από τη Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας

ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ *ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2020 16:00

Την παραχώρηση δημοτικών αγροτεμαχίων για την εγκατάσταση πέντε φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 1 MW το καθένα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, προκειμένου να ενταχθεί η σχετική πρόταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελασσόνας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον».


Η πρόσκληση AT03 με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» απευθύνεται στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης έργων που αφορούν σε δράσεις:
1) Βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων (εξοπλισμοί σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων και λυμάτων, κτίρια, κ.ά.).
2) Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (Φ/Β στις στέγες κτιρίων, στους χώρους στάθμευσης, στην οροφή κλειστών δεξαμενών, γεωθερμία κ.ά.) και έξυπνων συστημάτων διανομής - αποθήκευσης - κατανάλωσης ενέργειας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες της λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων του δικαιούχου, με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Στόχος της πρόσκλησης είναι η ενεργειακή αυτονομία, με όριο ισχύος τη μέση ετήσια κατανάλωση των εν λόγω υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές ΑΠΕ.
Τα δημοτικά αγροτεμάχια που παραχωρούνται με σύμβαση χρησιδανείου στη ΔΕΥΑΕΛ βρίσκονται εντός του αγροκτήματος του αναδασμού στο λεκανοπέδιο Ελασσόνας, έχουν έκταση 10-23 στρέμματα το καθένα και σύμφωνα με τον Ν. 674/1977 προορίζονται για έργα κοινής ωφέλειας.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Δημ. Καρανίκας σημείωσε: «Είναι μοναδική ευκαιρία για τον Δήμο και τη ΔΕΑΥΕΛ να αξιοποιήσει την πρόσκληση για τις ΑΠΕ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Η επιχείρηση θα παράγει ενέργεια που θα τη συμψηφίζει σε μεγάλο ποσοστό με την κατανάλωση των υποδομών της.
Με την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών και με ενέργειες εξοικονόμησης, θα διατηρήσουμε χαμηλά το κόστος παραγωγής του νερού».
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ιππ. Τζιουμακλής τόνισε: «Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα βοηθήσει την επιχείρηση να μειώσει σημαντικά το κόστος της ενέργειας των αντλιοστασίων της. Η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλες τις παρατάξεις».
«Η πρόσκληση απευθύνεται στη ΔΕΥΑ και ο Δήμος πρέπει να παραχωρήσει εκτάσεις που διαθέτει, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ενέργειας», σχολίασε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και συνέχισε:
«Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ είναι δραματική, το γνωρίζετε όλοι. Ήδη το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ πρότεινε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να παράγει ρεύμα, τώρα μάλιστα που το κόστος της επένδυσης καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πρόγραμμα χρηματοδότησης».
Την παραχώρηση υπερψήφισαν οι παρατάξεις Γάτσα-Καρανίκα. Καταψήφισαν η παράταξη Ευαγγέλου και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass