«Καταδικάσατε» τους κρατούμενους στην «ποινή του Covid-19»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΕ ΤΣΙΑΡΑ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2020 16:20

Να κατατεθούν στη Βουλή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρήθηκαν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της σωρείας κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν στις Φυλακές Λάρισας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.


Επιπρόσθετα, ο Λαρισαίος πολιτικός καταθέτει στους δύο υπουργούς έγγραφο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στο οποίο επισημαίνεται σωρεία παραλείψεων σε ό,τι αφορά τις Φυλακές Λάρισας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Στη Φυλακή της Λάρισας τα πρώτα κρούσματα στο προσωπικό ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου και για τους κρατούμενους να ανιχνεύονται στις αρχές Δεκέμβρη. Και τότε αρχίζουν τα παράδοξα για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας.
-Κινητοποίηση κρατουμένων για άμεση πραγματοποίηση τεστ σε όλους στις αρχές Δεκέμβρη, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διάδοση του ιού και το ολικό lockdown όπως στη Φυλακή Διαβατών.
- Στις 2/12/2020 εντοπίζονται 56 θετικά κρούσματα στις Α,Β, Ε και Τε Πτέρυγες τα οποία απομονώθηκαν στον ΤΕ2 Θάλαμο της Φυλακής.
- Στον ΤΕ2 θάλαμο των εργαζομένων – κρατουμένων, ενώ υπήρχαν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα δεν τέθηκαν σε καραντίνα, σε αντίθεση με τις άλλες πτέρυγες που έγινε η καραντίνα σε θαλάμους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ανά τρεις ημέρες να αυξάνονται τα θετικά κρούσματα στον θάλαμο αυτόν διότι οι εργαζόμενοι κρατούμενοι κινούνταν συνεχώς στους χώρους κράτησης της Φυλακής, διασπείροντας έτσι τον ιό (καθαριστές, μάγειρες, ηλεκτρολόγοι, βοηθοί νοσηλευτικού προσωπικού κτλ.)
- Μέχρι τις 10/12/2020 υπήρχε έλλειψη των ενδεδειγμένων μέσων ατομικής προστασίας (ειδικές προστατευτικές στολές κτλ) και η διεύθυνση παρότρυνε τους εργαζόμενους υπαλλήλους να ψεκάζουν τις ποδιές μιας χρήσεως και να τις ξαναχρησιμοποιούν. Ωστόσο, οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας για τη χρήση προστατευτικών μέσων στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περιστατικά Covid-19 δεν ορίζουν αυτά, αλλά αντιθέτως προβλέπονται συγκεκριμένα προστατευτικά μέσα.
- Μετά από αναφορά υπαλλήλου προμηθεύτηκε η Φυλακή στολές προστασίας και ειδικές μάσκες.
- Η παρουσίαση στα Μέσα Ενημέρωσης μιας «μαγικής εικόνας» με αφθονία υλικών και προστατευτικών μέσων και λιγότερων κρουσμάτων σε κρατούμενους και υπαλλήλους αποτελεί τουλάχιστον ασέβεια στον νεκρό συνάδελφό μας της εξωτερικής φρουράς.
- Στη Γ πτέρυγα της Φυλακής έγινε μία φορά τεστ και δεν επαναλήφθηκε ο σχετικός έλεγχος. Άραγε αυτά ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα;
- Κανένας, μα απολύτως κανένας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν επισκέφτηκε το Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, όχι για να συμπαρασταθεί στον τεράστιο καθημερινό αγώνα των εργαζομένων, ούτε φυσικά να αντικρίσει κατάματα την πραγματική εικόνα μιας φυλακής που τη χτυπάει η πανδημία.
- Αναρωτιόμαστε τι είναι χειρότερο για μία φυλακή. Η πανδημία ή αδιαφορία;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass