Υψωσαν τη φωνή τους για την Παιδεία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2021 21:03

Στους δρόμους βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν χθες μαθητές, φοιτητές, γονείς

και εκπαιδευτικοί της Λάρισας διεκδικώντας ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια με μέτρα ασφάλειας και άρση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Στη Λάρισα χθες το μεσημέρι και παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με μάσκες και αποστάσεις. Μία στην πλατεία Ταχυδρομείου μπροστά στην Ιατρική Σχολή από τους Συλλόγους Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και της Ένωσης Γονέων και μία λίγη ώρα αργότερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, φοιτητές και γονείς.
Στη συγκέντρωση της πλατείας Ταχυδρομείου μαθητές, φοιτητές και γονείς ζήτησαν να τελειώσει το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης και να παρθούν μέτρα όπως περισσότερες προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, αραίωση τμημάτων, δωρεάν και συνεχή τεστ κορονοϊού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ζητώντας να μην υπάρξει καμία αλλαγή για τους φετινούς υποψήφιους και χαρακτηριστικά απαίτησαν: «Να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ειδικά για τους φετινούς υποψήφιους Πανελληνίων που να βάζει σε κίνδυνο τον αγώνα που δίνουν οι μαθητές για να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους στο Πανεπιστήμιο. Να αποκατασταθεί οποιαδήποτε αδικία με την εξεταζόμενη ύλη των Πανελλαδικών, ειδικά σε μαθήματα στα ΕΠΑΛ και στα Μουσικά- Καλλιτεχνικά Σχολεία.
Να ανακοινωθεί εδώ και τώρα η απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων, είναι απαράδεκτη η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων (που προϋποθέτει να έχει βγει η ύλη σε όλα τα σχολεία ενιαία) σε μια σχολική χρονιά που έχει τόσες δυσκολίες και αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.
Σε περίπτωση που η τηλεκπαίδευση συνεχιστεί, να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών, με παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού (πρόσβαση στο διαδίκτυο, tablet, laptop). Καμία απουσία σε μαθητή, που είτε τον “πετούσε έξω” το σύστημα, είτε δεν έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί για οικονομικούς λόγους. Διευκόλυνση των καθηγητών να έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιούν και άλλα προγράμματα για να ελαφρυνθεί το σύστημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αιτήματα της ΕΛΜΕ Λάρισας, που ζητά να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και σημειώνει σχετικά σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες. Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, όριο επιλογών στο μηχανογραφικό) που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. Κάποιες μάλιστα από τις αλλαγές αυτές θα ισχύσουν και για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Είναι πρωτοφανές να θεσπίζονται αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη μέση της σχολικής χρονιάς και αυτές να εφαρμόζονται για την τρέχουσα Γ’ Λυκείου. Το ΥΠΑΙΘ δείχνει για μία ακόμα φορά πόσο αδιαφορεί για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ειδικά φέτος επιβαρύνεται επιπλέον και από τις συνέπειες της πανδημίας». Ακόμη οι καθηγητές, διαμαρτυρήθηκαν για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Στον δρόμο βγήκαν και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, αντιδρώντας στη νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας που τροποποιεί την ώρα αποχώρησης στο Βασικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη, να γίνει μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ανά νηπιαγωγό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου και μείωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών στο επίπεδο του ωραρίου των εκπαιδευτικών των πολυθέσιων σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με καθολική εφαρμογή της κλιμάκωσής του αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας. 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass