Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μεροληψία και εξυπηρέτηση ημετέρων από Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ»

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2021 16:37

Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την πρωτοφανή αναστάτωση και τα σοβαρά ερωτηματικά μεταξύ των παραγωγών για τη συνεχιζόμενη και το 2020 -για τέταρτη χρονιά από το 2017- αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, που προέβη ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, τόσο μεταξύ των παραγωγών, όσο και μεταξύ περιοχών της επικράτειας.


Όπως επισημαίνει η βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της: «Ο τραγέλαφος της εξόφλησης της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης στις 17 και 21 Δεκεμβρίου 2020, επιβεβαίωσε δυστυχώς με τον πιο καθαρό τρόπο τις ανησυχίες των αγροτών, αλλά και τις ουκ ολίγες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για την αδιαφάνεια σε σχέση με την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετά. Η μεροληπτική συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και η αδιαφορία για όσα επισημάναμε με προηγούμενη ερώτησή μας (6/10/2020) οδήγησε στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Είναι πλέον ξεκάθαρο ανάμεσα στους αγρότες ότι προκειμένου να συγκαλυφθούν οι παρατυπίες και η εξυπηρέτηση ημετέρων, οι πληρωμές της εξόφλησης στις 17 Δεκεμβρίου 2020 περιεκόπησαν αδικαιολόγητα και χωρίς καμία εξήγηση, πάνω από 10%!
Η αδικαιολόγητη και προκλητική αυτή κατάσταση έχει αναστατώσει τόσο τους νέους, όσο και τους παλιότερους παραγωγούς, από τη στιγμή που οι πρώτοι δεν μπορούν εν μέσω της κρίσης, να βρουν διαθέσιμη γη, έστω και λίγων στρεμμάτων, για να αιτηθούν κατανομή εθνικού αποθέματος και να ξεκινήσουν τη γεωργική δραστηριότητά τους, ενώ οι δεύτεροι βλέπουν χωρίς καμία εξήγηση τα δικαιώματά τους να μειώνονται κάθε χρόνο σημαντικά και τα ποσά από τη μείωση να μεταφέρονται σε επιτήδειους, οι οποίοι δεν ασκούν καμία προβλεπόμενη δραστηριότητα».
Επειδή, ουσιαστικά αυτή η διαδικασία από πλευράς Υπουργείου αποτελεί μια «κλοπή» των δικαιωμάτων των παραγωγών και επειδή η αδιαφάνεια με την οποία έγινε η κατανομή των δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 διευκόλυνε στρεβλώσεις και παρατυπίες, αυξανόμενες κάθε χρόνο, οι οποίες τελικά για να καλυφθούν το 2020, οδήγησαν στο «φιάσκο» της πληρωμής του 2020, το οποίο ο κ. Βορίδης προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες του, ονόμασε «λανθασμένη συντηρητική εκτίμηση παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ», ρωτώ τον νέο κ. Υπουργό τι σκοπεύει να πράξει ως προς τη συνέχιση των ελέγχων και την εξέταση των ανωτέρω παρατυπιών και ενδεχόμενων απατών, όπως και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει, ώστε να διορθώσει τις στρεβλώσεις, παρατυπίες και τα σφάλματα στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και την κατανομή του σε παραγωγούς με παραγωγικό προσανατολισμό».