Σπόροι Τσαριτσάνης σε κάθε μεριά της Ελλάδας

«ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ» ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΤΕΙΡΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ -ΜΕ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2021 21:01
«Να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, να δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε  τον δικό μας μπαξέ, να γίνουμε αυτάρκεις», παρακινεί ο Θάνος Βαθράκης  εκ των ιδρυτών της ομάδας διάσωσης σπόρων, στην Τσαριτσάνη «Να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, να δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε τον δικό μας μπαξέ, να γίνουμε αυτάρκεις», παρακινεί ο Θάνος Βαθράκης εκ των ιδρυτών της ομάδας διάσωσης σπόρων, στην Τσαριτσάνη

Της Λένας Κισσάβου

Σταθερά αυξητική, διαγράφεται με την πάροδο των χρόνων, η πορεία της ανταπόκρισης

των πολιτών στο κίνημα διάσωσης παραδοσιακών σπόρων, σε όλη την Ελλάδα. Από τους παλιότερους και δραστήριους πυρήνες του, είναι μια ομάδα που συγκροτήθηκε πριν από μία 15ετία, υπό τη σκέπη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και κατέφερε να αποκτήσει εκατοντάδες υποστηρικτές σε κάθε μεριά της χώρας μας και να γίνει ένα από τα σταθερά κέντρα διάθεσης και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων.
Κατάφερε να παρακινήσει ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού να φυτέψει σπόρους και να καλλιεργήσει τα δικά του προϊόντα, ακόμη και στις γλάστρες των μπαλκονιών τους, όταν δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία μπαξέ.
Πρόκειται για μία «κιβωτό» διάσωσης των παραδοσιακών ποικιλιών, λαχανικών και φρούτων, η οποία σύμφωνα με τα αιτήματα που καταφτάνουν στην ιστοσελίδα της, εφοδιάζει και στηρίζει ερασιτέχνες καλλιεργητές, από την Κρήτη μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Αυτήν την εποχή, αφού ολοκληρώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια αποξήρανσης και συλλογής σπόρων από τα μέλη της, προχωρά η διάθεση και ανταλλαγή τους, μέσω ταχυδρομείου.
Σπόρους δίνουν και σπόρους λαμβάνουν, από άλλα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η «κιβωτός» που δημιουργεί στον τόπο του ο κάθε υποστηρικτής του κινήματος.
Συσκευάζονται σε φακελάκια και ξεκινά το ταξίδι τους...
«Να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, να δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε τον δικό μας μπαξέ, να γίνουμε αυτάρκεις...», παρακινεί ο Θάνος Βαθράκης εκ των ιδρυτών της ομάδας διάσωσης σπόρων, στην Τσαριτσάνη, μιλώντας στην «Ε» και σημειώνει: «Ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων σπόρων και να ανταλλάξουμε αυτούς τους πολύτιμους θησαυρούς μας...
Η ομάδα ενεργών πολιτών Τσαριτσάνης, της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, συνεχίζει, σε συνεργασία με κινήματα, κινήσεις, εθελοντές και άλλους φορείς, να δυναμώνει το κίνημα της διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες διακίνησης σπόρων και προϊόντων με στείρα υβρίδια και μεταλλαγμένα φυτοφάρμακα και ορμόνες. Με γνώση, μεράκι και πλάτη μπορούμε να αλλάξουμε. Να γίνουμε αυτόνομοι, αυτάρκεις και προπαντός ανεξάρτητοι με τους δικούς μας ντόπιους, παραδοσιακούς σπόρους για να μην εξαρτόμαστε από τις πολυεθνικές εταιρείες διακίνησης σπόρων. Να κάνουμε ανταλλαγές ντόπιων σπόρων και φυτών, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, αλλά είδος με είδος.
Η διαφορά από τα μεταλλαγμένα και τα υβρίδια βρίσκεται στο ότι τα προϊόντα από ντόπιες ποικιλίες είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και μεγάλης θρεπτικής αξίας. Εδώ και 15 χρόνια ως μικροκαλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών συνεργαζόμαστε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του «Πελίτι», στο Μεσοχώρι Δράμας και στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς – Λάρισας, στη γιορτή φέτας στην Ελασσόνα, σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Συνεργαζόμαστε με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας. Ενημερώνουμε τους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε μπαξέ όπου καλλιεργούνται αποκλειστικά ντόπιες ποικιλίες».
Για όλα τα μέλη της ομάδας, η διάσωση σπόρων είναι ανάγκη, είναι τα δώρα της γης που πρέπει να διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές.
Και συγκεκριμένα ο κ. Βαθράκης υποστηρίζει: «Θέλουμε να γίνουμε πολλοί... Να φτιάξουμε κίνημα ανατροπής της επικίνδυνης διατροφικής αλυσίδας για την υγεία του ανθρώπου. Θέλουμε την ποιότητα των προϊόντων και όχι μόνο ποσότητα και ότι να’ ναι...
Να αντισταθούμε σε αντιλήψεις και πρακτικές που αποφάσισαν και επιβάλλουν κάποιοι. Μπορούμε μαζί να τα αλλάξουμε, με τη γνώση, τη θέληση, το μεράκι και λίγη δουλειά!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass