«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει τώρα τον λόγο...»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2021 17:05

Πρωτοβουλία να ανοίξει δημόσια ο διάλογος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το θέμα της φύλαξης, ανέλαβε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία απέστειλε επιστολή προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήση Μαμούρη, με κοινοποίησή της και σε όλους τους αντιπρυτάνεις, στην οποία γνωστοποιεί την πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας και ζητά τις προτάσεις τους και τις θέσεις τους, επί της συγκεκριμένης πρότασης.


Στην επιστολή της η κ. Λιακούλη τονίζει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία διαλόγου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αίσθημα ευθύνης, καθώς το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων δεν είναι ένα ζήτημα που προσφέρεται για πολιτική καπηλεία, ούτε για διχασμό της κοινωνίας και εμφυλιοπολεμικές πρακτικές, αλλά πρέπει να λυθεί με πλήρη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και απόλυτη προάσπιση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.
 Σε ό,τι αφορά στην πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής Λάρισας τονίζει τα εξής:
«Εμείς προτείνουμε η ευθύνη φύλαξης των χώρων των ΑΕΙ να ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα, ως έκφανση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, με ειδική Υπηρεσία Φύλαξης που συστήνεται ως αυτοτελής οργανική δομή των ΑΕΙ, υπαγόμενη απευθείας στον Πρύτανη και η οποία συνεργάζεται με κάθε αρμόδια δημόσια αρχή. Στην υπηρεσία να προΐσταται προϊστάμενος με πενταετή θητεία και με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο επιλογής.
Η Υπηρεσία έχει την ευθύνη συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές των ΑΕΙ και τις λοιπές δημόσιες αρχές, διατηρώντας την αρμοδιότητα ειδοποίησης της αστυνομικής αρχής σε περίπτωση τέλεσης πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός των χώρων αρμοδιότητάς της.
Επίσης, προβλέπεται κάθε αναγκαία ρύθμιση σχετική με την πρόσληψη, υπηρεσιακή κατάσταση και εκπαίδευση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Φύλαξης, με αξιοκρατική επιλογή και ειδική και κατάλληλη εκπαίδευση, ως εχέγγυο για την εκπλήρωση της ειδικής αποστολής της.
Προβλέπουμε τη χρήση ακαδημαϊκής ταυτότητας ή κάρτας εργαζομένου, καθώς και ειδική κάρτα εισόδου για τους επισκέπτες, ενώ το κόστος λειτουργίας των Υπηρεσιών Φύλαξης, καθώς και του κόστους των συναφών υποδομών των ΑΕΙ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω επιπλέον τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ.
Θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργού Παιδείας, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζουν με επάρκεια το πρόβλημα και πλήττουν το αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Αναμένω άμεσα και με μεγάλο ενδιαφέρον, τις παρατηρήσεις και τις θέσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατέχει ξεχωριστή θέση στον τόπο μας, προκειμένου να γενικεύσω τη συζήτηση και με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass