Λεβάντα από την Καρυά Ελασσόνας

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ -ΜΕΣΩ LEADER- ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΛΕΒΑΝΤΑ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2021 21:00

Η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και η μεταποίησή τους είναι ένας κλάδος

της αγροτικής παραγωγής ικανός να δώσει διέξοδο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία. Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο, προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. Έτσι η δημιουργία μιας καθετοποιημένης μονάδας προβάλλει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και γι’ αυτό στον νομό Λάρισας τουλάχιστον 4 σχετικές με αιθέρια έλαια επενδύσεις εντάχθηκαν πρόσφατα για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


ΛΕΒΑΝΤΑ «MADE IN ΚΑΡΥΑ»
Μία από αυτές αφορά την ίδρυση-ανέγερση μονάδας παραγωγής αιθέριων ελαίων στην Καρυά Ολύμπου με προϋπολογισμό 395.979, 37 ευρώ και την υλοποιεί η Δέσποινα Μανούσιου. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «OLYMPUS HERBS & OILS» μας εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να επενδύσει στην ίδρυση-ανέγερση μονάδας παραγωγής αιθέριων ελαίων με έμφαση τη λεβάντα, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η τιμή του φυτού παρουσιάζει μείωση. «Όλα ξεκίνησαν όταν παρακολούθησα ένα σεμινάριο του ΤΕΙ τότε Θεσσαλίας, πριν μερικά χρόνια και ήρθα σε επαφή με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Στη συνέχεια σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχωρήσαμε στις πρώτες αναλύσεις και ελέγχους στα εδάφη της περιοχής ως προς την καταλληλότητα της καλλιέργειας των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών στην Καρυά Ολύμπου από όπου κατάγομαι.
Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά λόγω και της ιδανικής τοποθεσίας εξαιτίας του υψομέτρου (850 μ.). Το επόμενο καλοκαίρι πραγματοποίησα με την οικογένειά μου ταξίδι στο Grasse της Προβηγκίας όπου είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες αρωματοποιίες παγκοσμίως (Fragonard) και εκεί μου γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσω στο χωριό μου, αποστακτήριο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΣΩ LEADER
Η κ. Μανούσιου ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο καλλιεργώντας 60 στρ. βιολογικής λεβάντας και φέτος προγραμματίζει ίδιας ποσότητας καλλιέργεια σε λεβάντα και χαμομήλι. Πρόπερσι αξιοποιώντας την ευκαιρία που δόθηκε από την ΑΕΝΟΛ μέσω του προγράμματος LEADER αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στο σχέδιό της, καταθέτοντας την πρόταση για ίδρυση αποστακτηρίου αιθέριων ελαίων. «Ευελπιστούμε ότι η λειτουργία του αποστακτηρίου που προγραμματίζεται το καλοκαίρι του 2022 να εγκαινιαστεί με δικές μας παραγωγές. Οι μικρές ποσότητες αιθέριων ελαίων που παράγονται σήμερα στην Ελλάδα καταλήγουν στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των βουλγάρικων κυρίως επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τιμές που εισπράττει ο Έλληνας παραγωγός. Δεν απογοητευόμαστε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επιτυχία του δικού μας εγχειρήματος θα κριθεί στη διάθεση των προϊόντων που θα παράξουμε, από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε τη διερεύνηση των αγορών της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία), αλλά και δειλά-δειλά της Αμερικής.
Προς το παρόν με την περσινή σοδειά έχουμε παράξει και συσκευάσει μία σειρά προϊόντων (αιθέριο έλαιο, ξηρή δρόγη, κ.λπ.), τα οποία διαθέτουμε για διαφημιστικούς λόγους και γνωριμίας μας στην αγορά, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εκδηλώσεων και του τουρισμού».

Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass