Διαβούλευση για διαμόρφωση 15 σχολικών αυλών

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΤΕΕ Κ.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2021 15:11

Τη διαμόρφωση αύλειων χώρων δεκαπέντε σχολικών συγκροτημάτων, με προτάσεις που θα καταθέσουν,

το ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας και η Εκπαιδευτική Κοινότητα, δρομολογεί ο Δήμος Λαρισαίων.  Πρόκειται για μοναδική για τη χώρα μας πρωτοβουλία, που ξεκινά πιλοτικά με τη διαμόρφωση σχολικών αυλών και στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης που έχουν υπογράψει ο Δήμος Λαρισαίων, το ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας.
Πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αντιδημάρχων Γ. Σούλτη, Ντ. Διαμάντου και Θ. Δαούλα, του προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Κ. Παπαδημητρίου και των μελών των μελετητικών ομάδων και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, συζητήθηκε αναλυτικά η υλοποίηση του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι ζητήθηκε και η συμβολή των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολείων που έχουν επιλεγεί καθώς και των Συλλόγων Γονέων, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις.
Σε σχετική επιστολή, που τους έχει αποσταλεί, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Γνωρίζετε περισσότερο από κάθε άλλον τη σημαντικότητα των Σχολικών Αυλών στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Και αυτό τόσο λόγω της επιστημονικής σας κατάρτισης όσο και από το γεγονός ότι βιώνετε καθημερινά τη Σχολική Αυλή του Σχολείου στο οποίο υπηρετείτε. Επίσης γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός των Σχολικών Αυλών στη Χώρα μας δεν αποτέλεσε αντικείμενο μιας μεθοδευμένης διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών ομάδων, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα επί του πραγματικού, προκειμένου αυτά να μελετηθούν στην πραγματική τους διάσταση, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίλυσή τους.
Στις μέρες μας, είναι θέσφατο ότι για μία σωστά διαμορφωμένη Σχολική Αυλή δεν είναι αρκετή η διαπίστωση των προβλημάτων και η επίλυσή τους. Και αυτό γιατί η Σχολική Αυλή αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η λειτουργική και η αισθητική της οργάνωση επιβάλλεται να συνεισφέρει πέρα από τη μεταφορά γνώσεων προς τους μαθητές και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και του χαρακτήρα ελεύθερων ανθρώπων, συμβατών με τα κοινωνικά πρότυπα μιας ελεύθερης, δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας.
Στη Σχολική Αυλή συμβαίνουν γεγονότα που άπτονται του συνόλου των ψυχοσωματικών λειτουργιών των μαθητών στο σύνολό τους. Η Δημοτική Αρχή με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προέβη σε μια μοναδική στα χρονικά για τη χώρα μας πρωτοβουλία:
Προχώρησε σε συνεργασία με το τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε μια Προγραμματική Σύμβαση με την οποία Τριάντα Αρχιτέκτονες της πόλης μας, που είναι μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, δηλ. συμπολίτες μας, θα μελετήσουν τις Σχολικές Αυλές Δεκαπέντε Σχολικών Συγκροτημάτων προκειμένου αυτές να αναβαθμιστούν. Ένα «πιλοτικό πρόγραμμα» που θα μας δώσει τη δυνατότητα με γνώση και εμπειρία να προχωρήσουμε αντίστοιχα και σε άλλες Εκπαιδευτικές μονάδες του Δήμου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η διαδικασία του Συμμετοχικού Σχεδιασμού που θα εφαρμοστεί, χαρακτηριστικό που την καθιστά σημαντικά πρωτοποριακή γιατί είναι διαπιστωμένο ότι το αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο με τον οποίο αυτός έχει παραχθεί. Τρόπος που αποτελεί και αυτός ένα πολύτιμο μάθημα προς τον λαό της πόλης μας που μπορεί να οδηγήσει στην εξοικείωσή του σε μια μορφή δράσης και τρόπου επίλυσης όλων των κοινωνικών προβλημάτων που τον απασχολούν. Σας τα γνωστοποιούμε γιατί αυτά τα κείμενα έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν κάθε αναγνώστη. Καθώς μεταφέρουν το όραμα των Αρχιτεκτόνων, έχουν τη δύναμη να προβληματίσουν και να βγάλουν από την «πεπατημένη» δηλ. την εφαρμοζόμενη καθημερινή πρακτική, γονείς, καθηγητές και μαθητές, όχι γιατί την αρνούνται αλλά για να την εμπλουτίσουν δημιουργικά, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα. Έτσι, μπορείτε να λάβετε ερεθίσματα για σκέψεις και προτάσεις σας που εναρμονίζονται με το ειδικό περιβάλλον και τις ανάγκες του σχολείου σας.

ΤΑ 15 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η προγραμματική σύμβαση αφορά στην υποβολή προμελετών για τις διαμορφώσεις των σχολικών αυλών για τα εξής σχολεία.
1η Σχολική μονάδα: 12ο Νηπιαγωγείο, 16ο Νηπιαγωγείο, 20ό Δημοτικό, 38ο Δημοτικό, 12ο Γυμνάσιο.
2η Σχολική μονάδα: 10ο Δημοτικό, 39ο Δημοτικό,
2ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο.
3η Σχολική μονάδα: 1ο Δημοτικό, 18ο Νηπιαγωγείο,
38ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό.
4η Σχολική μονάδα: 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 4ο
και 37ο Δημοτικό, 28ο και 37ο Νηπιαγωγείο.
5η Σχολική μονάδα: 11ο Δημοτικό - 11ο Γυμνάσιο – Λύκειο.
6η Σχολική μονάδα: 15ο Δημοτικό, 14ο Γυμνάσιο, 9ο Λύκειο.
7η Σχολική μονάδα: 27ο Δημοτικό, 10ο Γυμνάσιο, 10ο Λύκειο.
8η Σχολική μονάδα: 3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο.
9η Σχολική μονάδα: 6ο Γυμνάσιο, 6ο Λύκειο.
10η Σχολική μονάδα: 1ο ΕΠΑΛ, 1ο ΣΕΚ.
11η Σχολική μονάδα: 7ο ΕΠΑΛ.
12η Σχολική μονάδα: 5ο Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο.
13η Σχολική μονάδα: Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης.
14η Σχολική μονάδα: 7ο, 30ό Νηπιαγωγείο και 11ο Δημοτικό.
15η Σχολική μονάδα: 16ο Δημοτικό, 32ο Δημοτικό, 20ό Νηπιαγωγείο, 43ο Νηπιαγωγείο.

 


Και με τον τρόπο αυτόν ελπίζουμε να υπάρξει μια δυναμική στην κατεύθυνση της αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, που ας μην το κρύψουμε δεν μας ικανοποιεί, αντιμετωπίζοντας το «βάλτωμα» και την συνήθεια, που είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί κάθε αλλαγής».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία συνεχίζεται κανονικά και παρά τις καθυστερήσεις, οι ομάδες των μελετητών, στο τέλος της σύμβασης θα παραδώσουν στον Δήμο Λαρισαίων προμελέτες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass