Στο «Γεντίκι»

«Μπλόκο» Οικολόγων και Δήμου Τεμπών σε φωτοβολταϊκό πάρκο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ -ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗΣ 8.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΤΙΚΙ, ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2021 21:01

Της Λένας Κισσάβου

Με τους Οικολόγους Πράσινους ν. Λάρισας να χαρακτηρίζουν «περιβαλλοντικό-πολιτισμικό έγκλημα»

τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Γεντίκι, και τον Δήμο Τεμπών να δηλώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, καθώς εκκρεμεί δικαστική διαμάχη μεταξύ αυτού και του δημοσίου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, και συγκεκριμένα 8.000 στρεμμάτων στο Γεντίκι, προδιαγράφεται δύσκολη η συνέχεια αυτής της ενεργειακής ιδιωτικής επένδυσης.
Χθες, μέλη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, μεταξύ αυτών και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Νίκος Πουτσιάκας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον τόπο των εργασιών του φωτοβολταϊκού πάρκου, με αίτημα να σταματήσει η κατασκευή του «λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, όπου σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα παλιά λατομεία του γνωστού πράσινου λίθου, του μαρμάρου της Χασάμπαλης το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να γίνει ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός της εγγύτερης αλλά και ευρύτερης περιοχής».
Υποστηρίζουν πως «η παρέμβαση, αν και «αδειοδοτημένη», είναι αυθαίρετη, καθώς ξεκίνησε χωρίς καμία ενημέρωση και δίχως την τήρηση κανενός προβλεπόμενου μέτρου, όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και προφανώς παράνομη, αφού πραγματοποιείται σε μία περιοχή, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας είναι υπό καθορισμό, μετά την προσφυγή του οικείου Δήμου Τεμπών να περιέλθει εκ νέου στην κατοχή του, όπως ανέκαθεν υφίστατο. Επρόκειτο για ένα πανέμορφο, έως πρότινος σημείο, που αντίκριζαν κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, το οποίο άρχισε να ισοπεδώνεται από σκαπτικά μηχανήματα, ώστε να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός («πάρκο»), εν αγνοία κάθε ντόπιου πολίτη και κυρίως των τοπικών αρχών, των υπευθύνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Παράλληλα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Δήμο Τεμπών «να προβεί στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και να ζητήσει να διακοπούν οι εργασίες» επισημαίνοντας πως «η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει σχέδιο για την αξιοποίηση της Περιοχής του Πράσινου Λίθου, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.), ως μέρος της πολιτισμικής διαδρομής Αγχίαλος - Μετέωρα, αναδεικνύοντας την περιοχή του Πράσινου Λίθου, ως βασικό αναπτυξιακό σημείο της παρέμβασής του στη Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος, επ’ ωφελεία όλων των οικισμών της».

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ερωτηθείς σχετικά, από την «Ε», ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, δήλωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, να προβεί άμεσα σε ασφαλιστικά μέτρα, ενώ σημειώνει ότι εκκρεμεί διεξαγωγή δίκης μεταξύ Δήμου Τεμπών και Δημοσίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς 8.000 στρεμμάτων στο Γεντίκι.
Η ιστορία της διεκδίκησης της έκτασης στο Γεντίκι, από τις δύο πλευρές, Δήμο και Δημόσιο, ξεκινά από πολύ παλιά, επί Δήμου Νέσσωνος ακόμη. Ο Καποδιστριακός Δήμος Νέσσωνος διεκδίκησε δικαστικά από το Δημόσιο, την έκταση, ως χορτολιβαδική, και κέρδισε τη δίκη. Ακολούθως το δημόσιο προχώρησε σε έφεση, και ορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής νέας δίκης, στην οποία δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου, και ως εκ τούτου μεταφέρθηκε και πάλι στο Δημόσιο η ιδιοκτησία των 8.000 στρεμμάτων, ερήμην του Δήμου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τότε δημοτικών παραγόντων, η ανακοίνωση της έφεσης που έκανε το Δημόσιο, δεν έγινε γνωστή στον Δήμο Νέσσωνος και γι’ αυτό δεν γνώριζε για τη δίκη και ως εκ τούτου δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπός του σε αυτή. Συζητείται μάλιστα και η πιθανότητα να παραδόθηκε το σχετικό έγγραφο της έφεσης που άσκησε το Δημόσιο στον Δήμο, σε αναρμόδιο υπάλληλο του Δήμου και να ...χάθηκε! Είτε ισχύει η πρώτη εκδοχή, είτε η δεύτερη, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης Νέσσωνος ισχυρίστηκαν ότι όχι μόνο δεν το γνώρισαν, αλλά και ότι ποτέ δεν κοινοποιήθηκε στον Δήμο η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, που αναγνώριζε ιδιοκτήτη των 8.000 στρεμμάτων το Δημόσιο. Επί χρόνια ο Δήμος Νέσσωνος και μετέπειτα Τεμπών, θεωρούσε ότι η έκταση του ανήκει. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 2020, με τον Δήμο Τεμπών, να ανακαλύπτει την αλήθεια και να ανασύρει ξανά την υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, κινεί ξανά τα «νήματα» και ζητά «αναβίωση» της δίκης με το Δημόσιο, η οποία ορίζεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.
Λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού, η δίκη αναβάλλεται για τον Μάρτιο του 2021. Στο μεταξύ, η έναρξη των εργασιών δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου, διαμόρφωσαν μία νέα πραγματικότητα...
Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, συζήτησε το θέμα με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όπου συμφωνήθηκε ομόφωνα να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, η εταιρεία έχει δεσμεύσει στο Γεντίκι 40 στρέμματα, εκ των οποίων τα 13 στρέμματα θα καλυφθούν με φωτοβολταϊκά.

ΑΔΕΙΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να σημειωθεί ότι, ο ιδιώτης επενδυτής του φωτοβολταϊκού πάρκου, έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Λάρισας, ως δημόσιου φορέα, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο.
Επ’ αυτού οι Οικολόγοι Πράσινοι κατήγγειλαν ότι «η κατασκευή του πάρκου, προβλέπεται να γίνει πλησίον του οδικού άξονα, κατά μήκος του οποίου δεν επιτρέπονταν σε κανέναν Δημότη ή άλλον πολίτη να κάνει οποιαδήποτε επένδυση, αποκλείοντας, λόγω προβλέψεων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κάθε δραστηριότητα, και τώρα δίνεται απλόχερα σε έναν άγνωστο «επενδυτή» γη και ύδωρ, χωρίς καμία, σχεδόν διατύπωση και διαδικασία.
Κανείς δεν νοιάστηκε αν υπάρχουν ζητήματα βιοποικιλότητας, που προκύπτουν με πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ενδεχομένως, οι οποίοι με την κατασκευή θα αφανιστούν, άπαξ δια παντός. Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δέχθηκαν την παρέμβαση με την υποχρέωση αναδάσωσης αντίστοιχης έκτασης.
Καμία έγνοια επίσης για την απώλεια μοναδικής δυνατότητας τροφοδοσίας των μελισσών, χάρις στην ειδική και σημαντικότατη ανθοφορία του φυτού που ονομάζεται «μπουρντένι» και τις επιπτώσεις στην επικονίαση των δενδρωδών καλλιεργειών της λεκάνης και κυρίως του αμυγδάλου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής».
«Ούτε βέβαια καμία μέριμνα για τη συμβατότητα των διάφορων χρήσεων και κυρίως τη βόσκηση των αιγοπροβάτων, αφού δεν άφησαν ανέγγιχτο ούτε το βοσκήσιμο έδαφος το οποίο και ισοπεδώνουν».

«ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑ. ΣΥ.»
Την αντίθεσή της στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Γεντίκι, εκφράζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οχι στα φωτοβολταϊκά των επιχειρηματιών στο «Γκεντίκι» του Δήμου Τεμπών και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως και των αιολικών, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον. Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΗΕ, επιταχύνουν την έγκριση εκατοντάδων αιτημάτων ιδιωτικών εταιρειών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων, σε διάφορες ορεινές και πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, με τις θετικές εγκρίσεις των ΜΠΕ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Δημοτικές Αρχές.
Η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” προωθείται με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Κι όμως εδώ έχουμε εγκατάσταση σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση (Γκεντίκι), που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον, για τα κέρδη μιας εταιρείας. Βεβαίως δεν είναι η εξαίρεση, αφού και σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, έχουμε αδειοδότηση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή αιολικών μονάδων σε δασικές εκτάσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, που δείχνουν την υποκρισία όσων επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass