Αντιθέσεις και συγκλίσεις για τον νέο εκλογικό νόμο

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ *ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ ΡΕΝΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ 43% ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2021 21:10

Διάσταση απόψεων αλλά και συγκλίσεις για σημεία του νέου εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, εκδηλώθηκαν μεταξύ των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, κατά τη συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος. Μεταξύ των κοινών θέσεων που εκφράστηκαν ήταν η αντίθεσή τους στη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, στην κατάργηση και απαξίωση των Τοπικών Κοινοτήτων και στην αλλαγή της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια.


«Ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει οπισθοδρόμηση στη δημοκρατική αυτοδιοίκηση» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «Διαμορφώνει δημάρχους μειοψηφίας με εκλογή του 43%, ενώ με τα 3/5 των εδρών (δηλαδή το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου), το αποτέλεσμα είναι ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Έχει καθαρά ωφελιμιστικό χαρακτήρα σε παρατάξεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση». Ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στα βασικά σημεία αιχμής και διαφωνίας του, είπε: «Το πλαφόν εισόδου 3% για να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι επίπλαστο, και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κατάθεσης των συνδυασμών τρεις μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών, εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις. Και αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα Δημοκρατίας.
Με τη μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων που σε συνδυασμό με την κατάργηση των συμβουλίων στις έδρες των Δήμων αποτρέπει και ουσιαστικά αποκλείει συνδημότες μας από τη συμμετοχή τους στα κοινά και μειώνει το εύρος διαβούλευσης». Κάνοντας λόγο για αφαίρεση της δυνατότητας έκφρασης των Τοπικών Κοινοτήτων με ξεχωριστούς συνδυασμούς τόνισε: «Η εξάρτηση των Τοπικών Συμβουλίων από τους συνδυασμούς των παρατάξεων, οδηγεί στη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που χρησιμοποιεί τα Τοπικά Συμβούλια ως «ψηφοσυλλέκτες» στην κατεύθυνση του δημάρχου και του συνδυασμού του. Αν θέλουμε τη συμμετοχή, θα πρέπει να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν». Αντίθετος εμφανίστηκε και στην πρόβλεψη για μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στις Κοινότητες σε Δήμους μέχρι 500 κατοίκους (από 300 σήμερα), που όπως τόνισε «ακυρώνει στην ουσία της το ζητούμενο της λαϊκής συμμετοχής».
Αντίθετα η επικεφαλής της «Λάρισας Μπροστά» Ρ. Καραλαριώτου υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο «Ενισχύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση», συμφωνώντας με το ποσοστό εκλογής δημοτικής αρχής με το ποσοστό του 43% συν ένα. Αναφερόμενη σε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σε διατάξεις του νέου νομοσχεδίου ανάφερε μεταξύ άλλων: «Αναλογική κλιμακούμενη απόδοση εδρών. Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων να μείνει ως έχει..., να αλλάξει η προωθούμενη ποσόστωση φύλων στα ψηφοδέλτια, να μειωθεί το κόστος των παραβόλων...», ενώ όσον αφορά τις Τοπικές Κοινότητες πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αλλάξει το πλαφόν των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων από 500 σε 200 κατοίκους, και οι Τοπικές Κοινότητες θα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό για να υλοποιούν μικρής εμβέλειας έργα».
«Με το 43% συν ένα στο ποσοστό εκλογής της νέας δημοτικής αρχής, η κυβέρνηση σφίγγει περισσότερο την τανάλια, να μην ακούγεται καμία αντιδραστική φωνή» υποστήριξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκης. Δήλωσε δε ότι «ευνοεί τη δημιουργία δίπολων ομοιωμάτων του πολιτικού κεντρικού συστήματος» και η άποψή του είναι «Να μην υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών, αλλά να αναδεικνύεται ο επικεφαλής πρώτος σε ψήφους».
Ο δημοτικός σύμβουλος της «ΠΡΑΞΙ» κ. Ακης Νασιώκας υποστήριξε πως «το 43% συν ένα, δεν βοηθά. Διαφωνούμε στο να λαμβάνει τα 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου ο επιτυχών συνδυασμός, διαφωνούμε με την ποσόστωση του 3% για την εισαγωγή παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να αλλάξει η ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων (να μην γίνεται τρεις μήνες πριν τις εκλογές ), να μειωθεί το κόστος των παραβόλων ...». Και ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας κατέθεσε την αντίθεσή του στη διάταξη που αφορά στην εκλογή δημάρχου με το ποσοστό 43% συν ένα, ανάφερε ότι «το 3% αποκλείει την είσοδο μικρών παρατάξεων στα Δημοτικά Συμβούλια» και πρότεινε μεταξύ άλλων «να έχουν δικό τους προϋπολογισμό οι Τοπικές Κοινότητες και να μειωθεί το κόστος των παραβόλων που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι...».
«Ταφόπλακα στις Τοπικές Κοινότητες βάζει ο νέος εκλογικός νόμος» υποστήριξε και ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» Κώστας Βαϊούλης, ο οποίος τάχθηκε αντίθετος στο ποσοστό του 43% για την εκλογή δημάρχου, ενώ για το ποσοστό του 3% στην είσοδο παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε: «Φιμώνονται ενεργοί και ανεξάρτητοι πολίτες». Τέλος κατήγγειλε πως «η ποσόστωση των φύλων είναι βαθιά αντιδημοκρατική και είναι ρατσιστική απέναντι στις γυναίκες...».

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Να σημειωθεί ότι χθες κατατέθηκαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τέσσερα ψηφίσματα σχετικά με τον εκλογικό νόμο, από τις παρατάξεις: «Συμπαράταξη Λαρισαίων», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Λαρισαίων Κοινόν», καθώς και από τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass