Μηχανικοί «σαρώνουν» δημόσια κτίρια και σπίτια

ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΕ Κ.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2021 21:20

Της Λένας Κισσάβου
Από δημοτικά κτίρια, σπίτια πολιτών της Λάρισας και κτίσματα σε δημοτικές κοινότητες, που υπέστησαν ζημιές από το πέρασμα του Εγκέλαδου, ξεκίνησαν χθες οι έλεγχοι μικτών κλιμακίων μηχανικών, που συγκροτήθηκαν από στελέχη της Διεύθυνσης

Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Λαρισαίων και του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.
Κατά την αυτοψία στην πόλη, κρίθηκαν κατάλληλα για λειτουργία τα δημοτικά κτίρια που ελέγχθηκαν, με εξαίρεση το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο «Γενί Τζαμί», τα οποία εμφάνισαν επικίνδυνες ρωγμές.
Αντίστοιχα κρίθηκαν κατοικήσιμες και όλες οι οικίες, οι οποίες όμως θα χρειαστούν επισκευές για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό.
Διαφορετική είναι η κατάσταση που εμφανίζεται στα τέσσερα χωριά του Δήμου Λαρισαίων, Μάνδρα, Ραχούλα, Κοιλάδα και Κουτσόχερο, όπου διαπιστώθηκαν ζημιές μεγάλης έκτασης, με τις σημαντικότερες αυτών, να καταγράφονται στο Κουτσόχερο και ειδικά στον ιερό ναό του χωριού.
Αναλυτικότερα για τα δημοτικά κτίρια στη Λάρισα, όπου διαπιστώθηκαν ζημιές, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Ντίνος Διαμάντος, δήλωσε στην «Ε» πως «στο Δημοτικό Ωδείο παρατηρήθηκε ρωγμή, η οποία είναι ανησυχητική και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, ενώ στο Γενί Τζαμί η κατάσταση είναι σοβαρότερη και αποκλείσαμε τον χώρο. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ρωγμή σε σημείο που απειλείται η σταθερότητα του μιναρέ».
Σημειώνεται πως «οι έλεγχοι ξεκίνησαν ταυτόχρονα, με τέσσερα κλιμάκια να μεταβαίνουν σε δημοτικά κτίρια και στα χωριά και δύο κλιμάκια σε σπίτια πολιτών, που είχαν απευθυνθεί στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων για αυτοψία μηχανικών.
Ξεκινήσαμε από τα δημοτικά κτίρια προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους, με σκοπό να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι υπηρεσίες.
Παράλληλα ένα κλιμάκιο μετέβη χθες το πρωί στο Μηχανοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά από πρόσκληση της εταιρείας, προκειμένου να ελέγξει τυχόν ζημιές από τον σεισμό, πριν την έναρξη των δρομολογίων των τρένων. Δε διαπιστώσαμε προβλήματα και έτσι προχώρησαν κανονικά όλα τα δρομολόγια…».
ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΗΜΕΡΑ
Συνεχίζονται και σήμερα οι έλεγχοι κτιρίων στην έκταση του Δήμου Λαρισαίων, και κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, θα επικεντρωθούν στους Παιδικούς Σταθμούς.
Παράλληλα συνεχίζονται και οι έλεγχοι σε σπίτια, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα των πολιτών που απευθύνονται στην Πολιτική Προστασία.
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»
Επίσης σήμερα αναμένονται στη Λάρισα, κλιμάκια στελεχών των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (Κτ.Υπ. Α.Ε.), που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια (Δικαστικό Μέγαρο, ΕΟΠΥΥ, σχολικά συγκροτήματα, κ.ά.)
Οι «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» είναι κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα, κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμάντο, ο Δήμος Λαρισαίων θα προσφερθεί να συμβάλει σε αυτό το έργο και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των σχολείων.
Να υπενθυμίσουμε πως με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, τα σχολεία, όλων των βαθμίδων στον Δήμο Λαρισαίων, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του Δήμου, καθώς και στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών για την άψογη, αποτελεσματική και ασφαλή για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς διαχείριση της μεγάλης σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην περιοχή μας.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΡΩΓΜΕΣ ΣΕ ΚΤΙΣΜΑΤΑ
Συνεχίζεται, επίσης, η υποβολή αναφορών από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων: 2410-621.4637 και 2410-623.526.
Επίσης, για τον λόγο αυτόν δημιουργήθηκε, επικουρικά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: foto_seismos@larissa.gov.gr.
Στην παραπάνω διεύθυνση οι πολίτες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες, καθώς και τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κτίσματος, τηλέφωνο επικοινωνίας).
Η αποστολή των φωτογραφιών θα διευκολύνει στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass