«Δίδυμος σεισμός», διπλή ανησυχία

«ΞΕΣΠΙΤΩΘΗΚΑΜΕ» ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2021 21:01

«Πώς καταντήσαμε, να είμαστε έξω από τα σπίτια μας, να τρώμε σε σκηνές. Ξεσπιτωθήκαμε...».

Με τα λόγια αυτά κάτοικοι του Μεσοχωρίου περιέγραφαν χθες στην «Ε» τις επιπτώσεις από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές βράδυ όλα τα χωριά – άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο - του πρώην Δήμου Ποταμιάς στην Ελασσόνα.
Ο «δίδυμος σεισμός» που ακολούθησε αυτόν του Δαμασίου, προκάλεσε διπλή ανησυχία στους κατοίκους χωριών της ορεινής Ελασσόνας που με ψυχραιμία ωστόσο αντιμετωπίζουν το πρωτόγνωρο για την περιοχή φαινόμενο, να εκδηλωθούν δηλαδή δύο ισχυροί σεισμοί με διαφορετικό επίκεντρο και σε «άγνωστο» ρήγμα ο δεύτερος.
Έτσι ό,τι «ράγισε» ο σεισμός του Δαμασίου, «αποτελείωσε» ο σεισμός της Ελασσόνας, με συνεργεία του Στρατού Ξηράς, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να στήνουν σκηνές για τη διανυκτέρευση κατοίκων και αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. να περιπολούν στα χωριά για την προστασία πολιτών και περιουσιών ή να αποτρέπουν την κυκλοφορία ειδικά σε γέφυρες οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα για την καταλληλότητά τους.
Παράλληλα συνεργεία του Υπ. Υποδομών, του ΤΕΕ και του Δήμου Ελασσόνας ξεκίνησαν ήδη τους ελέγχους σε σπίτια, καταγράφοντας τα μη κατοικήσιμα και τα επισκευάσιμα, με τους κατοίκους να παρατηρούν επίσης ότι, αφού το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν από χθες δίνεται προτεραιότητα στα κατοικήσιμα σπίτια τα οποία θα χαρακτηριστούν ακατάλληλα.
Στο Μεσοχώρι, οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν προχθές βράδυ για πτώσεις παλαιών σπιτιών αλλά και αποθηκών, εικόνα που επιβεβαιώθηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Το καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Δαμασίου, κατέρρευσε ολοκληρωτικά προχθές βράδυ.
«Ξεσπιτωθήκαμε» λέει στην «Ε» η κ. Σταυρούλα Πατσιτού, που με συγχωριανές καθόταν έξω από τις σκηνές που στήθηκαν σε οικόπεδο. Καφές, συζήτηση και μια ψησταριά για θερμάστρα. Χθες το μεσημέρι είχε μια υπέροχη λιακάδα «αλλά το βράδυ είχε κρύο, πουντιάσαμε» συμπληρώνει η κ. Πατσιτού που αναρωτιόταν φωναχτά «πώς καταντήσαμε, να είμαστε έξω από τα σπίτια μας, βρεθήκαμε να τρώμε σε σκηνές...».
«Όσα σπίτια ελέγχθηκαν προχθές, θα πρέπει να ελεγχθούν ξανά μετά τον χθεσινό σεισμό» πρόσθετε η κ. Ευαγγελία Χριστοδούλου, σημειώνοντας έτσι την ανάγκη εκτενέστερων ελέγχων με αφορμή και τη σεισμική ακολουθία.
Παλαιά σπίτια αλλά κατοικημένα κατέρρευσαν και στο Αμούρι. Μεταξύ των οποίων και ένα σπίτι, ο ιδιοκτήτης του οποίου έτυχε να απουσιάζει προχθές, με τις πέτρες να πέφτουν στον κεντρικό πλέον δρόμο που οδηγεί προς Μαγούλα από το Βλαχογιάννι μετά και το κλείσιμο της γέφυρας.
«Χθες βράδυ ήταν χειρότερα» δηλώνει στην «Ε» ο ιδιοκτήτης παντοπωλείου, Θεόδ. Γκαραγκούνης «συγκρίνοντας» τον προχθεσινό σεισμό με αυτόν της περασμένης Τετάρτης στο Δαμάσι.
Σημαντικές είναι οι ζημιές σε σπίτια στη Μαγούλα αλλά και στο Πραιτώρι, όπου κάτοικοι σημείωναν ότι συνεργεία ελέγχουν ήδη ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα, χρωματίζοντας στις εισόδους, τον βαθμό επικινδυνότητας.
Συνεργεία βρέθηκαν χθες και στο Δομένικο, υπάλληλοι των οποίων μαζί με τον κοινοτάρχη Στ. Ψωμιάδη, όπως δήλωσε στην «Ε» ο πρώην κοινοτάρχης Βασ. Τσικούρας «ξεκίνησαν τους ελέγχους». «Πάθαμε ζημιές» προσθέτει η Ευανθία Παπαοικονόμου, τονίζοντας ότι «οι προχθεσινές ρωγμές, χθες έγιναν πιο μεγάλες». Τέλος στο χωριό Βαρκός, μεταξύ Βλαχογιαννίου και Πραιτωρίου κάτοικοι ανέφεραν πως έχει δημιουργηθεί ένα εμφανές ρήγμα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass