«Μετακινήθηκε» βόρεια η Ελασσόνα

Κατά 1,3 εκατοστά από τον σεισμό της Τετάρτης και ο Σεισμολογικός Σταθμός Κλοκοτού Τρικάλων 9 εκατοστά νοτιοδυτικά, ανέφερε ο σεισμολόγος Αθ. Γκανάς *Η σεισμική ακολουθία παρατηρείται στα δύο άκρα του ρήγματος, δήλωσε στην «ΕτΔ» ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2021 21:05
Οι σεισμολόγοι K. Παπαζάχος και Αθ. Γκανάς Οι σεισμολόγοι K. Παπαζάχος και Αθ. Γκανάς

«Η σεισμική ακολουθία παρατηρείται στα δύο άκρα του ρήγματος» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Κώστας Παπαζάχος.


Συγκεκριμένα ανάφερε ότι «οι μετασεισμοί -όπως είναι αναμενόμενο- εκδηλώνονται Βορειοδυτικά προς την Ελασσόνα, σε Δομένικο, Μεσοχώρι, Μαγούλα, όπως και Νότιο Ανατολικά προς την περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα».
Εξάλλου, συνεχείς ήταν και χθες οι μετασεισμοί, οι οποίοι έγιναν αισθητοί και στην πόλη της Λάρισας, με το ανώτερο μέγεθος όλων να αγγίζει τα 3,7 Ρίχτερ.
Ο κ. Παπαζάχος, μέχρι και χθες βρισκόταν στην περιοχή, καθώς ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης των νέων σεισμογράφων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε σημεία που εντοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο, «εκτός αυτών που υπάρχουν στις κοινότητες, τοποθετήθηκαν πρόσθετα χθες έξι σεισμογράφοι σε Μεσοχώρι, Ζάρκο, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Ευαγγελισμό, Δομένικο και Δαμασούλι και ολοκληρώθηκε ένα ευρύ δίκτυο λήψης δεδομένων.
Τα στοιχεία των σεισμογράφων θα μεταφέρονται μέσω τηλεφωνικών γραμμών, σε όλο το σεισμολογικό δίκτυο, σε όλα τα σεισμολογικά Κέντρα, την ίδια χρονική στιγμή.  Ετσι θα έχουμε με απόλυτη ακρίβεια τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας και θα μπορούμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα. Τα πρώτα συμπεράσματα θα τα έχουμε σήμερα…».
Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που θα ληφθούν από τους σεισμογράφους, θα συλλέγονται μέσω δορυφόρων.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΒΟΡΕΙΑ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ
«Κατά 1,3 εκατοστά, βόρεια, μετατοπίστηκε η Ελασσόνα, μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ» δήλωσε στην «ΕτΔ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, γεωλόγος-σεισμολόγος, κ. Αθανάσιος Γκανάς.
Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από τον Σταθμό Αναφοράς Μετακινήσεων του Εδάφους, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που βρίσκεται στο Κλοκοτό και όπως σημειώνει επίσης ο κ. Γκανάς: «Από την πρώτη ισχυρή δόνηση της περασμένης Τετάρτης, ο σταθμός Κλοκοτού μετακινήθηκε 4 εκατοστά νοτιοδυτικά και με τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μετακινήθηκε άλλα 5 εκατοστά προς την ίδια κατεύθυνση».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass