«Η ΔΣΟ τιμά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΣΟ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2021 16:00

«Σας καλωσορίζω στην πρώτη Διεθνή Γραμματεία του 2021, ενός έτους ιστορικού για την πατρίδα μου την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία». Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος άνοιξε τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των προέδρων και των εισηγητών των επιτροπών της ΔΣΟ. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε, λόγω της πανδημίας, με τηλεδιάσκεψη, έλαβαν μέρος βουλευτές-μέλη της ΔΣΟ από 23 χώρες.


Ο επικεφαλής της ΔΣΟ παρουσίασε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του θεσμού, ενώ ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:
α) Ο εορτασμός των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα εορτάζει φέτος την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που οδήγησε στην ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους το 1830. Υπό τον τουρκικό ζυγό δεν βρισκόταν μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλοί άλλοι ορθόδοξοι λαοί, όπως και το Άγιον Όρος.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε την έκδοση Τόμου με θέμα: “Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912)”.
Ο Τόμος θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και θα παρουσιαστεί σε πολύγλωσση έκδοση σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε τον Τόμο στη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας στο Ναύπλιο -την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους».
β) Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο γ.γ. της ΔΣΟ επισήμανε ότι «το ζήτημα αυτό είναι κεντρικό και στις δραστηριότητές μας για το τρέχον έτος.
Η αντίδρασή μας σε μια τέτοια κίνηση που προσβάλλει τον πανανθρώπινο πολιτισμό πρέπει να είναι άμεση, πολυεπίπεδη, διαρκής και στρατηγικά σχεδιασμένη.
Το πρώτο βήμα έγινε διά της εκπεφρασμένης από τη ΔΣΟ καταγγελίας στη σχετική δήλωση που υιοθετήσαμε στην 27η Γενική μας Συνέλευση. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι συμμερίζεστε την άποψή μου πως πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες που θα ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και θα κινητοποιήσουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για την ανατροπή της αυθαίρετης τουρκικής απόφασης». Ως τέτοιες ανέφερε την έκδοση ειδικού τόμου για τις εμβληματικές εκκλησίες της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο και τον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την «Αγία του Θεού Σοφία στον κόσμο και την ιστορία».
γ) Η υποβολή Πρότασης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Διαδρομή των 46 Μνημείων της Αγίας του Θεού Σοφίας (Hagia Sophia)».
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής με ορθόδοξη αναφορά, που θα εκτείνεται από τη Σκωτία, θα διαπερνά την Ευρώπη και θα φτάνει μέχρι και την Κίνα.
Όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που εφόσον ευδοκιμήσει θα οδηγήσει στην αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της πρώτης πολιτιστικής διαδρομής με ορθόδοξη αναφορά, ενώ παράλληλα θα αντανακλάται η αξία των Μνημείων της Αγίας Σοφίας στην ένωση του Ορθόδοξου Κόσμου στην Ευρώπη».
δ) Η συνεργασία με το Εθνικό, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με το οποίο θα υπογραφεί σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας, όπου «προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η σύσταση Ινστιτούτου/Παρατηρητηρίου που θα ασχολείται επισταμένως με την καταγραφή και ανάδειξη των διώξεων των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Ένα ζήτημα, που έχουμε αναδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια των περασμένων ετών, ιδίως με την έξαρση της δράσης των ακραίων ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ, αλλά και της αδιαφορίας, δυστυχώς, του χριστιανικού κόσμου να επέμβει στοχευμένα και αποφασιστικά για την προστασία των ανθρώπων αυτών και της ασφαλούς επιστροφής στις εστίες τους, για όσους ζουν στην προσφυγιά».
ε) Η συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL), Διεθνή ΜΚΟ ισλαμικής συνεργασίας με έδρα την ιερή, για τους μουσουλμάνους, πόλη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου του 2021, στο πλαίσιο της επίσκεψης της ηγεσίας της μουσουλμανικής οργάνωσης στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «καταλήξαμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό κείμενο Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο φιλοδοξούμε να μας ανοίξει τον δρόμο, προκειμένου να έρθουμε εγγύτερα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και να έχουμε τη δυνατότητα να συνδράμουμε τους εκεί χριστιανικούς πληθυσμούς κατά τρόπο έμπρακτο».
Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ευχήθηκε προς τους συμμετέχοντες «Καλή Σαρακοστή, υπενθυμίζοντας τον κατηχητήριο λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: ‘‘Ὁ Σταυρός τοῦ Κυρίου εἶναι (...) ἡ ὑπόσχεσις ὅτι τό κακόν, εἰς ὅλας τάς μορφάς του, δέν ἔχει τόν τελευταῖον λόγον εἰς τήν ἱστορίαν’’».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass