Αντικατάσταση των παλιών με νέα σχολεία

-ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ -ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ: ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ -ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ: ΗΤΑΝ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2021 21:46

Της Νατάσας Πολυγένη
Την αναγκαιότητα σύστασης Μητρώου για τη δομική τρωτότητα των σχολικών κτιρίων και τη θωράκισή τους από σεισμούς, καθώς και την αντικατάσταση των σχολικών μονάδων που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες και δεν

πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, τόνισε σε παρέμβασή του σε ημερίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας για την «Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών σε καταστάσεις κρίσης» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι ο σεισμός ανέδειξε ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, των παλιών σχολείων που πρέπει να αντικατασταθούν. «Μια κρίση, όπως αυτή που βιώσαμε, αναδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορούμε να το παίρνουμε αψήφιστα. Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη της συντήρησης των σχολείων. Υπάρχουν παλιά σχολεία. Σχολεία που έχουν λήξει από πολύ καιρό. Σχολεία που ξεπέρασαν τα όρια της αντοχής τους και χρειάζονται ανανέωση. Πρέπει να ελεγχθούν από τους Δήμους για την αντισεισμική τους προστασία. Χρειάζεται να υπάρχει Μητρώο Αντισεισμικής Προστασίας στα σχολεία, άσχετα με το πότε κτίστηκε κάποιο κτίριο. Τώρα όλοι τρέχουν να δουν τις ζημιές. Δεν μπορεί όμως ένα σχολείο του 1935 να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του 2021. Όσο διατηρητέο και να θέλουμε να είναι, δεν γίνεται να ανταποκρίνεται. Χρειάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα για την αντικατάσταση των σχολείων τα οποία δεν πρέπει να λειτουργούν με νέα σχολεία, ασφαλή και λειτουργικά» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στο γεγονός των μαθημάτων διαχείρισης κρίσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μαθήματα ουσίας, ενώ για το θέμα της ψυχικής ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, των μαθητών αλλά και όλων των πολιτών υπογράμμισε ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι αναγκαία, καθώς όλοι αυτό το διάστημα βιώνουν μετατραυματικό στρες.
Στοχευμένη όμως ήταν και η παρέμβαση-χαιρετισμός της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, η οποία τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο σχεδιασμός προτάσεων και η δρομολόγηση ενεργειών για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων για την αντισεισμική τους θωράκιση. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ο πρόσφατος σεισμός στη Θεσσαλία όπως και κάθε έκτακτη κατάσταση κρίνεται στο δευτερόλεπτο. Το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα που ο άνθρωπος καλείται αιφνίδια να δράσει, να αντιδράσει, να αποφασίσει, να πράξει για τον ίδιο και τα άτομα που έχει στην ευθύνη του, όπως οι εκπαιδευτικοί.
Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να είναι σωτήριες ή μοιραίες. Θαυμάσαμε την ετοιμότητα και την ψυχραιμία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου. Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών στα θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου στις σχολικές μονάδες, το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων έχει εντάξει σχετικές θεματικές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Προτεραιότητά μας είναι η καλλιέργεια της αναγκαιότητας στα παιδιά σεβασμού στα μέτρα προστασίας και η εξοικείωσή τους με τους κανόνες διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τόσο σε επίπεδο αυτοπροστασίας όσο και σε επίπεδο προστασίας της ομάδας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών, τρεις εκπαιδευτικές προτάσεις του ΟΑΣΠ σε θέματα αντισεισμικής προστασίας έχουν εγκριθεί από το ΙΕΠ, έχουν ενταχθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων και μπορούν να αξιοποιηθούν από τη σχολική κοινότητα. Η σύνταξη σχολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού, η ψύχραιμη εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά, μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και αποφυγή τραυματισμών και ανθρώπινων απωλειών. Μπορεί τα βήματα αυτά εύκολα να απαριθμούνται υπό κανονικές συνθήκες, όταν όμως καλούμαστε την ώρα του κινδύνου, εκεί φαίνεται η βαθιά γνώση που κάνει τη διαφορά. Γνώσεις απαραίτητες για τα παιδιά μας και εφόδια ζωής και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σχολικής ζωής, από τα προσχολικά χρόνια.
Θέλουμε να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τις ψυχικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών, γνωρίζουμε καλά το μέγεθος της ευθύνης. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επιμόρφωσή τους, ενισχύουμε την κατάρτισή τους, με εργαλεία που θα χρησιμεύσουν στον πολύπλευρο, δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους. Θα είμαστε δίπλα τους και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΑΙΘ πραγματοποιεί συντονισμένες και διαδοχικές συναντήσεις με στόχο τον σχεδιασμό προτάσεων και τη δρομολόγηση ενεργειών για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων για την αντισεισμική τους θωράκιση. Είναι καθήκον μας η προσφορά ασφαλών σχολικών μονάδων με βάση τον κανονισμό αντισεισμικής τεχνολογίας». Για την άρτια εφαρμογή των κανόνων αντισεισμικής προστασίας και τους αφανείς ήρωες εκπαιδευτικούς που λειτούργησαν ενσυνείδητα και υπεύθυνα για την ασφάλεια των μαθητών κατά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου μίλησε η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου. Χαρακτηριστικά η κ. Καραγιώργου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς μας και τους μαθητές για την άρτια εφαρμογή κανόνων αντισεισμικής προστασίας στις συνολικά 266 σχολικές μονάδες δημοτικής εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής που φιλοξενούν πάνω από 2.250 εκπαιδευτικούς και 20.750 μαθήτριες και μαθητές. Το πρόσφατο σεισμικό φαινόμενο βρήκε την εκπαιδευτική μας κοινότητα σε ετοιμότητα και οι εκπαιδευτικοί της ήταν εκείνοι οι αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής, που μερίμνησαν για την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών μας, το έπραξαν με αφοβία, με περιφρόνηση του κινδύνου και ταυτόχρονα ενσυνείδητα και υπεύθυνα.
Καθοριστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου ήταν η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς όχι μόνο από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές μέσα από μια διαρκή ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους.
Συγχαρητήρια ανήκουν στον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου που κατάφεραν να τιμήσουν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς αντιμετώπισαν με επίγνωση και ψυχραιμία τις απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες. Πήραν το πρώτο βραβείο στη διαχείριση κρίσεων και πρόσφατα κατέκτησαν και το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό λογότυπο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Η γνώση, η βελτίωση ετοιμότητας και ικανότητας διαχείρισης σεισμικών κρίσεων, είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία θα μας καταστήσουν αποτελεσματικούς στη μείωση των επιπτώσεών τους.
Παράλληλα με τις υλικές ζημιές στο δομημένο περιβάλλον, επηρεάστηκε και η ψυχική υγεία των μελών της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, δρ. Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για το σεισμικό φαινόμενο που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, που ακόμη ταλαιπωρείται από την έντονη μετασεισμική ακολουθία, τονίζοντας ότι η περίπτωση του Δαμασίου μελετήθηκε ιδιαίτερα και διαπιστώθηκε ότι αν ο σεισμός διαρκούσε 3 με 4 δευτερόλεπτα παραπάνω το κτίριο θα είχε καταρρεύσει. «Το ότι δεν κατέρρευσε ήταν θαύμα, όπως θαύμα ήταν και ότι κατόρθωσαν να βγουν όλοι σώοι» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την κατάσταση των σχολείων όλης της χώρας που θα πρέπει να ελεγχθούν, ενώ σημείωσε ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και συχνότητα η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε περίπτωση σεισμού.
Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε ότι όλοι οι εθελοντές του Χαμόγελου θα είναι στο πλευρό των παιδιών και των εκπαιδευτικών για όσο καιρό χρειαστεί. «Τα παιδιά χρειάζονται δυνατούς και ενημερωμένους εκπαιδευτικούς. Μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών και να ενδυναμώσουμε την ψυχική τους ισορροπία» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, συγκλονιστική ήταν και η περιγραφή του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, Γρηγόρη Λέτσιου, για το πώς κατάφεραν να γλιτώσουν εκείνη την ημέρα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ τόνισε ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι σοβαρές και θα χρειαστούν βοήθεια και στήριξη για να το ξεπεράσουν.
Ο ψυχολόγος - συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις εξαφανίσεις και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης- «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», Στέφανος Αλεβίζος, αναφέρθηκε στη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα και την ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και η γεωλόγος - προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ο.Α.Σ.Π., δρ. Ασημίνα Κούρου, μίλησε για το πώς βιώνουν μικροί και μεγάλοι μια μετασεισμική περίοδο, παρουσιάζοντας οδηγίες, εμπειρίες και διδάγματα. Οι ομιλητές παρουσίασαν τις αρχές στήριξης των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων, αλλά και τις αναμενόμενες αντιδράσεις μετά από μια τέτοια κρίση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass