Ταχύτητα σε καταγραφή και αποζημιώσεις

Ο ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2021 15:40

Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, για να καλύψεις τις ανάγκες τους, ανέφερε ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, σε σχέση με την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων. Παράλληλα, εξήγγειλε πως σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο «για να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με πιο ακριβείς αποζημιώσεις».


Σχετικά με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών στη Θεσσαλία, ανέφερε πως αυτή έχει αντιμετωπιστεί με τη διαμονή 350 ατόμων σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών. Έχουν μεταφέρθηκαν 66 τροχόσπιτα στην περιοχή και αναμένονται άλλα τρία τις επόμενες ημέρες. Επίσης, υπάρχουν 63 οικίσκοι και αναμένονται επιπλέον 61 που θα τοποθετηθούν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα και διάφορες κοινότητες των τριών κυρίως Δήμων, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.
Παράλληλα, το Υπουργείο προχώρησε σε μια άμεση χρηματοδότηση με 900.000 ευρώ στους τρεις πληττόμενους Δήμους για τις πρώτες δαπάνες κοινωνικής προστασίας για να δοθούν και τα 600 περίπου ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε οικογένεια. Σε δεύτερη φάση, με την υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων από τους Δήμους, θα εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα, που φθάνουν μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση της οικοσκευής των ανθρώπων που έχουν πληγεί.
Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως ο δήμαρχος Λάρισας έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα ύψους 200.000 ευρώ και θα προχωρήσουμε άμεσα στη χορήγηση. Για τα προβλήματα στον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας, θα τα αντιμετωπίσουμε και αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες. Ενώ θα χορηγηθεί ενίσχυση, η οποία θα είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, σε όλους τους Δήμους για τη μείωση εσόδων και τις αυξημένες δαπάνες τις οποίες έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας και αυτή θα είναι μια έκτακτη ένεση χρηματοδότησης στους Δήμους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι πληττόμενοι Δήμοι από τους σεισμούς.
Για την ολοκλήρωση των ελέγχων των ζημιών σε σπίτια από τα συνεργεία της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως έχουν ελεγχθεί 5.079 και χρειάζεται λίγο υπομονή για να υπάρξει μια σωστή καταγραφή.
Ο αν. υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως συνολικά «για την αντιμετώπιση όλων των έκτακτων αναγκών που έχουν από το πρώτο τρίμηνο του 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον σε περιοχές που έχουν πληγεί είτε από πλημμύρες είτε από σεισμούς. Είναι πολλά τα χρήματα, γι’ αυτό προτιθέμεθα να έχουμε έναν πιο θεσμοθετημένο μηχανισμό, όπως αυτόν του «Ιανού». Γι’ αυτό σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί και παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα μπορέσουμε αυτά να τα θεσμοθετήσουμε, για να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με πιο ακριβείς αποζημιώσεις».

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εσείς ο ίδιος επισκεφθήκατε τις πληγείσες περιοχές, όπως το Δαμάσι, και ανακοινώσατε έκτακτη οικονομική βοήθεια με 300.000 ευρώ σε τρεις Δήμους. Θέλω αρχικά παρατηρήσω ότι απουσιάζει ο Δήμος Λαρισαίων. Δεύτερον, αυτό το ποσό των 300.000 ευρώ, κύριε Υπουργέ, όπως καταλαβαίνετε, έχει εξαντληθεί ήδη. Δηλαδή, θα κάλυπτε -για να χρησιμοποιήσω παρελθοντικό χρόνο- τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, θα κάλυπτε μερική ή ολική αποκατάσταση της οικοσκευής, θα κάλυπτε άλλα έξοδα των πληγέντων.
Με την ερώτηση αυτή ζητάω να μάθω για τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό, για το αν πρόκειται να προχωρήσετε σε εκ νέου οικονομική ενίσχυση των Δήμων και των πολιτών.
Δεύτερον, σκοπεύετε να συνδράμετε τους Δήμους -διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος, κύριε Υπουργέ αυτή τη στιγμή και τα οικονομικά τους δεν είναι καλά-, όσον αφορά στη σίτιση, όσον αφορά στις δανειακές τους υποχρεώσεις, όσον αφορά στα άμεσα έργα αποκατάστασης της οδοποιίας; Πολλοί δρόμοι στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν καταστραφεί.
Να αναφέρω κάτι παράδοξο, κύριε Υπουργέ. Ενώ ακούμε και ξέρει όλη η Ελλάδα ότι η Ελασσόνα είναι σεισμόπληκτη και το ρήγμα είναι μόνο δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Ελασσόνας, εντούτοις δεν συμπεριελήφθη στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η δημοτική κοινότητα Ελασσόνας, η πόλη της Ελασσόνας όπου αυτήν τη στιγμή διενεργούνται έλεγχοι σε όλα τα κτίρια και όπου κάποια σχολεία έχουν ήδη υποστεί ζημιές, δεν θεωρείται σεισμόπληκτη περιοχή. Έχουν κριθεί -καλώς- άλλες περιοχές δεκαοκτώ, είκοσι και είκοσι πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά από το ρήγμα και όχι η πόλη της Ελασσόνας. Υπάρχει σχετική κοινή υπουργική απόφαση, την οποία προσκομίζω, που το αποδεικνύει. Νομίζω ότι ίσως πρόκειται για αβλεψία. Αυτό να το ξαναδείτε. Είναι κοινή υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Μεταφορών. Ο Δήμος Ελασσόνας, η δημοτική ενότητα Ελασσόνας δεν θεωρείται σεισμόπληκτη περιοχή».
Επίσης ο κ. Κόκκαλης σημείωσε στην Ελασσόνα, παρόλο που είχαν ανακοινωθεί 120 κοντέινερ, έχουν φτάσει μόνο 20. Τέλος, ζήτησε μεγαλύτερη και συγκεκριμένη στήριξη σε έργα οδοποιίας και άμεσης αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των πληττόμενων Δήμων από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass