Οι προσφερόμενες υπηρεσίες από το Κέντρο Ανοιας της Λάρισας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2021 15:16

Στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας-ΕΠΑΨΥ, στην οδό Βενιζέλου 141, με δωρεάν πρόσβαση σε όλους, προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:


Ιατρείο μνήμης: Οι ασθενείς αξιολογούνται ως προς τις νοητικές τους λειτουργίες και τη λειτουργικότητά τους από Νευρολόγο, Νευροψυχολόγο και Λογοθεραπευτή. Οι ιατροί του Κέντρου συνεργάζονται, όταν κρίνεται απαραίτητο, με τον θεράποντα ιατρό ο οποίος έχει παραπέμψει τον ασθενή, ώστε να διευκολυνθεί ο δεύτερος με τους φαρμακευτικούς ή άλλους χειρισμούς. Επιπλέον, στόχος του ιατρείου μνήμης, είναι η διασύνδεση με φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιστημονικούς και κοινοτικούς φορείς ώστε να υπάρξει ενημέρωση των αρμοδίων, αλλά και ευρεία διάχυση των υπηρεσιών του Κέντρου στην κοινότητα.
Νοητική ενδυνάμωση: Στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η σταθεροποίηση ή ακόμη και βελτίωση των νοητικών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, κρίση, προσοχή κ.ά.) του ατόμου. Χρησιμοποιείται ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μνήμης, προσανατολισμός στην επικαιρότητα, εκπαίδευση στη χρήση μνημονικών βοηθημάτων (σημειωματάριο, ημερολόγιο), επανεκμάθηση πληροφοριών (ονόματα αντικειμένων, ονόματα οικείων) κ.ά. Τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με τρόπο απλό και προσιτό ακόμη και σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
Λογοθεραπεία: Στόχος της παρέμβασης είναι η συντήρηση, και σε κάποιες περιπτώσεις η επαναφορά των ικανοτήτων έκφρασης και κατανόησης του λόγου με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ατόμου. Παράλληλα προσφέρεται εκπαίδευση στους φροντιστές, μέσω της χρήσης στρατηγικών, ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τον πάσχοντα. Τέλος, η λογοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει και προληπτικά στην τρίτη ηλικία με ασκήσεις και δραστηριότητες ενδυνάμωσης του λόγου και του νου.
Ψυχοθεραπεία: Με βάση τις αρχές της προσωποκεντρικής και γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στοχεύουμε στη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα, εκπαιδεύοντας τα άτομα στη χρήση κι εφαρμογή πιο λειτουργικών μορφών σκέψης και δράσης.
Ομάδες φροντιστών: Οι φροντιστές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομαδικά ή ατομικά προγράμματα στήριξης, ψυχολογικής ή συμβουλευτικής. Ειδικότερα θα παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: ενημέρωση, ομαδικά προγράμματα και σεμινάρια, ψυχοεκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων, ομάδες διαχείρισης συναισθημάτων.
Ομάδες πρόληψης: Παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία και οι τρόποι πρόληψης δεν είναι ακόμη πλήρως διευκρινισμένοι, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν πως η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ εξαρτάται από την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Για τον λόγο αυτόν στο Κέντρο μας θα δημιουργηθούν ομάδες πρόληψης με στόχο τη νοητική ενδυνάμωση, τη δημιουργική απασχόληση, καθώς και τη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη των υγιών ατόμων τρίτης ηλικίας.
Κοινωνική Υπηρεσία: Στόχο έχει την ενημέρωση και κατεύθυνση του ενδιαφερομένου όσον αφορά τη χρήση παροχών του κέντρου, την υποστήριξη και συμβουλευτική της οικογένειας, τη διασύνδεση με άλλους φορείς, την προώθηση κοινωνικών δικαιωμάτων, την ενημέρωση αναφορικά με τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας καθώς και την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Φυσιοθεραπεία: Στοχεύει στη βελτίωση της κινητικότητας, της ισορροπίας, της σωματικής αντοχής και της αναπνευστικής λειτουργίας με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη κινητοποίηση του ατόμου καθώς και την ανακούφιση από έντονες σωματικές αιτιάσεις.
Προγράμματα γυμναστικής: Περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδηλασία, αεροβική άσκηση, ασκήσεις ισορροπίας και μυικής ενδυνάμωσης, χορό, ασκήσεις ορθοσωμίας, έγερσης, χειρισμού αντικειμένων, πρόληψης πτώσεων και ομαδικές ασκήσεις, με στόχο την ενθάρρυνση της αυτοεξυπηρέτησης σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (προσωπική υγιεινή, ντύσιμο, σίτιση) καθώς και τη βελτίωση της φυσικής και ψυχικής κατάστασης του ατόμου αλλά και της ποιότητας ζωής του συνολικότερα.
Θεραπείες τέχνης: Με δημιουργική απασχόληση κει μέσω πρόκλησης ευχάριστων αναμνήσεων. Μέσα από δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσικοθεραπεία, χειροτεχνίες, παζλ, λογοτεχνία, σινεμά κ.ά., το άτομο κινητοποιείται και μπορεί να εκφραστεί συναισθηματικά με μη λεκτικό τρόπο, βελτιώνοντας τη συναισθηματική του κατάσταση και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του. Η θεραπεία μέσω ανάκλησης θετικών αναμνήσεων έχει στόχο την ενίσχυση της αίσθησης του εαυτού και του ψυχολογικού παρόντος του ατόμου με άνοια.
Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ: 2410-257.478 e-mail: dcanoia@epapsy.gr , anoia.larissa@gmail.com
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 - 20:00, Σάββατο 9:00 - 14:00
*Το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας διαχειρίζεται η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας-ΕΠΑΨΥ και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass