Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη για τις ζημιές στα δέντρα συγκαλεί ο Δήμος Τεμπών

Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ» -ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2021 15:17

Ολική καταστροφή, πλέον, στις δενδροκαλλιέργειες αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, ροδακινιάς, αλλά και σε μεγάλες εκτάσεις μποστανικών του Δήμου Τεμπών. Είναι η δεύτερη φορά, εντός δεκαπενθημέρου, όπου όψιμος παγετός έπληξε σοβαρά τις δενδρώδεις

καλλιέργειες, αλλά και τα μποστάνια. Αυτό διαπιστώθηκε και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις πληγείσες περιοχές, παρουσία των παραγωγών, δημάρχου, ΕΛΓΑ, ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας και βουλευτών του ν. Λάρισας.
Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αναφέρει: «Για μία ακόμα χρονιά πλήττεται η περιοχή μας από παγετό. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά και η πέμπτη τα τελευταία επτά χρόνια, που επηρεάζεται δυσμενώς το εισόδημα των παραγωγών του Δήμου Τεμπών. Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, πρέπει να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παράγεται περίπου το 20% του αμυγδάλου στη χώρα και το 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Για τον λόγο αυτόν, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη συστράτευσης όλων, Περιφερειάρχη και βουλευτών του Νομού, σε έναν κοινό σκοπό, την αλλαγή του αναχρονιστικού Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών, όπως έγινε με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του «Ιανού», την άμεση υλοποίηση του έργου «Ψηφιακής Εφαρμογής Εκτιμητικής Διαδικασίας» και τέλος την ένταξη των δενδροκαλλιεργειών του Δήμου Τεμπών στο Μέτρο 1 της Απόφασης 88/2014 του Δ.Σ. ΕΛΓΑ στις επιλέξιμες καλλιέργειες για εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Ως Δημοτική Αρχή, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καλέσουμε σε τηλεδιάσκεψη, και όχι ανοικτή συνέλευση λόγω των μέτρων της πανδημίας, Περιφερειάρχη, βουλευτές του νομού, Προέδρους Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, Προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, Διευθυντή της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Επιχειρηματίες της περιοχής και καθηγητές πανεπιστημίου».
Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι αμυγδαλοπαραγωγοί δέχονται ισχυρό πλήγμα από τον παγετό και βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Πέραν της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων, επιβάλλεται, πλέον, να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιπαγετική προστασία των δενδροκαλλιεργειών. Μετέφερα, ήδη, στην ηγεσία του ΕΛΓΑ το αίτημα των παραγωγών του Δήμου Τεμπών για εγκατάσταση δικτύου ανεμομεικτών».
Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, από το Συκούριο, μετά τη συζήτηση που είχε με παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Νίκο Δούκα, και του μετέφερε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Τεμπών, μαζί με το αίτημα των παραγωγών για εγκατάσταση δικτύου ανεμομεικτών στις καλλιέργειές τους.
Στη συζήτηση με τους αμυγδαλοπαραγωγούς στο δημοτικό κατάστημα Συκουρίου, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος και ο καθηγητής Δενδροκομίας δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής.
Ακολούθως, ο Χρ. Κέλλας, με τον δήμαρχο Τεμπών, κ. Γιώργο Μανώλη, τους αντιδημάρχους κ. Παναγιώτη Γκατζόγια, Θανάση Καραναστάση και Γιώργο Νικολάου, καθώς και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Συκουρίου Μιχάλη Γκουντή, μετέβησαν σε καλλιέργειες του Συκουρίου και της Όσσας, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Στην περιοχή βρισκόταν ήδη o προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Λιόντος και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος.
Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Εξάλλου στην περιοχή του Δήμου Τεμπών βρέθηκε χθες συνοδευόμενη από πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στους αμυγδαλώνες που καταστράφηκαν από τον χθεσινό παγετό, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη. Μετά την περιοδεία στην περιοχή η κ. Λιακούλη κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρεμβαίνοντας για ακόμα μία φορά υπέρ των αμυγδαλοπαραγωγών τόσο του Δήμου Τεμπών, όσο και όλων των Δήμων του νομού, οι οποίοι υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειές τους, από τον παγετό τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου, που αφάνισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις καλλιέργειες.

Gallery άρθρου