Γραμμικό πάρκο 4 χλμ. στην όχθη του Πηνειού

ΑΠΟ ΔΕΥΑΛ ΜΕΧΡΙ ΚΥΚΛΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ -ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» -ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΕΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ΑΥΤΟΦΩΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2021 15:04

Σε ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο, που θα εκτείνεται από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι και τον κυκλικό κόμβο

της Νέας Σμύρνης, στοχεύει να μετατρέψει την παρόχθια περιοχή της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, ο Δήμος Λαρισαίων, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής του ποταμού προς όφελος των πολιτών.
Η πρόταση αυτή υποβάλλεται για χρηματοδότηση στον άξονα προτεραιότητας: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση», του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ η απόφαση της υποβολής της πρότασης εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται έχουν προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Δήμο Λαρισαίων: «Κεντρικός στόχος είναι η απόδοση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ελεύθερου δημόσιου χώρου στους πολίτες και η περαιτέρω αξιοποίηση της παρόχθιας περιοχής και αφορά στην ολοκληρωμένου χαρακτήρα επέμβαση για την περιβαλλοντική και την αισθητική αναβάθμιση της παραποτάμιας κίνησης πεζών και ποδηλάτων. Η προτεινόμενη επέμβαση θα περιλαμβάνει το κεντρικότερο κομμάτι των παραποτάμιων διαδρομών συνδέοντας τον χώρο με το κέντρο της πόλης και τις δραστηριότητές της, αφού ο Πηνειός ποταμός αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου και τον μεγαλύτερο δημόσιο χώρο της πόλης, δημιουργώντας ζώνη κίνησης πεζών, φύτευση νέων δέντρων και δημιουργία νέων καθιστικών, νέων φωτιστικών και κιγκλιδωμάτων.
Η έγκριση της πρότασης και η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα οδηγήσουν σε ενιαία διαμόρφωση της παρόχθιας περιοχής, από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι και τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης, συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου. Ειδικότερα, στην πρόταση του Δήμου Λαρισαίων κεντρικό χαρακτήρα έχουν οι παρεμβάσεις στο τμήμα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα) μέχρι και το ύψος του κυκλικού κόμβου της Νέας Σμύρνης, συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων. Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει διαμορφώσεις μεγάλων πλατωμάτων - σημείων ξεκούρασης σε τέσσερα σημεία: στην περιοχή που σήμερα αποκαλείται «λιμανάκι» , στα γήπεδα κοντά στη ΔΕΥΑΛ, ενώ δύο σημεία ξεκούρασης θα διαμορφωθούν και στις δύο όχθες, κοντά στη γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περιοχή προβλέπονται νέοι χώροι ξεκούρασης, εγκατάσταση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, διαμορφώσεις αυτοφωτιζόμενων επιφανειών, σε τμήματα του έργου κ.ά., ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι και η λειτουργία μικρού αριθμού υπαίθριων αναψυκτηρίων».


ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ
Επίσης, ο Δήμος Λαρισαίων έχει εντάξει στο πρόγραμμα LEADER της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο της ανάδειξης μονοπατιού, στην παραπήνια περιοχή της Τερψιθέας, με προϋπολογισμό 440.000 ευρώ περίπου. Το συνολικό σχέδιο περιλαμβάνει έργα φωτισμού, κατασκευής και σύνδεσης ποδηλατοδρόμων, περιπατητικών διαδρομών, καθιστικών σημείων, ξύλινων κατασκευών για τους λάτρεις του ψαρέματος, ενός χώρου εκδηλώσεων και ενός εκπαιδευτικού - ερευνητικού αγροτικού πάρκου, χαμηλή φύτευση και συνολική διαμόρφωση των χώρων.

Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρει τα εξής: «Η πρότασή μας για τη διαμόρφωση της παρόχθιας περιοχής του Πηνειού, είναι έτοιμη και υποβάλλεται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου γραμμικού πάρκου, μήκους 4 χιλιομέτρων στην περιοχή της εσωτερικής κοίτης. Θέλουμε ήπιες και φιλικές στο περιβάλλον παρεμβάσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή και θα αποδώσουν ελεύθερο δημόσιο χώρο στους πολίτες. Εξάλλου, ο Πηνειός είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου, εντός του αστικού ιστού και θέλουμε να ενταχθεί στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων και επισκεπτών. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για την ανάδειξη περιπατητικού μονοπατιού στην παρόχθια περιοχή του Πηνειού στην Τερψιθέα, όπου και εκεί θα έχουν ήπιες παρεμβάσεις απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass