Γκρεμίζονται 134 σπίτια σε 10 κοινότητες της Ελασσόνας

Βγήκαν «κόκκινα» μετά και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο - Σαρωτικό το χτύπημα του Εγκέλαδου

Δημοσίευση: 05 Απρ 2021 21:02

Σαρωτικό αποδεικνύεται το πέρασμα του «Εγκέλαδου» της 3ης Μαρτίου από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς έναν μήνα μετά γίνεται γνωστό πως θα χρειαστεί να γκρεμιστούν συνολικά 134 σπίτια από 10 κοινότητες.


Αυτά είναι τα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», και τώρα ξεκινάει ένας πραγματικός «Γολγοθάς» για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού σε αυτές τις 134 περιπτώσεις προστίθενται και εκατοντάδες σπίτια που χρειάζονται μικρές και μεγάλες επισκευές για να κατοικηθούν.
Συγκεκριμένα έλεγχοι έγιναν σε συνολικά 867 κτίρια σε 17 κοινότητες. Σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς, δημόσια κτίρια, αποθήκες, στάβλους κ.ά. Απ’ όλα τα παραπάνω «κόκκινα» κρίθηκαν 134 και χρειάζονται να γκρεμιστούν. Τα 392 σημάνθηκαν με πράσινο χρώμα κάτι που σημαίνει (όσον αφορά τις κατοικίες), πως χρειάζονται μικροεπισκευές μέχρι 6.000 ευρώ και θα δοθούν απευθείας από τον Δήμο Ελασσόνας στους κατοίκους, σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία. Τα 341 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και χρειάζονται μεγαλύτερες εργασίες και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνεννοηθούν με μηχανικό και η διαδικασία επιδότησης είναι διαφορετική επειδή τα ποσά είναι μεγαλύτερα.

 

ΑΠΟΘΗΚΕΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Δεν είναι όμως μόνο τα σπίτια αλλά και αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι που για τους κατοίκους είναι πολύτιμοι, ενώ μέσα σ’ αυτούς υπάρχουν και αγροτικά εργαλεία ή οχήματα. Στο Αμούρι που μετρήθηκαν τα περισσότερα «κόκκινα» σπίτια, θα χρειαστούν γκρέμισμα ακόμα 5 αποθήκες και ένας επαγγελματικός χώρος. Στη Βερδικούσια θα γκρεμιστούν και δύο ακόμα αποθήκες, ενώ άλλες πέντε στο Βλαχογιάννι. Ένας ανάλογος χώρος κρίθηκε «κόκκινος» και στο Δομένικο, ενώ ακόμα 4 στη Μαγούλα. Δύο αποθήκες θα γκρεμιστούν στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και 10 στο Μεσοχώρι που δέχθηκε σφοδρό «χτύπημα».

 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα έναν μήνα μετά τον σεισμό, κανείς σ’ αυτά τα χωριά δεν μένει σε σκηνή. Στόχος είναι να υπάρξουν οικίσκοι για όλους όσοι δεν κατοικούν πλέον στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τις καταγραφές από τις τοπικές κοινότητες:
Στο Αμούρι υπάρχουν 4 οικίσκοι και χρειάζονται άλλους 6. Στο Μεσοχώρι υπάρχουν 15 και περιμένουν άλλους 8. Στο Βλαχογιάννι βρίσκονται 4 και ελπίζουν να έρθουν άλλοι 5. Στο Πραιτώρι υπάρχουν 5 και θέλουν άλλους τόσους. Συνολικά καταγράφονται ελλείψεις 30 οικίσκων στην περιοχή. Σε αρκετούς υπάρχουν ελλείψεις αφού δεν έχουν κουζινάκια, πλυντήρια και ψάχνουνε λύσεις γύρω απ’ αυτό το ζήτημα. Αξίζει να αναφέρουμε πως περισσότεροι από τους μισούς οικίσκους είναι με μορφή δωρεάς. Στο θέμα των σχολικών κτιρίων μεγάλο είναι το πρόβλημα στα χωριά της Ποταμιάς και γίνονται προσπάθειες να δοθεί λύση για τα παιδιά από συνολικά 10 σχολεία που χρειάζονται μικρές και μεγάλες επισκευές.

 

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Στην Αθήνα εν τω μεταξύ βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο αναπληρωτής δημάρχου - αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρανίκας (φωτ.) και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Διονύσης Κουρομπίνας όπου και είχαν σειρά επαφών στο Υπουργείο Εσωτερικών καταθέτοντας αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στην «ΕτΔ» ο κ. Καρανίκας, συνάντησαν «ευήκοα ώτα» για γρήγορη επίλυση των οικονομικών ζητημάτων. Ο κ. Καρανίκας επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου όλο αυτό το διάστημα την οποία χαρακτήρισε συγκλονιστική. Καθημερινά προϊόντα απ όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στην Ελασσόνα κι από εκεί μοιράζονται στις κοινότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα δύο χρόνια οι σεισμόπληκτοι που έχουν ξεσπιτωθεί δεν θα χρειαστεί να αγοράσουν βασικά προϊόντα. Μέχρι στιγμής περίπου 200 σεισμόπληκες οικογένειες του Δήμου Ελασσόνας έχουν λάβει το επίδομα των 600 ευρώ.

 

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass