Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εφυγε» η Ελασσονίτισσα «απόμαχη» εκπαιδευτικός Βούλα Αγοράστη - Σαρίμβεη

Αφησε το δικό της «στίγμα» προσφοράς στην τοπική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 05 Απρ 2021 17:53

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Εφυγε» αθόρυβα πρόσφατα από τη ζωή η Ελασσονίτισσα «απόμαχη» εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παρασκευή (Βούλα) Αγοράστη - Σαρίμβεη, σε ηλικία 89 ετών.


Η εκλιπούσα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και διέμενε στη Λάρισα, κοντά στην οικογένεια του μονάκριβου γιου της, του εκπαιδευτικού-φιλολόγου Νίκου Σαρίμβεη.
Ήταν σύζυγος του εκπαιδευτικού - φιλολόγου Χρήστου Σαρίμβεη και αδελφή του Βασίλη Αγοράστη (πρώην βουλευτή και δημάρχου Ελασσόνας), του Γιώργου Αγοράστη (συμβολαιογράφου) και της Ελένης Αγοράστη.
Υπηρέτησε με υπέρμετρο ζήλο και αφοσίωση για πολλά χρόνια την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και από τα χέρια της πέρασαν γενεές μαθητών.
Ευγενής, ιδιαίτερα κοινωνικό άτομο, αθόρυβη, άνθρωπος της προσφοράς, της βοήθειας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, πάντα κοντά σε πολιτιστικές, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και σε πρωτοβουλίες φορέων της περιοχής. Ενεργό μέλος της ορθόδοξης χριστιανικής αδελφότητας «Η Ζωή», πάντα δίπλα στην τοπική Εκκλησία και στις δράσεις της.
Ο θάνατος της Βούλας Αγοράστη - Σαρίμβεη «ξύπνησε» μνήμες στους παλαιούς μαθητές της, που είχαν να θυμηθούν πολλά από τη ζωή τους στα θρανία, έχοντας δίπλα την αγαπημένη τους δασκάλα.
Η Ελασσονίτισσα δασκάλα για πολλά χρόνια μοιράστηκε με τους εκατοντάδες μαθητές της γνώσεις και αγάπη, αλλά και τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, ιδίως σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, όπως είναι η παιδική ηλικία.
Μαθητές της κάνουν λόγο για έναν ξεχωριστό άνθρωπο με πολλές ευαισθησίες, αλλά και με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τους ανθρώπους, για μία γυναίκα της προσφοράς στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, για μία εκπαιδευτικό - υπόδειγμα, που συχνά πυκνά φρόντιζε να «κεντρίζει» το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών, μέσα και έξω από την τάξη.
Παρότι πέρασαν αρκετά χρόνια, δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται το πώς λειτουργούσε μέσα στην τάξη σε ώρες διδασκαλίας η δασκάλα Βούλα Αγοράστη, στην ορθογραφία και όχι μόνο, χαρίζοντας «δωράκια» στους μικρούς μαθητές της, επιβραβεύοντας τις επιδόσεις τους!
«Όταν γράφαμε ορθογραφία δέκα συνεχόμενες φορές χωρίς λάθος, μάς έδινε μία εικονίτσα. Στις δέκα εικονίτσες μας έδινε... μία μεγάλη εικόνα!», «καταθέτει» χαρακτηριστικά με νόημα παλαιά της μαθήτρια.
Άφησε το δικό της «στίγμα» προσφοράς στην εκπαίδευση και ήταν ακόμα μία εμβληματική «φιγούρα» στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά «δρώμενα» της επαρχίας Ελασσόνας.
Όπως και να ’χει ένα είναι σίγουρο: Η δασκάλα Βούλα Αγοράστη - Σαρίμβεη θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές των μαθητών της και όχι μόνο.
Αφήνει πίσω της, τον γιο της εκπαιδευτικό Νίκο Σαρίμβεη με την οικογένειά του, τους συγγενείς και τα ανίψια της, ευτύχησε δε να χαρεί και δύο εγγόνια, τον Χρήστο και την Άννα.
Το τελευταίο «αντίο» για την «απόμαχη» Ελασσονίτισσα εκπαιδευτικό ειπώθηκε την περασμένη εβδομάδα (...παραμονή της εθνικής επετείου) σε στενό οικογενειακό κύκλο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λάρισας.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα