Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντός Λάρισας, αλλά «ακρίτες» για δίκτυα υπονόμων και φυσικού αερίου

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ 2ο ΧΛΜ. ΤΗΣ ΠΕΟ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2021 21:02
«Είμαστε ένα μικρό κομμάτι της πόλης,  αλλά πρέπει να προβλεφθεί μια λύση και για εμάς»  λέει ο κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος στην «Ε» «Είμαστε ένα μικρό κομμάτι της πόλης, αλλά πρέπει να προβλεφθεί μια λύση και για εμάς» λέει ο κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος στην «Ε»

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Την ανησυχία τους για το γεγονός ότι παραμένουν χωρίς σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου

αλλά και το δίκτυο υπονόμων εκφράζουν μέσω της «Ε», κάτοικοι και επαγγελματίες περιοχής στο ύψος του 2ου χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Λαρίσης - Θεσ/νίκης (Λεωφόρος Καραμανλή, σήμερα). Εδώ και χρόνια όπως αναφέρουν, προσπαθούν να ενταχθούν σ’ αυτά τα δύο δίκτυα ωστόσο δεν το έχουν πετύχει, καθώς συναντούν εμπόδια και δυσκολίες. Στο μόνο πλέον που ευελπιστούν είναι πως το πρόβλημά τους θα λυθεί με την αναμόρφωση του δρόμου από τα έργα της Περιφέρειας.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του βόρειου τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή, από την 110 Π.Μ. έως την οδό Βόλου και το κεντρικό τμήμα από την οδό Βόλου έως το 303 ΠΕΒ. Όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη στο βόρειο τμήμα και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση της 110 Π.Μ. έως τον ισόπεδο κόμβο της οδού Σάκη Καράγιωργα (το σημείο δηλαδή που τους αφορά). Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος στην «Ε», ο ίδιος συντόνισε μια προσπάθεια με τους υπόλοιπους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής (της αριστερής πλευράς του δρόμου όπως κατευθυνόμαστε προς Θεσσαλονίκη) για την επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων, αλλά χωρίς επιτυχία.
Αρχικά απευθύνθηκε στη ΔΕΥΑΛ το 2005 και για τη σύνδεση της οικοδομής με το δίκτυο υπονόμων του ζητήθηκαν 5.000 ευρώ. Την ίδια προσπάθεια κατέβαλε και το 2018 όμως τότε του ζητήθηκαν 6.180. Ποσά που θεώρησε, τόσο εκείνη την εποχή όσο και πιο πρόσφατα, μεγάλα για να μπορεί να τα καταβάλλει. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν απαλλαγεί από τους βόθρους σε αυτήν την περιοχή με το ανάλογο κόστος για τον συχνό καθαρισμό τους. Επίσης με έγγραφο υπογεγραμμένο και από άλλους κατοίκους ζητούσαν από τη ΔΕΥΑΛ φρεάτια για τη ροή των όμβριων υδάτων λόγω πλημμύρας των υπογείων τους.
Το 2018 έκανε προσπάθεια για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, όμως από την ΕΔΑ/ΘΕΣΣ έλαβε αρνητική απάντηση. Η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι δεν είναι εφικτή η σύνδεση με το δίκτυο και πως αυτό σχετίζεται με την αύξηση της μέσης χρέωσης χρήσης του δικτύου διανομής από την άμεση ένταξη και κατασκευή του έργου επέκτασης με βάση τα προβλεπόμενα στον κανονισμό τιμολόγησης.
«Το πρόβλημα όμως επανέρχεται τώρα από το γεγονός ότι προσπαθούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε πρόσφατα και δεν μπορούμε» εξηγεί, αναφερόμενος στο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να έχει τον ρόλο του φορέα υποβολής ελέγχου αιτήσεων, ελέγχου, πιστοποίησης και καταβολής της χρηματοδότησης. Η επιχορήγηση αφορά τη χρηματοδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε επιλέξιμες κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις οποίες υπάρχει εν λειτουργία σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο.
«Είναι άδικο να είμαστε ένα μικρό κομμάτι της πόλης και να νιώθουμε εκτός των δικτύων τόσο του φυσικού αερίου όσο και της αποχέτευσης» καταλήγει και ζητάει ευγενικά την εξεύρεση μιας λύσης.