«Μετρημένα κουκιά» από το «Τρίτσης» για τη Λάρισα

-ΜΠΗΚΕ «ΠΛΑΦΟΝ» ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2021 21:21
«Φρένο» στα αναπτυξιακά σχέδια των Δήμων βάζει το «πλαφόν» «Φρένο» στα αναπτυξιακά σχέδια των Δήμων βάζει το «πλαφόν»

«Πλαφόν» 25.000.000 ευρώ, στη χρηματοδότηση έργων, από το πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», του Υπουργείου Εσωτερικών, μπαίνει στον Δήμο Λαρισαίων.


Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε προχθές σε ΦΕΚ, η κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, όσον αφορά στο ανώτατο όριο- «πλαφόν» - χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει ο κάθε Δήμος, από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», με τον Δήμο Λαρισαίων να συγκαταλέγεται στην Κατηγορία 2, δηλαδή στους Δήμους με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 300.000 κατοίκων και ίσο ή μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων, στους οποίους αναλογεί χρηματοδότηση έως και 25.000.000 ευρώ.
Μάλιστα κατά τον υπολογισμό του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, των Δήμων, λαμβάνονται υπόψη τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα «Τρίτσης» με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα ένταξης στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».
Ως εκ τούτου, δημιουργούνται νέα δεδομένα στον προγραμματισμό των προτάσεων που θα καταθέσει ο Δήμος Λαρισαίων, στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αναγκάζεται να θέσει προτεραιότητες έργων, με προϋπολογισμούς που δεν θα υπερβαίνουν το «πλαφόν» του, όταν μάλιστα αυτό είναι ήδη μειωμένο, από τα έργα του «Φιλόδημου».
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το ΦΕΚ: «Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν προτάσεις σε μία ή περισσότερες προσκλήσεις από εκείνες στις οποίες έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν, εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που υποβάλλονται σε μία ή περισσότερες προσκλήσεις δεν υπερβαίνει τα όρια που τίθενται.
Κατά τον υπολογισμό του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, λαμβάνονται υπόψη τα έργα κάθε δυνητικού δικαιούχου που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φίλο- Δήμος Ι» και μεταφέρθηκαν στο παρόν Πρόγραμμα δυνάμει της υπ’ αρ. 829/18.06.2020 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΩΕΩΤ46ΜΤΛ6-ΕΥΤ), καθώς και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα ένταξης στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και η ένταξή τους θα γίνει στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος».
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ
Στο ΦΕΚ σημειώνεται επίσης ότι: «Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων (αιτημάτων ένταξης), οι δυνητικοί δικαιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις (αιτήματα ένταξης) στο Πρόγραμμα δύνανται να τις τροποποιήσουν προκειμένου να τις προσαρμόσουν στο ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού. Ως ημερομηνία παραλαβής των τροποποιημένων προτάσεων αιτημάτων ένταξης λογίζεται η ημερομηνία παραλαβής των αρχικών προτάσεων...
Στην περίπτωση που οι προτάσεις δυνητικών δικαιούχων υπερβαίνουν τον καθοριζόμενο, συνολικό προϋπολογισμό, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να προτεραιοποιήσουν τις προτάσεις τους, γνωστοποιώντας εγγράφως τη βούλησή τους στην ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ, η οποία διενεργεί την αξιολόγηση.
Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών εντάσσει προτάσεις, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των δυνητικών δικαιούχων, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει υπέρβαση των ορίων (πλαφόν). Σε περίπτωση που δεν γνωστοποιηθεί στην ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ η βούληση των δυνητικών δικαιούχων, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών εντάσσει προτάσεις, κατά διακριτική ευχέρεια, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη χρονική προτεραιότητα των υποβολών, το αντικείμενο των προτάσεων των δυνητικών δικαιούχων που υποβάλλονται στο Πρόγραμμα, καθώς και το αντικείμενο των προτάσεων των ίδιων δικαιούχων που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».
ΥΠΕΡΒΑΣΗ «ΠΛΑΦΟΝ»
ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το ΦΕΚ, έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για κάποιον ή κάποιους Δήμους, υπέρβαση του «πλαφόν».
Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών δύναται, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του, να εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στον δυνητικό δικαιούχο και οι οποίες αφορούν σε έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό, υγειονομικό ή αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως δε έργα, η υλοποίηση των οποίων υπαγορεύεται από υπέρτερους λόγους δημόσιας υγείας και διασφάλισης της περιβαλλοντικής αειφορίας και έργα, η υλοποίηση των οποίων είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση της χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία».
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ
ΣΤΟ «ΠΛΑΦΟΝ»
Δεν συνυπολογίζονται στον συνολικό προϋπολογισμό (πλαφόν) ανά δικαιούχο οι προτάσεις (αιτήσεις ένταξης) που υποβάλλονται: α) στην Πρόσκληση ΑΤ14 με τίτλο «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021», β) στην πρόσκληση ΑΤ11 με τίτλο «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», γ) στην Ομάδα Α της Πρόσκλησης ΑΤ02 με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων», δ) στη Δράση «Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.)» της Πρόσκλησης ΑΤ04 «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» και ε) στην Ομάδα Γ «Ειδικά Σχολεία, Επαγγελματικά Λύκεια, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία που εξυπηρετούν δύο ή περισσότερους Δήμους» της Πρόσκλησης ΑΤ07 με τίτλο «Αξιοποίηση
του κτιριακού αποθέματος των Δήμων».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass