Η Θεσσαλία διεκδικεί λύση στο υδατικό

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ * ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ, ΠΟΙΟ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2021 21:26

Του Γ. Ρούστα
«Η Θεσσαλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και η ερημοποίηση είναι ορατή και αρχίζει ήδη να έχει ολέθριες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση για την τοπική και εθνική

οικονομία. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να αντιδράσουμε, να πιέσουμε την Πολιτεία να σκύψει επιτέλους πραγματικά πάνω από το πρόβλημα της έλλειψης νερού, με σχέδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Αυτά δήλωσαν εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι το απόγευμα της Πέμπτης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Γιαννακού, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα μιας σοβαρής και στοχευμένης αντίδρασης. Κι αυτό είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής για τη διεκδίκηση επίλυσης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Τα χαρακτηριστικά της Επιτροπής είναι ότι αυτή αποτελείται από έμπειρους γεωτεχνικούς ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τους αγώνες για να υπάρχει νερό στη Θεσσαλία, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων (ενδεικτική η παρουσία της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Βράντζα και του πρώην δημάρχου Καρδίτσας Φ. Αλεξάκου) αλλά και των επιστημονικών φορέων (Γεωτεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωπονικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας) και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα κοινοποιηθεί σε όλους τους πολιτικούς φορείς. Και επειδή οι άνθρωποι της Επιτροπής έχουν κουραστεί από τις ανέξοδες υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών, ίσως επιδιωχθεί κατευθείαν συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το υπόμνημα που κατέληξαν οι φορείς αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής: Το πρόβλημα των υδάτων της Θεσσαλίας παραμένει άλυτο. Ειδικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, σε πλήρη δυσαναλογία με τις περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις (τεχνικά έργα), την ανεπαρκή έως καταστροφική διαχείριση των υδάτων και την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλος αριθμός των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Συνοπτικά, η κατάσταση της Θεσσαλίας σε σχέση με τις αβεβαιότητες και τις απειλές (ενόψει και της κλιματικής αλλαγής) στον τομέα των υδάτων διαμορφώνεται ως εξής:
* Παραμένουν οι κίνδυνοι από επαναλαμβανόμενες πλημμύρες στη λεκάνη απορροής Πηνειού. Πέρα από επιμέρους επεμβάσεις με συντήρηση παλαιών και δημιουργία νέων αντιπλημμυρικών έργων τοπικού χαρακτήρα, μέγιστη και κρίσιμης σημασίας αναμένεται να είναι η συμβολή ταμιευτήρων νερού περιμετρικά της Θεσσαλίας (Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι, Πύλη Τρικάλων, Μουζάκι κ.λπ.) που θα συγκρατούν τα νερά κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, περιορίζοντας αποφασιστικά την καταστροφική τους δράση.
* Παραμένει το πρόβλημα υδατικής ασφάλειας της Θεσσαλίας από τα φαινόμενα ξηρασίας και λειψυδρίας. Η ολοκλήρωση του ταμιευτήρα – φράγματος Συκιάς επί του Άνω Αχελώου θα προσφέρει τη δυνατότητα για δημιουργία ενός «αποθέματος» υδάτων, αποφασιστικής σημασίας για τις κρίσιμες αυτές περιόδους.
* Το ίδιο έργο (Συκιά) προσφέρει παράλληλα και ευκαιρίες, αφενός για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου για ενίσχυση των αναγκών άρδευσης, με την περιορισμένη μεταφορά σε προβληματικές περιοχές της Θεσσαλίας, όπου τα υδατικά ελλείμματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς (υπεραντλήσεις, σχεδόν «εξαφάνιση» επιφανειακών υδάτων κ.ά.).
* Το μέγιστο όμως πρόβλημα συνίσταται στην «αφανή» οικολογική καταστροφή που συντελείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες και που, δυστυχώς, δεν ευαισθητοποίησε όσο θα έπρεπε ούτε τους φορείς της περιοχής ούτε τις κυβερνήσεις.
Η καταγραφή - από τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) - ενός γιγαντιαίου συσσωρευμένου ελλείμματος στα μη ανανεώσιμα αποθέματα των υπόγειων υδροφορέων του κάμπου, το οποίο ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια κυβ. μέτρα νερού, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός με την επίμονη εφαρμογή ενός προγράμματος εξοικονόμησης νερού, με στόχο τη μείωση των καταναλώσεων τουλάχιστον κατά 25%, αφετέρου με τη σταδιακή επανατροφοδότηση (εμπλουτισμό) νερού στους εξαντλημένους υδροφορείς, αξιοποιώντας συνδυαστικά όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες ταμίευσης, είτε αυτές που προαναφέραμε στη λεκάνη Πηνειού, είτε (κυρίως) αυτήν της Συκιάς στην όμορη λεκάνη Αχελώου.
* Σε ό,τι αφορά στη Γεωργία, που απορροφά πάνω από το 95% της συνολικής κατανάλωσης νερού, παρατηρείται η απουσία στοχευμένης πολιτικής για εξασφάλιση νερών άρδευσης και μείωση του κόστους παραγωγής, για υποκατάσταση του καταστροφικού μοντέλου των υπεραντλήσεων μόνιμων αποθεμάτων από τους υπόγειους υδροφορείς, για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, για το «πέρασμα» στην «έξυπνη» και βιώσιμη Γεωργία, με συνέπεια αρνητικά αποτελέσματα τόσο στο εισόδημα όσο και στην παραμονή νέων αγροτών στον τομέα αυτόν.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Την αρχική Επιτροπή αποτελούν οι: Αλεξάκος Φώτης, πρώην νομάρχης-πρώην δήμαρχος Καρδίτσας, Αρχοντής Χαρίλαος αγρότης, Βράντζα Παναγιώτα, πρώην βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ, Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Γκούμας Κώστας, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Καλφούντζος Παναγιώτης, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Κυριάκης Γιώργος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Κυρίτσης Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Καρδίτσας, Κυρίτσης Νικόλαος, μέλος Δ.Σ. Αγροτικού Συν/σμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών, Λάμπρου Κων/νος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Μαρκινός Αθανάσιος, πρόεδρος ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Παπαδόπουλος Φώτης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Τσιούρης Δημήτρης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού. Χονδρονάσιος Αλέκος αντιδήμαρχος Κιλελέρ.
Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Δ. Ντογκούλη, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Ηλ. Κοτσιμπογεώργο, τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακό και τον Φ. Γέμτο, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι επόμενες κινήσεις της επιτροπής θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass