Πώς θα γίνει η αποκατάσταση των κτιρίων που έπληξε ο σεισμός

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 15:04

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν

να λάβουν στεγαστική συνδρομή είναι να επικοινωνήσουν με ιδιώτη μηχανικό- μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος». Αυτό τονίζει το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας σε ενημερωτική του ανακοίνωση για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έχουν υποστεί κατοικίες από τα σεισμικά φαινόμενα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
- Εφόσον το κτίριο έχει χαρακτηριστεί από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) «κόκκινο», ο πολίτης δικαιούται στεγαστική συνδρομή για την ανέγερση νέας κατοικίας, κάτι που απαιτεί έκδοση νέας άδειας δόμησης (οικοδομικής άδειας) από ιδιώτη μηχανικό και εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη στατικών, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, κτλ) από αρμόδιους μηχανικούς. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα, σε όσους έχει χαρακτηριστεί “κόκκινο” το ακίνητό τους, η αγορά έτοιμου κτιρίου, ή η αγορά υπό ανέγερση κτιρίου, όπως και η αποπεράτωση κτιρίου. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει ο πολίτης, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για στεγαστική συνδρομή προς τη ΔΑΕΦΚ, για την οποία θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτη μηχανικό.
- Στην περίπτωση που το κτίριο έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο» ή «πράσινο» και ο πολίτης επιθυμεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή του, απαιτείται να υποβληθεί σχετική αίτηση προς τη ΔΑΕΦΚ, προκειμένου να εκδοθεί άδεια επισκευής, η οποία συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από μελέτη επισκευής και τεχνική έκθεση, που συντάσσεται από ιδιώτη Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό – μέλος Τ.Ε.Ε. και πλήθος άλλων δικαιολογητικών. Στη μελέτη επισκευής ο μηχανικός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πέραν της εκτίμησης της (ενδεχόμενης) απώλειας της φέρουσας ικανότητας, σχέδια αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού, υπολογισμούς τοπικού ή γενικού χαρακτήρα, σχέδια επεμβάσεων και λεπτομέρειες αυτών, προμετρήσεις, μελέτη υπολογισμού στέγης, και τον προϋπολογισμό του κόστους της επισκευής σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία. Ο μηχανικός, με την τεχνική έκθεση που θα συντάξει, θα κάνει αποτίμηση της συνολικής απώλειας της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου, θα κατηγοριοποιήσει τις βλάβες σε τοπικού ή γενικού χαρακτήρα, θα φροντίσει για την ταυτόχρονη θεραπεία και των ενδογενών αιτιών βλάβης, για την εφαρμογή ποιοτικών υλικών και τεχνικών κατά το δυνατόν ελαφρών παρεμβάσεων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο υπέδαφος και τη θεμελίωση, επιλέγοντας πάντα τύπο επέμβασης και με τα κριτήρια κόστους, χρόνου, ευκολίας ποιοτικού ελέγχου, διαθεσιμότητας υλικών, αρχιτεκτονικών και άλλων αναγκών. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, καλούμε τους πολίτες να απευθύνονται μόνον σε μηχανικούς για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Εγκέλαδο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass