Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα για τον τραυματισμό του 13χρονου

«Κλειδί» οι καταθέσεις των γονέων και η ιατροδικαστική έκθεση

Δημοσίευση: 12 Απρ 2021 21:00

Στο αρχείο έθεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής την υπόθεση του τραυματισμού του 13χρονου μαθητή μετά από έλεγχο αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου.
Με το σκεπτικό -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικού αδικήματος», ο κ. Τζαμαλής έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, μετά από έρευνα που διεξήχθη με δική του απόφαση προκειμένου το περιστατικό να διερευνηθεί και μάλιστα από αντεισαγγελέα ανεξάρτητα από την έρευνα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.


«Κλειδί» για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης φέρεται να αποτέλεσαν οι καταθέσεις των δύο γονέων του 13χρονου, σύμφωνα με τους οποίους «το ατύχημα προκλήθηκε» από «λανθασμένους χειρισμούς» των αστυνομικών στους οποίους «δεν αποδίδουν δόλο», ενώ δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν «να τιμωρηθεί κάποιος». Όπως και η ιατροδικαστική έκθεση σύμφωνα με την οποία «δεν διαπιστώνονται κακώσεις ή ευρήματα που θα ηδύναντο να στοιχειοθετήσουν πρόσφατο επεισόδιο βιαιοπραγίας», όπως «δεν διαπιστώνονται» επίσης «τραύματα δυνάμενα να χαρακτηριστούν ως τραύματα αμύνης».
Ο 13χρονος έσπασε το δεξί του χέρι πέφτοντας όταν -σύμφωνα με την εκδοχή των γονέων του- ο αστυνομικός προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει για να μην διαφύγει.
Το γεγονός, όπως είναι γνωστό, δεν καταγγέλθηκε από τους γονείς του 13χρονου αλλά από γονέα μαθήτριας της ίδιας παρέας ενώ κόμματα, πολιτικές νεολαίες, κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συνδικαλιστικές παρατάξεις και συλλογικότητες, το κατήγγειλαν ως περιστατικό «αστυνομικής αυθαιρεσίας και ωμής βίας κατά ανήλικων παιδιών» με αφορμή και το γενικότερο κλίμα με βάση υπαρκτά φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας.
Προχθές μάλιστα, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη, το θέμα συζητήθηκε και στη Βουλή με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτ. Οικονόμου, παρότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, να δηλώνει (σ.σ. σε αντίθεση με τα όσα καταθέτουν οι γονείς του τραυματία μαθητή) ότι «τα νεαρά άτομα ενόψει του αστυνομικού έλεγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών δυστυχώς παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος».
Το θέμα απασχόλησε μάλιστα δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, έχοντας συνομιλήσει όπως δήλωσε, με τον πατέρα του μαθητή να απευθύνει έκκληση για «διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης» και υπογραμμίζοντας τη συνεργασία του Δήμου με την ΕΛ.ΑΣ. να επικρίνει ωστόσο για «ρητορική της ακροδεξιάς» την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, σε ανακοίνωση της οποίας, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν ότι: «Όσα διασπείρονται είναι απολύτως ψευδή, συκοφαντικά και προβοκατόρικα».
Με τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Λαρισαίων να παραπέμπει στο πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας προτού εκδοθούν ψηφίσματα, ενώ συνδικαλιστικές παρατάξεις καθηγητών, όπως η ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, να κατηγορεί για «επιλεκτική ευαισθησία παρατάξεις της Αριστεράς» και να καταγγέλλει «προσπάθεια στοχοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας».

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας διενεργεί το τελευταίο διάστημα ελέγχους για διακίνηση ναρκωτικών μετά μάλιστα και τη σύλληψη δύο ανηλίκων, στο ίδιο πάρκο στις 28 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και ο έλεγχος το βράδυ της 30ής Μαρτίου στην παρέα των πέντε μαθητών, στους οποίους να αποσαφηνιστεί δεν βρέθηκαν ναρκωτικά, αφού τα παιδιά είχαν βγει βόλτα στο πάρκο όπου καθόντουσαν και συζητούσαν.
Οι αστυνομικοί, φορώντας πολιτικά έκαναν έλεγχο στην πενταμελή παρέα των ανήλικων μαθητών Γυμνασίου και όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο πατέρας κοριτσιού, περιγράφοντας το συμβάν του τραυματισμού του 13χρονου, αστυνομικοί «με κεφαλοκλείδωμα και με λαβές να τον ρίχνουν βίαια στο έδαφος και να του σπάνε το χέρι!».
Οι μαθητές, όπως έχει δηλώσει στην «Ε» ο πατέρας του 13χρονου, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για αστυνομικούς -οι οποίοι επιτακτικά τους ζήτησαν με φακούς να ανοίξουν τα χέρια τους κ.λπ.- τρόμαξαν, με τον 13χρονο φοβισμένο επίσης να προτρέπει τη φίλη του να φύγει λέγοντας χαρακτηριστικά «φύγε, κλέφτες».
Σύμφωνα πάντα με την εκδοχή των γονέων του, ο 13χρονος θέλησε επίσης να διαφύγει και ο ίδιος αλλά ένας αστυνομικός φέρεται να επιχείρησε να τον εμποδίσει και στην προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει «ο 13χρονος έπεσε και έσπασε το δεξί του χέρι». Στη συνέχεια, ο γιατρός του εφημερεύοντος νοσοκομείου έδωσε γνωμάτευση για «κάταγμα κερκίδας και ωλένης» στο δεξί χέρι του παιδιού.

«ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ»
Μετά και την καταγγελία του συμβάντος από την Αγωνιστική Παρέμβαση Καθηγητών, που έδωσε επίσης στη δημοσιότητα την καταγγελία της μαθήτριας, την επόμενη ημέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής, διέταξε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα αναθέτοντάς τη μάλιστα -λόγω της σοβαρότητας των καταγγελλομένων- σε αντεισαγγελέα, ζητώντας επίσης και άμεση εξέταση του 13χρονου από ιατροδικαστή. Αυθημερόν κλήθηκαν και κατέθεσαν οι γονείς του 13χρονου οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποδίδουν δόλο στους αστυνομικούς, θεωρούν ωστόσο ότι ο τρόπος που οι αστυνομικοί προσέγγισαν τους μαθητές για έλεγχο ήταν «λανθασμένος ο τρόπος διαχείρισης - προσέγγισης του παιδιού», ότι οι αστυνομικοί με την «έφοδό» τους «προκάλεσαν τρόμο» στα παιδιά και έτσι «προκλήθηκε το ατύχημα». Οι δύο γονείς δήλωσαν επίσης ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη κάποιου, με αποτέλεσμα η υπόθεση να αρχειοθετηθεί τελικά.
Πέρα από τις καταθέσεις γονέων, καθοριστικά συνέβαλε και η έκθεση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνης Λεονταρή, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως «δεν διαπιστώνονται κακώσεις ή ευρήματα που θα ηδύναντο να στοιχειοθετήσουν πρόσφατο επεισόδιο βιαιοπραγίας», όπως «δεν διαπιστώνονται τραύματα δυνάμενα να χαρακτηριστούν ως τραύματα αμύνης, δηλαδή τραύματα που αντανακλούν την προσπάθεια του θύματος να αμυνθεί από επίθεση». Υπογραμμίζοντας συμπερασματικά ωστόσο ότι ο 13χρονος «φέρει βαριά σωματική βλάβη».
Να σημειωθεί τέλος ότι η ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει προκαταρκτική διοικητική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου στη Βουλή, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση, δεν θα διεξαχθεί τελικά έρευνα από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass