Παύθηκε η δίωξη αλλά έχασε τη δουλειά της

ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΠΑΥΣΕ -ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ- ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ 56ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΩΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 21:00

Την παύση της δίωξης κατά της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο αποφάσισε

χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, κλείνοντας μία υπόθεση που απασχόλησε το Πανελλήνιο το 2018, όταν η κατηγορούμενη για πλαστογραφία και απάτη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις Φυλακές, όπου παρέμεινε μάλιστα για 23 ημέρες, για να αποφυλακιστεί τελικά μετά τις αντιδράσεις, σε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο που προκάλεσε η καταδικαστική απόφαση.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας κλήθηκε χθες να εξετάσει ξανά την υπόθεση μετά από αναίρεση του Αρείου Πάγου, όχι την ουσία της υπόθεσης αλλά για δύο διαστάσεις (άπαξ ή κατ’ εξακολούθηση τέλεση του αδικήματος, ζημία του Δημοσίου κ.λπ.) που περισσότερο νομικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αποφάσισε τελικά την οριστική παύση της δίωξης της 56χρονης σήμερα, πρώην πλέον καθαρίστριας, καθώς με την πάροδο της 20ετίας, επήλθε παραγραφή.
Έτσι η 56χρονη δεν διώκεται πλέον, όχι επειδή αθωώθηκε, αλλά επειδή παραγράφηκε το αδίκημα, έχασε ωστόσο τη θέση της -που με πλαστογραφία είναι η αλήθεια πως κατέλαβε- εξέλιξη την οποία δεν θα επιθυμούσε προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται, όπως σημείωσε η ίδια χθες στην «Ε». Αφορμή ήταν οξυμένα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα που αντιμετώπιζε η ίδια, τα οποία προβλήματα, όπως αναλυτικά αυτά αναφέρθηκαν στις προηγηθείσες δίκες, ήταν που την «ανάγκασαν» να πλαστογραφήσει το απολυτήριο για να εργαστεί.  
Όπως είναι γνωστό, η 56χρονη Βολιώτισσα, συμμετέχοντας το 1995 σε διαγωνισμό πέτυχε την πρόσληψή της σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Βόλου, πλαστογραφώντας το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.
Ειδικότερα, ενώ είχε παρακολουθήσει μαθήματα έως την Ε’ τάξη του Δημοτικού, προκειμένου να πετύχει την πρόσληψή της ως ΥΕ βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστρια) σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Βόλου, δήλωσε πως διαθέτει απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου, πλαστογραφώντας την Ε’ με τη ΣΤ’ τάξη. Έτσι προσελήφθη το 1996 και εργάστηκε μέχρι και το 2015 (λαμβάνοντας μισθούς που ξεπερνούν τις 214.000 ευρώ), έτος που ανακλήθηκε ο διορισμός της όταν αποκαλύφθηκε το πλαστό απολυτήριο. Πρωτόδικα (το 2016) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε για πλαστογραφία και απάτη σε κάθειρξη 15 ετών, ενώ το 2018 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επέβαλε κάθειρξη 10 ετών για απάτη κατ’ εξακολούθηση, με την καθαρίστρια να οδηγείται στις γυναικείες Φυλακές της Θήβας.
Η δικαστική απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και την παρέμβαση της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης, ενώ ο συνήγορος της καθαρίστριας κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία έγινε τελικά δεκτή και η καθαρίστρια αφέθηκε ελεύθερη.  
Τελικά το 2019 ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας ζητώντας να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση εστιάζοντας σε δύο σκέλη. Αυτό της κατ’ εξακολούθηση ή άπαξ τέλεσης της απάτης χρήσης «του πλαστού τίτλου σπουδών και την παραπλάνηση των αρμοδίων υπαλλήλων με την ψευδή παράσταση ότι έχει το τυπικό προσόν των σπουδών». Ενώ το δεύτερο σκέλος της αναιρετικής απόφασης του Αρείου Πάγου αφορούσε στην «απαιτούμενη ζημία του Δημοσίου ή του ΝΠΔΔ, ενόψει της προσφερόμενης σ’ αυτό εργασίας έναντι του καταβαλλόμενου μισθού και αν από την παροχή εργασίας ισοσταθμίζεται πλήρως η βλάβη που υφίσταται το Δημόσιο ή το ΝΠΔΔ από τον μισθό που καταβάλλει».
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την οριστική παύση της δίωξης κατηγορουμένης λόγω παραγραφής καθώς παρήλθε η 20ετία, σημειώνοντας ότι ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το αδίκημα τελέσθηκε άπαξ με την προσκόμιση πλαστού πιστοποιητικού «άρα δεν είναι κατ’ εξακολούθηση αδίκημα».
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έπαυσε της δίωξη της καθαρίστριας και έλυσε τη συνεδρίασή του χωρίς καν να απαιτηθεί να καταθέσουν, τόσο η κατηγορούμενη όσο και οι μάρτυρες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass