Νέος Χάρτης Υγείας για την Ελλάδα

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 15:00

Διαδικτυακή συζήτηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία

οργάνωσαν χθες το απόγευμα οι οργανώσεις του κόμματος στη Θεσσαλία. Ομιλητές στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση ήταν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός και ο συντονιστής του Τμήματος Υγείας του κόμματος, Πάνος Καλαράς.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έρχεται να απαντήσει, με βάση τη συνθήκη της υγειονομικής κρίσης, σε διαχρονικές ανεπάρκειες του ΕΣΥ που η πανδημία ανέδειξε ως «μεγεθυντικός φακός», αλλά και σε νέες υγειονομικές ανάγκες που ήρθαν στο προσκήνιο. Η καθολική αναγνώριση της αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και η υποχώρηση του νεοφιλελεύθερου προτάγματος για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία», είναι μια πολύ σημαντική ιδεολογική «παρακαταθήκη» από την πανδημία. Το ζητούμενο για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να παρουσιαστεί ένα εμπνευσμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας. Κρίσιμες προτεραιότητες είναι η γενναία ενίσχυση των πόρων, αλλά και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
α. Η καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας των ανθρώπων
β. Η ενδυνάμωση των δημόσιων δομών
γ. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών
δ. Η μείωση των υψηλών ιδιωτικών δαπανών υγείας ( 40% του συνόλου)
ε. Η εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων
στ. Η «θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας
ζ. Η αντιστροφή του brain drain των νέων γιατρών-επιστημόνων υγείας
η. Η ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας και η εξάλειψη σοβαρών παθογενειών.

ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΔΡΑΣΕΩΝ
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ένα τρίπτυχο δράσεων που αφορούν:
Α. Δραστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών με 15.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία-ΚΥ-δομές Ψυχικής Υγείας-ΚΕΦΙΑΠ-Δημόσιους Φορείς Εξαρτήσεων.
Ειδική μέριμνα για την ενίσχυση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό των κρίσιμων τμημάτων όπως τα ΤΕΠ, οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, οι μονάδες ειδικών λοιμώξεων, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΘ, τα Εργαστήρια και τα εξειδικευμένα Τμήματα.
Β. Άμεση αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ (αύξηση 50% σε βάθος 3ετίας ), ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών, ενιαίος νοσηλευτικός κλάδος, ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και ειδικά κίνητρα για τη στήριξη ιατρικών ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη (αναισθησιολογία, εντατικολογία, επειγοντολογία, πνευμονολογία, παθολογία, εργαστηριακές ειδικότητες κλπ).
Γ. Νέος Χάρτης Υγείας της χώρας (δημόσιων δομών και υπηρεσιών) για την κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών, τη δραστική μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, τη μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση στο Δημόσιο Σύστημα, την ανθρωποκεντρική φροντίδα με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών.
Στην εκδήλωση – συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν νυν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπεύθυνοι ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των τοπικών ιατρικών συλλόγων και άλλοι.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass