Μελέτη για τις πρώην αποθήκες του ΕΘΙΑΓΕ

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2021 21:00

Της Λένας Κισσάβου

«Πράσινο φως» άναψε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, να προχωρήσει

η προκήρυξη επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση μελέτης συντήρησης, αποκατάστασης και ανακατασκευής, για επανάχρηση τεσσάρων παλαιών αποθηκών του ΕΘΙΑΓΕ και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους, εκτιμώμενης αξίας 1.224.936,75 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).
Η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ έχουν συνταχθεί οι όροι διακήρυξης και τα τεύχη του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.).
Στο πλαίσιο σχεδιασμού προγραμματίζεται ολοκληρωμένη αστική, υπερτοπικού χαρακτήρα, επέμβαση στη συνοικία «Αβέρωφ», στη Λάρισα.
Το πρόγραμμα επέμβασης στοχεύει «στη δημιουργία, κατά κύριο λόγο, ενός σημαντικού Ελεύθερου Χώρου- Αστικού Πρασίνου για την πόλη, εντός του οποίου χωροθετείται Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας.
Εντός της κύριας χρήσης του Αστικού Πρασίνου και του Κέντρου Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας θα περιλαμβάνονται και ειδικότερες χρήσεις όπως :
-Η δημιουργία Βοτανικού Κήπου - Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης.
-Η δημιουργία Μουσείου Εδαφών - Γεωργικής Τεχνολογίας.
-Η διαμόρφωση των υφιστάμενων αποθηκών και του περιβάλλοντος χώρου τους σε Πολιτιστικό χωριό».
Σύμφωνα με το τεύχος τεχνικών δεδομένων: «Η όλη μελέτη θα στοχεύει μέσω της λειτουργικής, κατασκευαστικής, αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υπαρχουσών αποθηκών να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο, άνετο ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον για την ευχάριστη διαμονή και εργασία των καλλιτεχνών, των δημοτών που θα συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου, αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του συγκροτήματος και θα βασίζεται στη μία εκ των βραβευθέντων προτάσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, που χορηγείται σαν «δεδομένη προκαταρκτική φάση» για τον παρόντα διαγωνισμό.
Οι τέσσερις αποθήκες έχουν συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια 6.300 μ2.
Ο χώρος των πρώην γεωργικών αποθηκών πρόκειται να γίνει ένας χώρος διακίνησης καλλιτεχνικών ιδεών και δράσεων, μία στέγη συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, μία ζωντανή σκηνή καλλιτεχνικών δρώμενων και δημιουργικών ζυμώσεων. Παράλληλα ένας πολυχώρος αναψυχής, εκτόνωσης, διασκέδασης και ενεργούς συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής με δράσεις πολιτισμού και τέχνης.
Ο στόχος της επέμβασης είναι διττός. Αφενός η δημιουργία ενός νέου πολυχώρου καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων υπερτοπικού ενδιαφέροντος και αφετέρου η αξιοποίηση και αναβάθμιση μιας υποβαθμισμένης, χωρίς υπηρεσίες και υποδομές περιοχής, η οποία με τις νέες χρήσεις εντάσσεται δυναμικά στην ζωή της πόλης.
Η μελέτη θα στηρίζεται στην αρχή των ήπιων παρεμβάσεων σε βιομηχανικά κελύφη - αποθήκες οι οποίες διατηρούν κατά το δυνατόν τη δομική τους οργάνωση και οι οποίες συντείνουν να εξυπηρετήσουν με ελαφρές κατασκευές και διακριτές προσθήκες τη νέα χρήση και λειτουργία με τη διατήρηση του φέροντα οργανισμού καθώς και του καθαρού περιγράμματος των τεσσάρων αποθηκών.
Ο περιβάλλων χώρος των παλαιών αποθηκών, δεν θα μελετηθεί με την παρούσα μελέτη, διότι θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ολοκλήρου του περιβάλλοντος χώρου του ΕΘΙΑΓΕ συνολικού εμβαδού 217.431,43 τμ, όπως ξεχωριστό αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσει και το νέο Μουσείο Εδαφών και Γεωργικής Τεχνολογίας».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις επιλογές του Δήμου, όλες οι μελέτες που θα προκηρυχθούν και θα αφορούν στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ θα βασίζονται στις βραβευθείσες προτάσεις – ιδέες του ενιαίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, που έχει προηγηθεί.
Ο ανάδοχος του έργου θα συντάξει αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη και μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ακίνητα των πρώην εγκαταστάσεων του ΕΘΙΑΓΕ, είχαν παραχωρηθεί στον Δήμο Λαρισαίων με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2016.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass